• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przesunięcie tekstu od obrazka w CSS

Object Storage Arubacloud
0 głosów
391 wizyt
pytanie zadane 6 września 2022 w HTML i CSS przez domelcio Użytkownik (960 p.)

Hejka, 

Chciałem się zapytać czego mógłbym użyć by oddalić tekst od zdjęcia nie używając padding'a ani margin'a?
O to moje CSS i HTML.

Link do zdjęcia: Document — Osobisty — Microsoft​ Edge (gyazo.com)


* {
    margin: 0px;
    padding: 0px;   
}

.kontener1 {
    display: flex;
    align-items: center;
    text-align: justify;
    
}

.p50 {
    width: 50%;
}

.B2C-kolor {
    color: #FF883B;
    font-family: 'Montserrat';
    font-style: normal;
    font-weight: 700px;
    font-size: 37px;
    line-height: 120,57%;
width: 50%;
text-align: center;

}

.phototwo {
    width: 50%;
}

.phototwo img {
    width: 100%;
}

.text-B2C {
    font-family:'Montserrat';
    font-style: normal;
    font-weight: 400;
    font-size: 18px;
    line-height: 30px;
    width: 80%;
}

@media only screen and (max-width: 600px) {
    .phototwo, .p50 {
        width: 100%;
    } 
    .kontener1 {
        flex-wrap: wrap;
    }
}


HTML: 
<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>
    <meta charset="UTF-8">
    <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge">
    <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
    <link rel="preconnect" href="https://fonts.googleapis.com">
    <link rel="preconnect" href="https://fonts.gstatic.com" crossorigin>
    <link href="https://fonts.googleapis.com/css2?family=Montserrat:wght@300;400;700&family=Prosto+One&display=swap"
        rel="stylesheet">
    <link rel="stylesheet" href="sresposible.css">
    </a>
    <title>Document</title>
</head>
<body>
    <div class="kontener1">
        <div class="phototwo">
    <img src="phototwo.png">
        </div>
        <div class="p50">
            <div class="B2C-kolor">
                <h4>Sprzatąnie B2C</h4>
            </div>
                <div class="text-B2C">
                    <p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent ut ligula vel ex pulvinar rutrum vitae et enim. Pellentesque hendrerit lacus vel lectus aliquet ultrices. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent ut ligula vel ex pulvinar rutrum vitae et enim. Pellentesque hendrerit lacus vel lectus aliquet ultrices. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent ut ligula vel ex pulvinar rutrum vitae et enim. Pellentesque hendrerit lacus vel lectus aliquet ultrices.</p>
                </div>
            </div>
        </div>

 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 6 września 2022 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)
wybrane 6 września 2022 przez domelcio
 
Najlepsza

Do .kontener1 możesz dopisać gap (przestrzeń miedzy elementami dla flexa lub grida).

Jednak nie rozumiem dlaczego nie margin?

komentarz 6 września 2022 przez domelcio Użytkownik (960 p.)
edycja 6 września 2022 przez domelcio
W sumie to sam nie wiem po prostu nikt tego nie używał u mnie tylko lecieli inaczej i z procentami może z powodu resposible który próbuje robić.  A jest szansa by nie odchylał obrazka czy to już se muszę sam wystylizować?
1
komentarz 6 września 2022 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)

Przestań używać procentów i problem rozwiąże się sam ;)
Teraz może Ci się psuć jeśli dwa elementy mają 50 % i dodatkowo dodajesz gap np na 16px to masz razem 100% i 16px. Wówczas  z elementów musisz odjąć połowe 8px np width: calc(50% - 8px);

Jednak najłatwiej wywalić procenty i zamienić flex na grid.

 

.kontener1 {
    display: grid;
    align-items: center;
    text-align: justify;
    grid-template-columns: 1fr 1fr;
    gap: 16px;
}

grid-template-columns: 1fr 1fr; mówi o tym że mają być dwie kolumny takich samych wymiarów które zajmują wolną przestrzeń. Więc odejmowanie gap wykonuje się samo a ty pozbywasz się również procentów w .phototwo oraz .p50

0 głosów
odpowiedź 6 września 2022 przez VBService Ekspert (253,280 p.)

Gap wydaje się optymalnym rozwiązaniem, gdy

... nie używając padding'a ani margin'a?

ale sprawdź, też np. justify-content: space-between

.kontener1 {
  display: flex;
  align-items: center;
  justify-content: space-between;
  text-align: justify;
}

.p50 {
  width: 45%;
}

 

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 265 wizyt
pytanie zadane 28 października 2021 w HTML i CSS przez Chlipchlip Użytkownik (850 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 396 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2015 w HTML i CSS przez MatiiTv Gaduła (3,790 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 565 wizyt
pytanie zadane 23 października 2015 w HTML i CSS przez MatiiTv Gaduła (3,790 p.)

92,566 zapytań

141,419 odpowiedzi

319,604 komentarzy

61,952 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...