• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Język programowania

Object Storage Arubacloud
0 głosów
341 wizyt
pytanie zadane 18 września 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Volter11 Początkujący (270 p.)
Jaki język programowania jest najbardziej uniwersalny? Pierwotnie chciałbym go wykorzystać do tworzenia gier, ale dobrze by było, żebym mógł go wykorzystać w innych odgałęzieniach it jeżeli uznam, że game dev jest nie dla mnie.

2 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 18 września 2022 przez Benek Szeryf (90,870 p.)
Nie ma takiego. Jakby był, to pewnie zdominowałby rynek. I wtedy byłby tylko jeden język wykorzystywany w każdej branży. Z tego co się orientuję, to do tworzenia gier korzysta się z C# i silnika Unity lub też C++.

Osobiście bym odradzał tworzenie gier. Po ogłoszeniach widzę, że pracy nie ma tak dużo jak w innych działkach, a i kasa taka sobie. Tutaj to raczej musisz być raczej dobrym programistą i od razu wiedzieć, że co chcesz robić w tej dziedzinie. A sądząc po Twoim wpisie to tak nie jest.

Miałem kiedyś znajomego, który pracował nad optymalizacją silników graficznych. Wiem, że po latach w pracy w Polsce wyemigrował do pracy do RockStar Games. Ale miał na koncie też publikacje naukowe, więc to nie jest dla każdego, chyba że klepiesz jakieś proste rzeczy i to Cię zadowala.
komentarz 18 września 2022 przez Volter11 Początkujący (270 p.)
Jeśli chodzi o tworzenie gier to raczej byłoby to hobby ale dobrze by było jakbym język programowania mógł wykorzystać także do pracy, niekoniecznie jako gamedev.
komentarz 18 września 2022 przez Apled Dyskutant (9,520 p.)
W takim razie ja bym wybrał C#. Używa się go do pisanie kodu w Unity, więc masz pokrycie gamedev'u, a do tego C# używa się do programowania webowego (ASP.net), desktop'owego (WinForms i WPF), aplikacji mobilnych (Xamarin) i jest popularnym wyborem do aplikacji biznesowych.

Możesz rozważać też JavaScript - bo niby można robić w nim gry, ale z zasady będą się ograniczać do przeglądarki.

Typowo pod gry najlepszym wyborem jest C++, ale obecnie z jego uniwersalnością czy popularnością to inny temat.

Ale tak jak mówi @Benek, gamedev to specyficzna dziedzina programowania (czy to gier czy silników) i to zdecydowanie nie dla każdego.
+3 głosów
odpowiedź 18 września 2022 przez Comandeer Guru (600,730 p.)
JS. Zrobisz w nim aplikacje internetowe, desktopowe (Electron, Tauri), mobilne (React Native), konsolowe, na upartego nawet aplikacje na embedded systems (QuickJS) czy w automatyce/robotyce (JerryScript, Node-RED). A w połączeniu z WebGL/WebGPU i różnymi APIs (np. do obsługi gamepadów) nawet na upartego da się zrobić całkiem porządne gry 3D w przeglądarce.

Tylko że najbardziej uniwersalny != najlepszy. JS jest wykorzystywany w tych wszystkich dziedzinach nie dlatego, że daje w nich najlepsze rezultaty, tylko daje wystarczająco dobre rezultaty za relatywnie niską cenę. Niemniej praktycznie w każdym zastosowaniu (oprócz, rzecz jasna, aplikacji internetowych) istnieją bardziej wyspecjalizowane rozwiązania, pozwalające osiągnąć lepsze rezultaty. Dlatego, jeśli masz już wybraną jakąś gałąź, to raczej celuj w język dla tej dziedziny przeznaczony, niż szukaj czegoś uniwersalnego. Prawda jest taka, że jak już będziesz umiał na sensownym poziomie programować w jakimś języku, to będziesz w stanie bez większych trudności przeskoczyć w przyszłości na inny język, lepiej dostosowany do nowego wyzwania.

Co do gamedevu, to akurat dość specyficzna działka i zaryzykowałbym stwierdzenie, że bardziej się tutaj liczy znajomość konkretnego silnika i jego ekosystemu, niż umiejętność tworzenia czegoś od całkowitych podstaw. Własne silniki utrzymują tak naprawdę największe studia, które na to stać, a i tak choćby taki CDPR przerzucił się obecnie na Unreala.

Podobne pytania

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,476 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...