• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kurs HTML odc. 4 nie działa mi przewijanie z JS

Object Storage Arubacloud
0 głosów
162 wizyt
pytanie zadane 7 września 2022 w HTML i CSS przez Podlasianin Początkujący (400 p.)

Witam robię kurs z html'a z kanałem "Pasja Informatyki" i natknąłem się na błąd, gdyż, gdy autor filmu pokazuje jak zrobić przewijanie z html wszystko mi działa, jednak, gdy pokazuje to z JS nic się nie dzieje. Proszę o pomoc. (Nie wiem tak naprawdę na jaką kategorie to dać)

Ps: Specjalnie nie dodałem tych slajdów bo mi wyskoczył błąd, że za dużo znaków


<html lang="pl">
    <head>
        <meta charset="utf-8"/>
        <title>Monitory Komputerowe</title>
        <meta name="description" content="Zobacz wszystko co powinieneś
        wiedzieć o monitorach komputerowych
        w Technikum Informatycznym."/>
        <meta name="keywords" content="monitory, ekran, technikum
        informtyczne"/>
        <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge, chrome=1"/>

        <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css"/>
        <link 
        href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Open Sans' 
        rel='stylesheet' type="text/css">

		<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/3.6.0/jquery.min.js"></script>
		<script src="jquery.scrollTo.min"></script>

		<script>
			jQuery(function($)
			{
				//reset the scroll
				$.scrollTo(0);
				$('#link3').click(function() { $.scrollTo($('#maskicrt'), 500); });
			}
			);
		</script>
    </head>
    <body>
        <div id="logo">Wykład #1: Monitory Komputerowe</div>
        <div id="container">
            <div id="spis">
                <ol>
                    <li>Monitory Teleskopowe CRT
                        <ul>
                            <li>Budowa Monitora</li>
                            <li>Zasada Działania</li>
                            <li><a id="link3" href="#">Maska. Rodzaje masek</a></li>
                            <li>Wady i zalety</li>
                            <li>Dobór Parametrów</li>
                        </ul>
                    </li>
                    <li>Monitory Ciepłokrystaliczne LCD
                        <ul>
                            <li>Budowa Monitora</li>
                            <li>Zasada Działania</li>
                            <li>Maska. Rodzaje masek w monitorach</li>
                            <li>Wady i zalety</li>
                            <li>Dobór Parametrów</li>
                        </ul>
                    </li>
                    <li>Sposoby podłączenia Monitorów
                        <ul>
                            <li>DSUB</li>
                            <li>DVI</li>
                            <li>HDMI, Display Port</li>
                        </ul>
                    </li>
                    <li>Dodatkowe Informacje
                        <ul>
                            <li>Przyszłość monitorów i wyświetlaczy</li>
                            <li>Wykorzystane źródłą</li>
                        </ul>
                    </li>
                </ol>
            </div>

  

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 września 2022 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
<script src="jquery.scrollTo.min"></script>

Jesteś pewien, że to poprawna nazwa pliku? Bo tak na oko brakuje tutaj rozszerzenia – jquery.scrollTo.min.js.

Przy okazji:

//reset the scroll
$.scrollTo(0);

Nie rób tego! Jak zresetujesz scrolla, to zepsujesz np. przycisk "Wstecz" w przeglądarce. Wówczas za każdym kliknięciem tego przycisku, strona przewinie się na samą górę, zamiast do konkretnej sekcji. To samo się stanie, gdy się zwyczajnie odświeży stronę.

2
komentarz 8 września 2022 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
Swego czasu napisałem też dokładny poradnik o płynnym przewijaniu na WebKrytyku: https://www.webkrytyk.pl/2020/09/30/wpadki-i-wypadki-12/
+1 głos
odpowiedź 8 września 2022 przez VBService Ekspert (252,740 p.)
edycja 8 września 2022 przez VBService

Do płynnego przewijania zamiast podpinać jquery, możesz też wykorzystać taki zapis w css

scroll-behavior: smooth  (praktycznie wszystkie przeglądarki już ten zapis "obsługują")

html
{
	scroll-behavior: smooth;
}

 

BTW, nie musisz pobierać też pliku jquery.scrollTo.min.js, wystarczy np. taki zapis

<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/3.6.0/jquery.min.js"></script>
<script src="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/jquery-scrollTo/2.1.3/jquery.scrollTo.min.js"></script>

 

 

P.S. na Twoim miejscu i tak dopisałbym do atrybutu href identyfikator, w razie jakby scroll z jquer-a z jakiegoś powodu nie "zadziałał"

<li><a id="link3" href="#">Maska. Rodzaje masek</a></li>

na 

<li><a id="link3" href="#maskicrt">Maska. Rodzaje masek</a></li>

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 610 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 589 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 304 wizyt
pytanie zadane 12 marca 2017 w HTML i CSS przez manaskal Nowicjusz (120 p.)

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,542 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...