• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Praca inżynierska - projekt sieci - część teoretyczna

0 głosów
873 wizyt
pytanie zadane 18 sierpnia 2022 w Sieci komputerowe, internet przez scarzi Nowicjusz (150 p.)
Cześć,

Stoję przed zadaniem napisania pracy inżynierskiej - temat to projekt sieci dla przedsiębiorstwa (fikcyjnego).

Proszę o poradę, bądź podpowiedź, co powinno się znajdować w części teoretycznej pracy na ten temat? Część praktyczną(projektową) mniej więcej mam w głowie zarysowaną, szkic okablowania budynku, jakaś symulacja tworzenia sieci w Packet tracer, potem testowanie jej działania, konfiguracja urządzeń, kosztorys , potencjalne opcje skalowania itp.

Jednak problemem staje się dla mnie część teoretyczna. Kompletnie nie wiem w jaki sposób i co tam powinienem opisać, czy praca musi być widocznie podzielona na część teoretyczną i praktyczną czy teorie można wplatać w praktykę i zrobić to jako jedność? Mam na myśli biorąc za przykład okablowanie - rozpisać jakie są opcję, czym się charakteryzują i potem napisać jaki wybrałem i dlaczego i dołożyć do tego rysunek ze szkicem. Może to w ten sposób wyglądać czy nie powinno się tego mieszać i powinienem opisać rodzaje okablowania, a potem przejść do dalszej części teorii a to co wybrałem do zastosowania w projekcie zostawić na później?

Co jeszcze powinienem zawrzeć w teorii?

Promotor nie jest zbyt pomocny, więc muszę sobie radzić sam i szukać pomocy gdzie indziej.
komentarz 18 sierpnia 2022 przez techno16 Gaduła (4,800 p.)

nie pisałem pracy inżynierskiej, ale zazwyczaj w części teoretycznej przedstawia się i opisuję projekt całości co będziesz dokładniej opisywał w dalszej części. Czyli możesz zarysować czemu wybrałeś taką sieć, dlaczego ta jest lepsza od innych, uzasadnij, że jest modernistyczna itp. A dopiero w praktycznej już poważniej z rysunkami, mową techniczną. Dokładnie jak w książkach.

I lepiej zmień promotora jeśli się da. Zapytaj też na https://academia.stackexchange.com/ albo sprawdź odpowiedzi do istniejących już pytań.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 18 sierpnia 2022 przez PH03NIX Mądrala (6,130 p.)

Osobiście jak pisałem pracę inż. zostałem poinformowany, że w części teoretycznej mogą znajdować się:

• opis wybranych rozwiązań,
  • opis, porównanie rozważanych rozwiązań i uzasadnienie wyboru konkretnej technologii.

Ale to czego oczekuje promotor zależy głównie od właśnie promotora więc to trochę takie wróżenie z fusów. W części praktycznej umieszczałem głównie szczegóły implementacyjne (wraz z krótkim opisem teoretycznym/wyjaśnieniami, o ile nie było sensu ich umieszczać w części teoretycznej, bo były to np. dwa zdania).

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,068 wizyt
pytanie zadane 17 lipca 2021 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Hubert731 Obywatel (1,650 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 692 wizyt
pytanie zadane 23 października 2019 w Systemy operacyjne, programy przez mar686 Początkujący (350 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 3,208 wizyt

93,720 zapytań

142,635 odpowiedzi

323,264 komentarzy

63,267 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...