• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy fizyka jest potrzebna na studia programistyczne i czy w ogóle warto?

Cloud VPS
0 głosów
705 wizyt
pytanie zadane 16 sierpnia 2022 w Inne języki przez pawlik Nowicjusz (120 p.)
Witam. Chciałbym się zapytać, czy była wam potrzebna rozszerzona fizyka żeby się dostać na studia programistyczne i czy warto na nie iść? Wiem, że decyzja jest moja itd. jednakże chciałbym wiedzieć jakie są przemyślenia innych, czy opłaca się iść na szeroko pojęte "programowanie", czy na coś bardziej specjalnego, GameDev, grafika itp. Pytam się bo w technikum na "programistce" uczą po trochu wszystkiego, czyli w praktyce prawie niczego, a w ocenach uczelni są dwa rodzaje ocen, piątki i jedynki, jedni mówią że zmarnowali życia na danym kierunku a inni nie, a jako że nią mam żadnego punktu odniesienia, to postanowiłem się zapytać jakie są wasze doświadczenia.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 16 sierpnia 2022 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)

Chciałbym się zapytać, czy była wam potrzebna rozszerzona fizyka żeby się dostać na studia programistyczne

Studiów programistycznych nie kończyłem, ale istnieje na to jedna, trywialna wręcz odpowiedź - sprawdź za co uczelnia przyznaje punkty rekrutacyjne. Jeśli za fizykę są jakieś punkty, to tak, warto, o ile nie masz z nią większych problemów i masz czas. Nawet minimalnym nakładem pracy możesz zdobyć te 30%. 

czy warto na nie [studia] iść?

Wiesz, to pytanie nie tyle o studia programistyczne, co po prostu o studia. Z perspektywy (krótkiego) czasu uważam, że równie dobrze przerobiony materiał mogłem sam zrobić w domu, bo wykłady mnie nudziły, a ćwiczenia na które lubiłem chodzić mógłbym policzyć na palcach jednej ręki. Jednak tutaj opinie są subiektywne, każdy ma inne przeżycia i doświadczenia na tym polu, stąd zdania są i będą odmienne, nigdy wszystkie nie będą zgodne. 
Z jednej strony możesz poznać ludzi o podobnych zainteresowaniach, z drugiej zaś możesz się bardziej zniechęcić obowiązkowymi przedmiotami. 

bo w technikum na "programistce" uczą po trochu wszystkiego, czyli w praktyce prawie niczego

Tak było, jest i będzie. Czy na studiach jest inaczej? Nie do końca. Z tego co się orientuję też przerabiasz różne języki, w tym jakieś archaiczne. Ponadto dochodzą inne przedmioty. Wszystko to najlepiej jest sprawdzić sobie w syllabusie uczelni, zamiast wróżyć z fusów.  

komentarz 17 sierpnia 2022 przez Wiciorny Ekspert (281,530 p.)
ergo, nie ma studiów "programistycznych" i raczej nigdy nie będzie.
0 głosów
odpowiedź 16 sierpnia 2022 przez neo1020 Dyskutant (8,950 p.)

Odpowiedz sobie na jedno zajebiście ważne pytanie, "co chce w życiu robić" i zacznij to robić !

Być może się okaże że jak już się zapiszesz to po 2 latach może 3 latach męki, zestarzejesz się i będziesz chciał zostać fryzjerem

Na pewno studia to dyplom, poznanie ciekawych ludzie z którymi można poszerzyć horyzonty lub też nie

Pytam się bo w technikum na "programistce" uczą po trochu wszystkiego

Co najbardziej podchodzi do Ciebie z tego co nauczyli cię do tej pory ? 

Uczysz się w domu programowania? 

Uczysz się gamedev? Cokolwiek ?

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 1,032 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,450 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Scratch32 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 775 wizyt
pytanie zadane 1 listopada 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Ferens Nowicjusz (120 p.)

93,487 zapytań

142,423 odpowiedzi

322,773 komentarzy

62,909 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...