• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Update plików na dysk znajdujący się na serwerze php

Object Storage Arubacloud
0 głosów
506 wizyt
pytanie zadane 12 września 2022 w PHP przez piter11251 Obywatel (1,280 p.)
edycja 14 września 2022 przez piter11251

Cześć,

jak w temacie, po wysłaniu formularza pliki nie są wrzucane na serwer. Testowalem na lokalnym serwerze na moim komputerze i działało. Jaka przyczyna? Dane przesyłem POST'em

if(!file_exists('Z:/zdjecia/'.$user_personal_data['imie'].'-'.$user_personal_data['nazwisko'].'-'.$audit_date.' zdjecia')){
            mkdir('Z:/zdjecia/'.$user_personal_data['imie'].'-'.$user_personal_data['nazwisko'].'-'.$audit_date.' zdjecia', 0777, true);
            foreach($_FILES["files"]["tmp_name"] as $key=>$tmp_name){
                $temp = $_FILES["files"]["tmp_name"][$key];
                $name = $_FILES["files"]["name"][$key];
                if(empty($temp)){
                break;
                }
                move_uploaded_file($temp, 'Z:/zdjecia/'.$user_personal_data['imie'].'-'.$user_personal_data['nazwisko'].'-'.$audit_date.' zdjecia/'.$name);
            }
        }
        else{
        foreach($_FILES["files"]["tmp_name"] as $key=>$tmp_name){
            $temp = $_FILES["files"]["tmp_name"][$key];
            $name = $_FILES["files"]["name"][$key];
            if(empty($temp)){
                break;
            }
            move_uploaded_file($temp, 'Z:/zdjecia/'.$user_personal_data['imie'].'-'.$user_personal_data['nazwisko'].'-'.$audit_date.' zdjecia/'.$name);
            }
        }

Dodatkowo po przeslaniu na serwer w logach zaczely mi sie pojawiac errory tego typu: 

Undefined array key "valueSelekcja1" in /var/www/html/5S/retrieve_data.php on line 31, referer: http://10.1.1.47/5S/linie.php
Undefined array key "valueSelekcja2" in /var/www/html/5S/retrieve_data.php on line 32, referer: http://10.1.1.47/5S/linie.php
Undefined array key "valueSelekcja3" in /var/www/html/5S/retrieve_data.php on line 33, referer: http://10.1.1.47/5S/linie.php

Jak bylo wczesniej na xamppie nie bylo takich. Wersja php taka sama

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 września 2022 przez doublechess Obywatel (1,300 p.)

Utwórz na serwerze folder zdjecia i napisz.

move_uploaded_file($temp, '/zdjecia/'.$user_personal_data['imie'].'-'.$user_personal_data['nazwisko'].'-'.$audit_date.' zdjecia/'.$name);

Usuń nazwę dysku "Z:/".

komentarz 12 września 2022 przez piter11251 Obywatel (1,280 p.)
Moja strona nie znajduje sie na tym samym serwerze, co folder do którego chce wysyłać pliki
komentarz 12 września 2022 przez doublechess Obywatel (1,300 p.)
Lokalnie masz inne ścieżki do plików niż przez serwer, sprawdź to.
komentarz 12 września 2022 przez piter11251 Obywatel (1,280 p.)
nie zadziałało mi to, php nie wyświetlił mi żadnego errora
komentarz 12 września 2022 przez piter11251 Obywatel (1,280 p.)
sprawdziłem logi, wychodzi na to że nie mam uprawnień do tworzenia katalogów
komentarz 12 września 2022 przez doublechess Obywatel (1,300 p.)
Zmień uprawnienia na serwerze albo jakoś przed CLI PHP.
komentarz 12 września 2022 przez piter11251 Obywatel (1,280 p.)
Sprawa wyglada tak: skrypt zapisywania odbywa się się na serwerze linuksowym, ale samo zapisywanie danych ma być na serwerze który jest postawiony na Windowsie
komentarz 12 września 2022 przez doublechess Obywatel (1,300 p.)
Musisz chyba zapytać hosting o możliwość.

Włącz opcję na serwerze, aby móc tworzyć katalogi i pliki.
komentarz 14 września 2022 przez piter11251 Obywatel (1,280 p.)
Wysylanie danych na serwer działa gdy uzywam lokalnego komputera, przestaje dzialac jak uzywam do tego innego urzadzenia. Uprawnienia do folderu to 0777
0 głosów
odpowiedź 12 września 2022 przez AnimaVillis Stary wyjadacz (11,510 p.)
Wysyłaj pliki po FTP na drugi serwer.

https://www.php.net/manual/en/function.ftp-put.php
komentarz 14 września 2022 przez piter11251 Obywatel (1,280 p.)
Ten serwer nie jest ftp
komentarz 14 września 2022 przez AnimaVillis Stary wyjadacz (11,510 p.)
To może napisz dokładnie czym jest i z czego na co chcesz wysyłać, jakie oprogramowanie masz itp. Bo może wina leży w uprawnieniach i możliwościach.

Z drugiej strony jeżeli chcesz wysyłać pliki z jednego serwera na inny serwer to potrzebujesz do tego też się zalogować. A po kodzie widać jakbyś miał serwer na komputerze i lokalnie chciał tylko te pliki robić dlatego to działa.
komentarz 14 września 2022 przez piter11251 Obywatel (1,280 p.)
Mam stronę internetową, która jest umieszczona na serwerze linux. W chwili obecnej próbuję przesyłać pliki przez tą stronę do folderu znajdującego się w tym samym folderze na tym samym serwerze linuksowym, ale docelowo będą one przesyłane do folderu sieciowego znajdującego się na serwerze z windowsem. W chwili obecnej mam taki problem, że jak przesyłam zdjęcia ze swojego komputera na serwer to działa jak należy, ale jak robie to np. z telefonu to nie przesyłają się.
komentarz 14 września 2022 przez AnimaVillis Stary wyjadacz (11,510 p.)
To najszybciej żeby się tak nie bawić:

Zamontuj sobie dysk jako folder w katalogu strony i bezpośrednio dodawaj do tego katalogu, będziesz miał od razu przesłane na serwer windowsa. Do formularza sobie dodaj, żeby czekało na zakończenie wysyłania pliku i finito.
komentarz 14 września 2022 przez piter11251 Obywatel (1,280 p.)
Mógłbyś podpowiedzieć komendę do tego aby skrypt czekał na przeslanie plików?
komentarz 14 września 2022 przez AnimaVillis Stary wyjadacz (11,510 p.)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 671 wizyt
pytanie zadane 27 lipca 2016 w JavaScript przez Kamila Użytkownik (680 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,247 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2018 w PHP przez Yoxu Początkujący (360 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 87 wizyt
pytanie zadane 1 grudnia 2015 w PHP przez maciej.szarlat Użytkownik (710 p.)

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,624 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...