• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Więcej mocy w RPi

0 głosów
706 wizyt
pytanie zadane 3 września 2022 w Sprzęt komputerowy przez jakubjordanek Obywatel (1,340 p.)
Cześć, tworzę robota w oparciu o komputer RPi 3b+ i coraz więcej urządzeń, z których korzystam, potrzebuje mocy 5V. RPi 3b+ posiada tylko 2 piny dla mocy 5V. Przez jakiś czas korzystałem z rozwiązania, że używałem koszyk na baterie, który traktowałem jako dodatkowe źródło mocy jednak ten sposób nie jest dla mnie satysfakcjonujący, a baterie bardzo szybko się rozładowywuja. Czy, ma ktoś pomysł w jaki sposób można by zwiększyć ilość źródeł mocy, żeby nie korzystać z dodatkowych źródeł zasilania? Chodzi mi o to, że robot jest bezprzewodowy i działa w oparciu o powerbanka, którego muszę ładować i chciałbym, żeby moc wychodziła w 100% z niego.
komentarz 4 września 2022 przez Oscar Nałogowiec (29,360 p.)
Po pierwsze: 5V to napięcie a nie moc.

Po drugie wrzuć jakiś schemat blokowy zasilania w tym robocie, włączając przetwornice. Sam opis jest trochę zbyt abstrakcyjny, nawet nie wiem, czy rozładowyją ci się jakieś baterie w koszyczku a powerbank pozostaje jeszcze naładowany?
komentarz 4 września 2022 przez jakubjordanek Obywatel (1,340 p.)
1. sorry mój błąd

2. ogólnie to mogę Ci to opisać generalnie cały RPi jest zasilany przez powerbank, koszyczka już nie ma, ale jak był to działał osobno. Generalnie obecnie do tych 2 pinów 5V jest podpięty sterownik silników i servo, ale chciałbym, żeby dodatkowo był jeszcze dla przykładu czujnik dystansu no i tu pojawia się problem, bo pinów już więcej nie ma i w jaki sposób można powiedzmy, że "zwiększyć ich ilość"
komentarz 5 września 2022 przez Oscar Nałogowiec (29,360 p.)
Czyli w sumie brakuje ci rozgałęziacza? Samo RPi zasilasz z powerbanku poprzez gniazdko USB od razu napięciem 5V? I pobierasz też 5V - czyli na płytce RPi jest tylko połączenie gniazdka i pinów. Po prostu musi zlutować kabelek, który połączy 1 pin z kilkoma odbiornikami prądu.
komentarz 5 września 2022 przez jakubjordanek Obywatel (1,340 p.)

Czyli coś takiego wystarczy? LINK

komentarz 5 września 2022 przez Oscar Nałogowiec (29,360 p.)
Połączenia są właściwe, ale ścieżki są raczej cienkie... Te od zasilania, masa powinny być znacznie szersze. Oczywicie można je wzmocnić srebrzanką, ale to już lutowanie.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 483 wizyt
pytanie zadane 18 stycznia 2023 w Sprzęt komputerowy przez jakubjordanek Obywatel (1,340 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 216 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2016 w Sprzęt komputerowy przez mmr0429 Bywalec (2,010 p.)

93,727 zapytań

142,668 odpowiedzi

323,283 komentarzy

63,287 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...