• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Podwójne połączenie i priorytet połączenia.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
335 wizyt
pytanie zadane 1 października 2022 w Sieci komputerowe, internet przez DreaM Użytkownik (840 p.)
Cześć,

Czy jestem w stanie połączyć laptopa z dwiema sieciami za pomocą wifi jednocześnie i ustawić priorytet połączenia? Chodzi mi o to, że czasami tracę zasięg i muszę odczekać parę sekund, zanim znów się połączę. Staje się to problematyczne podczas pracy i zajęć zdalnych. Chciałbym zrobić coś takiego, że laptop jest połączony z internetem domowym, ale w przypadku utraty zasięgu, automatycznie łączy się z siecią udostępnioną przez telefon do momentu uzyskania ponownie zasięgu z siecią domową. Czy jest taka możliwość i czy będzie to wciąż powodować chwilowe rozłączenie?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 1 października 2022 przez Wiciorny Ekspert (277,020 p.)
To zależy jak tracona jest łączność: jeśli sieć jest widoczna, ale nie ma internetu to takiej opcji nie ma, bo twóje urządzenie traktuje zasięg i dostep do sieci jako priorytet, a potem dopiero następuje po połączeniu pobranie zasobu internetu, więc jeśli utracisz internet na sieci A - ale bedzie ona nadal dostepna w sygnale, to nie ma mozliwosci na automatyczne przelaczenie na siec B. Chyba, ze tracisz sygnal to jest mozliwosc, ale to trwa zanim rozlaczy sie z siecia A - na siec B i ponownie nawiaze polaczenie i ustawi sie na porty DNS.
Na jak dlugo tracisz to polaczenie?
komentarz 2 października 2022 przez DreaM Użytkownik (840 p.)
Cześć,
Połączenia są tracone zazwyczaj na maksymalnie 5 sekund, ale sprawia to już, że zostaje wyrzucony z różnych spotkań i trzeba ponownie się łączyć.
komentarz 2 października 2022 przez Wiciorny Ekspert (277,020 p.)
To sam proces przełączenia trwałby dużo dłużej nawet jakbyś to siągnał.
komentarz 3 października 2022 przez DreaM Użytkownik (840 p.)
Jakieś urządzenia jak np. wzmacniacz sygnału mogłyby pomóc?
Najbardziej zastanawia mnie, dlaczego mam dobry zasięg i po prostu czasami tracę połączenia.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 149 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 140 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 452 wizyt
pytanie zadane 8 listopada 2022 w Sieci komputerowe, internet przez sochun Początkujący (350 p.)

92,966 zapytań

141,930 odpowiedzi

321,163 komentarzy

62,299 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...