• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauka cisco, jak efektywnie zacząć

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
506 wizyt
pytanie zadane 4 września 2022 w Sieci komputerowe, internet przez mattzaq Nowicjusz (200 p.)
Cześć,

zwracam się dziś do Was z takim luźnym pytanie, jednakże ważnym dla mnie. Od kilku miesięcy pracuję w lokalnej firmie, która jest dostawcą internetu, pełnie tam role supportu dla klientów + jestem pomocnikiem administratorów sieci. W tym czasie ogarnąłem już podstawy sieci komputerowych i znam dość dobrze mikrotika oraz ubiquity.

Natomiast śledząc zapotrzebowanie rynku i oferty pracy, stwierdzam, że w znacznej części wymagane jest znajomość sprzętu firmy cisco. W związku z tym chciałbym się rozwijać i również się tego nauczyć, natomiast moja obecna firma nie korzysta z tego typu sprzętu, więc nie mam z tym styczności.

Pytanie:

Jak najefektywniej mogę zacząć naukę z urządzeniami tej firmy? Jestem w stanie zakupić sobie urządzenia typu switch, router , jeżeli będzie taka potrzeba, czy moglibyście coś polecić?

Jeżeli chodzi o certyfikaty CCNA to myślę, że jeszcze nie czas na nie, natomiast chciałbym przynajmniej od czegoś zacząć, a jednocześnie nie przerabiać kursów od zera, gdzie tłumaczone jest co to jest gateway i warstwy sieci.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 5 września 2022 przez rafu007 Stary wyjadacz (12,560 p.)

Nie potrzebujesz kupować sprzętu cisco do nauki. Do załapania podstaw świetnie nadaje się aplikacja packet tracer, którą możesz pobrać z https://www.netacad.com/courses/packet-tracer

Jeśli szukasz materiałów, to zajrzyj na mojego bloga: https://innasiec.pl

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 83 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 533 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 626 wizyt

93,444 zapytań

142,436 odpowiedzi

322,694 komentarzy

62,805 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...