• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co sądzicie o gotowcach w programowaniu?

Cloud VPS
+6 głosów
675 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2015 w Offtop przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

Właśnie kodziłem sobie proste zadanko w systemie Polski SPOJ - Konkurs pseudomatematyczny:

http://pl.spoj.com/problems/MWPZ06H/

Poza zbędną treścią kryje się banalna sprawa, należy posortować elementy tablicy, wypisywać od końca dopóki ostatni element jest równy nadal największemu, a następnie wypisywać od początku do danego elementu.

Jako, że w tej sytuacji postanowiłem być leniwy, użyłem funkcji std::sort (#include <algorithm>) znanej ze standardu C++ 11. Implementowany jest tam bodajże MergeSort. Dwa pointery, na początek i koniec kontenera, ciach, ciach i posortowane. Potem wystarczyło doklepać kilka linijek kodu, waruneczek i wypisujemy. Co o tym sądzicie, o takich gotowcach? Dobre to jest w programowaniu, czy nie? Czekam na wasze opinie.

9 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Oczywiście, że tak!  Po to ktoś biblioteki tworzy itd aby nie trzeba było wymyślać koła na nowo :D

dzięki temu jako programiści jesteśmy szybsi i bardziej twórczy:)
+3 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez szmq Pasjonat (22,770 p.)
Po to jest takie coś żeby się nie bawić i ułatwić sobie życie. Pisząc większe projekty tak samo masz już pewne wzorce, wykorzystujesz np swój szkielet, silnik albo coś :) po co robić od nowa. W programowaniu liczy się efektywność :)
+2 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)
Po to ktoś to zaimplementował, aby z tego korzystać. Dla przykładu równie dobrze możesz wywalić ze swoich programów podstawowe biblioteki, np. stdio i klepać wszystko od zera. Nie ma sensu wytwarzać koła na nowo, z tego co wiem to taki Ruby to już w ogóle stoi na gemach.
+1 głos
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez bossik21 Mądrala (5,750 p.)
Sortowania same w sobie warto znać, ale nie należy zawsze na nowo wymyślać koła.
+1 głos
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
Ogólnie jest to dobre i szybkie rozwiązanie. Jednak nie dla osób, którym szybciej wychodzi coś skodzić niż znaleźć.
+1 głos
odpowiedź 10 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Znasz gotowca ok :D ale wg mnie na SPOJu chodzi o to aby pomyśleć, rozwinąć swoją mózgownice i dzięki temu wznieść się na wyżyny swoich możliwości :P
+1 głos
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez Ehlert Ekspert (215,050 p.)
Uważam że jest to dobre, ale w poźniejszym stadium nauki programowania. Skoro piszesz już dłuższy czas, rozumiesz skąplikowane algorytmy nie ma potrzeby implementowania np. sortowania tablicy, skoro ktoś zrobił to w bibliotece, być może jeszcze bardziej optymalizując kod, niżeli Ty być to zrobił. Co innego, jeśli zaczynasz naukę.
0 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez Dissio Mądrala (5,830 p.)
tak, zycie sobie trzeba ułatawiac, a nie robic cos bezsensu dla jakis wygorowanych ambicji
0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
Zrobić minimum, szybko i dostać maksimum. Chyba, że się ćwiczy, wtedy trzeba ćwiczenia wykonać zgodnie z założeniami np. napisać ten algorytm. Choć jeśli założenia go pomijają... Why not?

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 786 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2022 w C i C++ przez diedassel Użytkownik (570 p.)
+13 głosów
3 odpowiedzi 767 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2016 w Sprawy forum przez event15 Szeryf (93,790 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 411 wizyt
pytanie zadane 2 maja 2015 w JavaScript przez tomaszp1997 Nowicjusz (200 p.)

93,483 zapytań

142,417 odpowiedzi

322,763 komentarzy

62,895 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...