• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Crashowanie się różnych aplikacji na komputrze

0 głosów
507 wizyt
pytanie zadane 15 października 2022 w Sprzęt komputerowy przez Szymonio Nowicjusz (120 p.)
Witam !

Mam od dłuższego czasu problem z moim komputerem został zakupiony 3 lata temu i jak dotąd dobrze się spisywał. Problem polega na tym że, wyrzuca mi gry i aplikacje do pulpitu podam przykład : gram w dajmy na to fifę a na drugim monitorze mam odpaloną przeglądarkę, nagle przeglądarka się freezuje a fifę mi wyrzuca do pulpitu, tak samo z discordem tak jakby się restartuje i włącza na nowo. Jest to o tyle uciążliwe ze niedawno kupiłem drugi monitor właśnie po to żeby podczas gry móc sobie coś obejrzeć na yt lub przeglądać różne rzeczy. Sprawdziłem to na różnych przeglądarkach ponieważ aktualnie używam opery gx więc myślałem że problem leży w przeglądarce. W menedżerze zadań zużycie procesora jak i pamięci ram oraz karty graficznej w normie, tak samo temperatury. Chciałbym dodać iż często gdy wyrzuca mnie z gier (lecz nie zawsze)  widzę że komunikat zawiera "out of memory".  Odinstalowałem wszystkie sterowniki i zainstalowałem na nowo, zaktualizowałem biosa, początkowo też przypuszczałem że może to być wina małej ilości miejsca na dysku, lecz gdy zwolniłem je to nic to nie dało. Cały czas się tak dzieje. Jeżeli wyłączę przeglądarkę, discorda, i wszystkie inne aplikacje w tle to można normalnie grać ale nie mam zamiaru tak funkcjonować. Proszę o pomoc z tym problemem czy może to z pamięcią RAM problem lub z kartą graficzną. Byłoby mi bardzo miło jeżeli otrzymał bym od was pomoc. Poniżej daję specyfikację komputera.

Procesor: AMD Ryzen 2600

Karta graficzna: Radeon RX 580 8GB

Pamięć RAM: HyperX Fury 16GB DDR4 2666Mhz

Płyta główna: MSI B450 A-PRO
komentarz 16 października 2022 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
No a jakie jest zużycie pamięci, kiedy gra i ta cała reszta rzeczy jest włączona (oczywiście po jakimś tam czasie grania)?
komentarz 17 października 2022 przez Szymonio Nowicjusz (120 p.)
Z odpaloną przeglądarką discordem i fifą mam 39 % zuzycia procesora i 61% zuzycia pamieci

p.s Wszedłem do meczu patrząc cały czas na zużycie i procesora bylo 40 a pamieci 67 i od razu mnie wyrzucilo do pulpitu zamykajac fife i crashujac discorda
komentarz 17 października 2022 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
W windowsowym podglądzie zdarzeń będziesz miał wypisane błędy. Może tam będziesz miał jakąś wskazówkę.

Możesz zawsze puścić jakiegoś memtesta, żeby mieć pewność, że RAM-em jest wszystko ok.
komentarz 17 października 2022 przez Szymonio Nowicjusz (120 p.)
mam jeszcze jedno pytanie czy któryś z tych problemów w jakiś sposób może byc spowodowana przez zasilacz ?
komentarz 18 października 2022 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)

Wydaje mi się, że gdyby to był zasilacz, to powodowałby niestabilność całego systemu, a nie tylko wybranych aplikacji (tym bardziej, że miałeś komunikat o braku pamięci, a gra - jak twierdzisz - działa, gdy wyłączysz inne aplikacje).

Zaglądałeś do podglądu zdarzeń? Są tam inne błędy poza Out of Memory?

komentarz 19 października 2022 przez Szymonio Nowicjusz (120 p.)
Nie znalazlem żadnych innych błędów tylko takie że system windows ma problem z wczytaniem różnych bibliotek stąd pytanie czy moze tu chodzic o system. Jest zaktualizowany lecz nie mam go aktywowanego ale watpie zeby mialo to znaczenie
komentarz 19 października 2022 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
A jakie to biblioteki?

Być może to system (nie wydaje mi się, by był to problem natury sprzętowej), ale może to być niefortunne połączenie różnych aplikacji, które z jakichś powodów nie chcą ze sobą współpracować.
komentarz 19 października 2022 przez Szymonio Nowicjusz (120 p.)
nie ma mnie aktualnie przy komputerze ale wiem że jedna z nich to bylo "kernel.dll" myślisz ze reinstalacja systemu by pomogla bo wlasciwie na dysku mam tylko system i pare gier a na przenosnym dysku mam wszystko
komentarz 19 października 2022 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
Nie wiem, czy reinstalacja systemu pomoże, bo na odległość ciężko się diagnozuje takie problemy.

Jak masz zainstalowany jakiś antywirus, to go wyłącz/odinstaluj i zobacz, czy to coś zmieniło.
komentarz 20 października 2022 przez Szymonio Nowicjusz (120 p.)
Miałem zainstalowany avast odinstalowałem go i nic to nie zmieniło niestety

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 305 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2019 w C# przez Babbage Obywatel (1,630 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,820 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2019 w Systemy operacyjne, programy przez kazami Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 354 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2018 w C i C++ przez Toxxxiczny Początkujący (260 p.)

93,743 zapytań

142,683 odpowiedzi

323,300 komentarzy

63,330 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...