• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyświetlanie danych tylko z konkretną daną.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
104 wizyt
pytanie zadane 1 października 2022 w PHP przez SnakeMazle Nowicjusz (210 p.)

Cześć, potrzebuję zrobić projekt w którym dane na stronie będą wyświetlać się tylko gdy pobrana data z tabeli będzie równa dzisiejszej lub późniejsza. W bazie danych mam zapisane 3 informacje id, nazwa oraz data no i nie mam pomysłu jak to zrobić może ktoś jest wstanie mi pomóc?

Chcę aby wyglądało to mniej więcej tak:
 

ID NAZWA DATA
1 coś 2022-12-23
2 coś 2023-06-30

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 1 października 2022 przez neo1020 Dyskutant (8,430 p.)
select * from `users` where `data_rejestracji` >= NOW()

Coś takiego ?

komentarz 1 października 2022 przez SnakeMazle Nowicjusz (210 p.)
Mniej więcej tylko jak mogę zrobić by wyświetlało to w takiej tabeli jak wyżej?
komentarz 1 października 2022 przez neo1020 Dyskutant (8,430 p.)

Np. tak

jak mogę zrobić 

$z = $db_PDO->prepare('select * from `users` where `data_rejestracji` >= NOW()');
		
		$z->execute();
		$ii = $z->rowCount();
		echo '<table class="table table-dark">
			<thead>
			<tr>
				<th>OPIS 1</td>
				<th>OPIS 2</td>
				<th>OPIS 3</td>
			</thead>	
			</tr>
			<tbody>';
		
		
		for ($i=0; $i < $ii; $i++){
				$w = $z->fetch();
				echo '<tr>';
				echo '<td>'.$w['imie'].'</td>';
				echo '<td>'.$w['nazwisko'].'</td>';
				echo '<td>'.$w['data_rejestracji'].'</td>';
				echo '</tr>';

		}
		
		echo '</tbody>
			</table>';

 

0 głosów
odpowiedź 1 października 2022 przez AnimaVillis Stary wyjadacz (11,190 p.)
Spójrz tutaj i połącz to z postem kolegi, który Ci podał zapytanie.

https://www.tutorialspoint.com/php/mysql_select_php.htm#
komentarz 1 października 2022 przez SnakeMazle Nowicjusz (210 p.)
taki błąd mi wyskakuje: Warning: mysqli_fetch_array() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /usr/home/paczkomat-mc/domains/igor-now-sp4.ml/public_html/index.php on line 15
komentarz 1 października 2022 przez AnimaVillis Stary wyjadacz (11,190 p.)
Jakiś kod wrzucił to byłoby fajnie :)
komentarz 2 października 2022 przez SnakeMazle Nowicjusz (210 p.)

Sorry, że dopiero teraz ale wcześniej mnie nie było i nie byłem wstanie przesłać.

 

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>
    <meta charset="UTF-8">
    <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge">
    <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
    <title>Kiosk</title>
</head>
<body>
    <?php
        $baza=mysqli_connect("mysql.ct8.pl","m22376_kiosk","Marus1979!","m22376_kiosk");
        $sql = "SELECT * FROM 'produkty' where 'data' >= NOW";
        $wynik = mysqli_query($baza,"SELECT * FROM produkty where 'data' >= NOW()");

        while($row = mysqli_fetch_array($wynik))
        {
            echo "ID :{$row['id']}  <br> ".
               "Nazwa : {$row['produkt']} <br> ".
               "Data : {$row['data']} <br> ".
               "--------------------------------<br>";
        }

        mysqli_close($baza)
    ?>
</body>
</html>

 

komentarz 2 października 2022 przez VBService Ekspert (251,210 p.)
edycja 2 października 2022 przez VBService

Warning: mysqli_fetch_array() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given

to prawdopodobnie oznacza, że masz nieprawidłowe zapytanie (operacja mysqli_query się nie powiodła), bo nie został zwrócony obiekt mysqli_result tylko false (boolean).

W zapytaniu sql dla nazw tabel i kolumn używaj backtick lub pozostaw bez, lecz nie używaj apostrofów.

$sql = "SELECT * FROM `produkty` where `data` >= NOW()";

lub

$sql = "SELECT * FROM produkty where data >= NOW()";

 

BTW, niepotrzebnie dublujesz kod sql.

    <?php
        $baza=mysqli_connect("mysql.ct8.pl","m22376_kiosk","Marus1979!","m22376_kiosk");
        $sql = "SELECT * FROM 'produkty' where 'data' >= NOW()";
        $wynik = mysqli_query($baza,"SELECT * FROM produkty where 'data' >= NOW()");
 
        while($row = mysqli_fetch_array($wynik))
         
        // ...
    ?>

na - użyj zmiennej $sql

    <?php
        $baza=mysqli_connect("mysql.ct8.pl","m22376_kiosk","Marus1979!","m22376_kiosk");
        $sql = "SELECT * FROM `produkty` where `data` >= NOW()";
        $wynik = mysqli_query($baza, $sql);
 
        while($row = mysqli_fetch_array($wynik))
         
        // ...
    ?>

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 201 wizyt
pytanie zadane 29 października 2017 w SQL, bazy danych przez demotywatorking Obywatel (1,210 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 246 wizyt
pytanie zadane 3 grudnia 2021 w SQL, bazy danych przez Misiek Mądrala (5,300 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 139 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2021 w PHP przez IBIALYI Początkujący (250 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...