• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Float - elementy obok siebie

Object Storage Arubacloud
+4 głosów
485 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2022 w HTML i CSS przez jasper93 Obywatel (1,310 p.)
edycja 20 sierpnia 2022 przez jasper93
Witam, myślałem że rozumiem float, jednakże analizuje pewien  przypadek, gdzie zestawiam ze sobą elementy obok, nie stosowałem clearfixa, tylko nadałem już wysokość rodzica na sztywno. Moje pytanie, dlaczego drugi element(Pianino) nie wypełnia całej szerokości nagłowka, tylko muszę użyć na niego również float:left jak na poprzednim elemencie. Link z kodem poniżej:

https://jsfiddle.net/7umh4fbj/

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 20 sierpnia 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,590 p.)
wybrane 21 sierpnia 2022 przez jasper93
 
Najlepsza

Może dlatego, że : 
 

Właściwość float określa, czy element powinien unosić się w lewo, w prawo, czy wcale.  Elementy pozycjonowane bezwzględnie ignorują właściwość float.

 https://forum.pasja-informatyki.pl/571011/float-elementy-obok-siebie
Poczytaj tutaj dokładniej, w efekcie element o którym mówisz,  jeśli nie ma właściwości float zostaje przykryty wyżej wymienionym 


zobacz to dodając do swojego elementu "pierwszego" display:none, w tej sytuacji element Piano znajduje się całkowicie pod nim. 

  nav.desktop {
        float: left;
        width: 300px;
        background-color: rgb(136, 130, 130);
        display:none;
      }

więc jest przez niego przykryty, kiedy dodajesz temu blokowi również float left, pojawia się on obok, a nie jest "OPŁYNIĘTY" przez blok desktop. 

Dodaj do elementu Piano właściwość np. display: inline-block
 

  header {
       display: inline-block; // dodanie tego bez float.
        width: calc(100% - 300px);
        background-image: url(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f1/Piano_Keyboard.jpg/800px-Piano_Keyboard.jpg?20131026055017);
        background-size: cover;
      }

załatwi sprawę. Albo nie dodawaj właściwości display-block, a wykorzystaj właściwość FLEX i dodaj do rodzica 

header {
        height: 360px;
          display:flex; // wykorzystaj flex system
      }

i również bez float zadziała. https://css-tricks.com/snippets/css/a-guide-to-flexbox/

komentarz 21 sierpnia 2022 przez VBService Ekspert (252,660 p.)
edycja 21 sierpnia 2022 przez VBService

BTW, do komentowania w kodzie css używamy

/*  komentarz  */

 

<p>Lorem ipsum - /* */</p>
<p>Lorem ipsum - //</p>
p:nth-child(1) {
  color: red; /* lorem ipsum */
  font-size: 200%;
}
p:nth-child(2) {
  color: blue; // lorem ipsum
  font-size: 200%;
}

 

+1 głos
odpowiedź 20 sierpnia 2022 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
Jeżeli chcesz tylko zrozumieć działanie własności float, to masz dobry przykład. Ale do budowania layoutu strony użyj współczesnych technologii - są naprawdę łatwe w stosowaniu i pozbawione wad własności float.

Nadanie elementowi własności float powoduje jego wyjęcie z normalnego układu strony (flow strony) i wstawienie w określone miejsce. Tak zrobiłeś z elementem nav - kazałeś mu ustawić po lewej stronie pozostałych elementów. Problem w tym, że aby elementy blokowe zastosowały się do tej własności, wszystkie one muszą mieć nadany float, inaczej zajmą takie położenie, jakby elementu nav w ogóle nie było na stronie - co widziałeś na przykładzie.
komentarz 21 sierpnia 2022 przez jasper93 Obywatel (1,310 p.)
Dziękuje Wam za wytłumaczenie, zrozumiałem. Rzeczywiście warstwa pianina była przykryta przez nava , dlatego ucieło kawałek elementu.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 191 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 863 wizyt

92,536 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,456 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...