• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wybór odpowiednich kolorów na stronie [ankieta]

Object Storage Arubacloud
0 głosów
223 wizyt
pytanie zadane 28 sierpnia 2022 w HTML i CSS przez OP-Games Nowicjusz (120 p.)

Dzień dobry,

Tworzę stronę  z darmowymi grami online i flash: https://op-gamesonline.ga i potrzebuje pomocy na temat wyglądu, wyboru czcionki oraz tła.

Możesz też zagłosować w ankiecie jak oceniasz stronę do tej pory.

Dziękuję za wszelką pomoc.

 

Możliwe odpowiedzi:
Nie podoba mi się. (8 głosów, 100%)
Jest dobra. (0 głosów)
Bardzo mi się podoba. (0 głosów)
11/10 (0 głosów)
komentarz 28 sierpnia 2022 przez Początkujący (260 p.)
edycja 1 września 2022 przez
nie używaj darmowej domeny!

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 28 sierpnia 2022 przez Mihoteo Bywalec (2,420 p.)
Osobiście uważam, że biały tekst na jasnym szarym tle nie kontrastuje wystarczająco i w niektórych miejscach trzeba wytężać wzrok by przeczytać co jest napisane. Dodatkowo trzymasz się jednej barwy o różnych odcieniach przez to wizualnie strona zlewa mi się w jedno i oddzielne kategorie na pierwszy rzut oka mogą zostać przegapione. Mam wrażenie, że starasz się trzymać zasady 60 30 10 ale pomyślałbym o wykorzysztaniu troche innej barwy przynajmniej do akcentów i tekstu.
+1 głos
odpowiedź 28 sierpnia 2022 przez VBService Ekspert (252,660 p.)
edycja 28 sierpnia 2022 przez VBService

Wybór koloru czcionki do koloru tła jest w Mojej opinii nieprawidłowy.

Spróbuj użyć np.:  ACCESSIBLE COLORS i zaradzić jakoś temu. smiley

Twój obecny ratio

w pewnym sensie sytuację ratuje pozycja w menu o nazwie settings, gdzie można ewentualnie dobrać kolor tła i czcionki, ale trzeba trochę "pogrzebać" na stronie, aby znaleść tego "ficzera" smiley

 

Domyślam się, że w założeniach strona miała być angielskojęzyczna, ale ...  wink

 

no i przewijanie trochę "zamula", może wprowadź mniejszą ilość "obrazków" (proponowanych gier - <article>) i paginację  

1
komentarz 29 sierpnia 2022 przez OP-Games Nowicjusz (120 p.)
Dziękuję za opinię,

Wiem o tym, że występują tam fragmenty po polsku, dziś to naprawię ale ja mam problem z doborem czcionki i tła.Zmieniałem już wiele razy i mi się dużo podoba ale z tego co widzę to wam się nie podoba.
komentarz 29 sierpnia 2022 przez OP-Games Nowicjusz (120 p.)

@VBService, A takie coś Wam się podoba ?

komentarz 29 sierpnia 2022 przez VBService Ekspert (252,660 p.)
edycja 29 sierpnia 2022 przez VBService

@OP-Games, Tak, już jest dużo lepiej, tekst jest już bardziej czytelny.

 

Zmieniałem już wiele razy i mi się dużo podoba ale z tego co widzę to wam się nie podoba.

jeżeli robisz stronę dla siebie, dla frajdy, nauki itp. (do "szuflady"  wink ) to możesz nie reagować na opinię na temat wyglądu, czytelności strony, Twój wybór, ale jak robisz stronę, dla "ludzi", powinieneś mieć na uwadze opinie użytkowników.  

To pierwsze tło też jest w porządku, ale dla lepszej czytelności np. po prostu użyj innego koloru czcionki, może wielkości czcionki innej itp.

 

Możesz spróbować użyć np. text-shadow

<main id="container">
  <h1>Twoje tło i kolor - orginał</h1>
  <p>
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
  </p>

  <h1 class="demo">Twoje tło i kolor - zmiana</h1>
  <p>
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
  </p>

  <div>
    <input type="range" min="0" max="10" step="1" value="4" list="scale-10">
    <input type="color" value="black">

    <p class="output">
      <span>p</span> <span>{</span>      
      <span>text-shadow</span><span>:</span>
      <span>0 0</span> <span class="value-blur">4</span><span>px</span>
      <span class="value-color">black</span><span> };</span>
    </p> 

    <datalist id="scale-10">
      <option>0</option>
      <option>2</option>
      <option>4</option>
      <option>6</option>
      <option>8</option>
      <option>10</option>
    </datalist>
  </div>
</main>
@import url('https://fonts.googleapis.com/css2?family=Nunito:wght@300&display=swap');

* {
  margin: 0;
  padding: 0;
  box-sizing: border-box;
  font-family: "Times New Roman";
  font-family: 'Nunito', sans-serif;
  outline: none;
  border: none;
  text-decoration: none;
  font-weight: normal;

  color: rgb(245, 245, 220);
}
body {
  background:rgb(153, 153, 153);
}
#container {
  margin: 10px;
  height: calc(100% - 155px);
  top: 65px;
  width: calc(100% - 20px);
  background: rgb(255 255 255 / 20%);
  box-shadow: 0 10px 20px rgb(0 0 0 / 30%);
  border-radius: 10px;
  position: fixed;
  overflow-y: auto;
}
#container h1 {
  margin: 20px;
  font-size: 28px;
  text-align: center;
}
#container h1 + p {
  margin: 20px;
  font-size: 18px;
}



#container h1.demo,
#container h1.demo + p {
  text-shadow: 0 0 4px black;
}
div {
  margin: 20px;
}
.output {
  background-color: black;
  padding: 0.5em 0.5em;
  margin-top: 1em;
  font: 400 1.05em/1.1 system-ui;
  color: white;
}
.output span:nth-child(1),
.output span:nth-child(8) {
  color: yellow;
}
.output span:nth-child(3) {
  color: #9a8297;
}
.output span:nth-child(5),
.output span:nth-child(6),
.output span:nth-child(7) {
  color: #d0782a;
}
window.onload = load;

function load() {
  const p_demo = document.querySelector('h1.demo + p'),
        input_blur = document.querySelector('input[type="range"]'),
        input_color = document.querySelector('input[type="color"]'),
        value_blur = document.querySelector('.output .value-blur'),
        value_color = document.querySelector('.output .value-color');

  input_blur.oninput = setTextShadow;
  input_color.oninput = setTextShadow;

  function setTextShadow() {
    value_blur.textContent = input_blur.value;
    value_color.textContent = input_color.value;
    p_demo.style.textShadow = '0 0 ' + input_blur.value + 'px ' + input_color.value;
  }
}

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 108 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 218 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 160 wizyt
pytanie zadane 31 października 2021 w HTML i CSS przez TOWaD Mądrala (5,700 p.)

92,550 zapytań

141,392 odpowiedzi

319,520 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...