• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Linux: read only file system

Object Storage Arubacloud
0 głosów
441 wizyt
pytanie zadane 17 sierpnia 2022 w Systemy operacyjne, programy przez kubekszklany Gaduła (3,190 p.)
edycja 17 sierpnia 2022 przez kubekszklany

Witam. Posiadam mini komputer rock pi z slotem na dysk m2 na którym mam system debian. Co jakiś czas (czasami po kilku godzinach od uruchomienia, czasami po kilku dniach) cały system przechodzi w stan read-only. Zastanawiam się co może być tego przyczyną? Raczej wykluczył bym wadliwy dysk, ale chętnie go przeskanuję i wrzucę tu wynik, tylko musiałbym wiedzieć czym go przeskanować. Po tym jak system przejdzie w read-only już się nie bootuje. Natomiast zbootowanie innego linuxa z karty sd i wpisanie fsck na tym dysku m2 sprawia że system znowu się bootuje i znowu działa od kilku godzin do kilku dni. Całe polecenie fsck trwa może 2-3 sekundy i to wystarcza, wynik tego polecenia jeśli może być pomocny zamieszczam TUTAJ. Test badblocks pokazuje że nie ma błędnych sektorów (Pass completed, 0 bad blocks found. (0/0/0 errors)). Wynik smartctl można zobaczyć TUTAJ. Z kolei journalctl pokazuje dosyć sporo błędów, do zobaczenia TUTAJ. Co może być problemem?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 19 sierpnia 2022 przez edwardkraweznik Dyskutant (9,930 p.)
Ja bym zrobił tak:

1, uruchomić os tak aby można było operować tym dyskiem jako niepodmontowany.

2. komenda dd if=/dev/zero of=/dev/twójdysk <--- zapisze ci 0 w każdym sektorze dysku.

powyższe usunie ci trwale wszystkie dane z dysku.

Możesz także if=/dev/urandom (losowe dane)

3. Sprawdziłbym czy nie sypnie błędami (kilkuktotnie)

jak sypnie to sprawdź czystość pinów,

jak piny czyste to wina sprzętu.(grzanie się, itp... )
komentarz 19 sierpnia 2022 przez Oscar Nałogowiec (29,290 p.)

Aby wykryć błędy na dysku, należy przeprowadzić odczyt, sam zapis przejdzie:

dd if=/dev/twójdysk of=/dev/null bs=1M status=progress

 

komentarz 19 sierpnia 2022 przez kubekszklany Gaduła (3,190 p.)

Ten system już był tyle razy naprawiany że i tak chyba trzeba zainstalować na świeżo, więc mogę wyczyścić dysk. Czyli najpierw dd if=/dev/zero of=/dev/nvme0n1 bs=1M status=progress a potem dd if=/dev/nvme0n1 of=/dev/null bs=1M status=progress tak? I jeśli będzie coś nie tak to mi się to pojawi w konsoli czy po prostu dysk się przerzuci na tryb read-only, zakładając że linuxa zbootuje np. z usb?

komentarz 20 sierpnia 2022 przez Oscar Nałogowiec (29,290 p.)
Do tych operacji należy mieć dysk niezamontowany - jeśli zabootujesz się z USB to zwykle dysków w komputerze system nie zamontuje. Wtedy błedy odczytu spowodują chwilowe zatrzymanie dd i komunikaty o obłedach ostatecznych (po iluś próbach odczytu) natomiast błedy detaliczne będą w dmesgu.

W zasadzie to mkfs (chyba) posiada opcję sprawdzenia dysku i wtedy ominie ci uszkodzone sektory, ale to trwa całe dnie, oraz jest skuteczne jak masz 'stabilne' błędy.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 165 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2017 w Sprzęt komputerowy przez T.M.Z.U Początkujący (320 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 127 wizyt
pytanie zadane 10 grudnia 2016 w C i C++ przez Szahid Pasjonat (20,930 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 428 wizyt
pytanie zadane 20 maja 2017 w C# przez Wujek Początkujący (410 p.)

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,476 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...