• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy JS może przechować pobrane dane?

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
260 wizyt
pytanie zadane 12 października 2022 w JavaScript przez Karcio22 Nowicjusz (120 p.)
Witam,

dawno nie używałem JS w związku z czym nie pamiętam zbyt wiele.

Chcę zrobić prostą stronę i coś na zasadzie koszyka zakupowego.

Wyobrażam sobie to tak, że mam na stronie kilka checkboxów, obok pole do wprowadzenia danych (ilość), a na dole button, który przeniesie mnie do nowej strony i wyświetli złożone zamówienie.

Zastanawiam się jednak czy to w ogóle możliwe, aby za pomocą JS wyświetlić na nowej stronie dane pobrane z formularza z innej strony, jeśli to wykonalne to proszę o małą wskazówkę.

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 12 października 2022 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
ciacha (ograniczona wielkosc), local (jak pisal radek, podobnie), baza danych (np mongo czy mysql), pamiec (redis).

To co stosujesz zalezy od projektu - wymagan.
+1 głos
odpowiedź 12 października 2022 przez Wiciorny Ekspert (280,610 p.)
Stanu bazy jako tako nie możesz, ergo nie powinieneś zapisywać po stronie klienta: czy to w cache, localStorage itd.
Zapisywać możesz dane które sa na czas sesji/ które są jeszcze danymi które nie podległy persystencji.

Z natury wszystkie dane przechowywane w bazie to dane wrażliwe, które nie powinny być trzymane po stronie samej aplikacji-API, gdyż to też nie tylko naraża aplikacje na niebezpieczeństwo, ale także na zwiększą liczbę danych i zużycia zasobów dla wątków pobocznych które na tych danych np operują

Takie operacje poki nie są trwale zapisane (mowa o tych, których piszesz), mogą być trzymane w sesji z mechanizmami którymi podał np. Radek, czy też po prostu z wykorzystaniem  samego formularza na czas sesji
0 głosów
odpowiedź 12 października 2022 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 216 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 955 wizyt

93,377 zapytań

142,380 odpowiedzi

322,529 komentarzy

62,727 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...