• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zmiana zawartości strony bez tworzenia osobnego pliku

Object Storage Arubacloud
0 głosów
197 wizyt
pytanie zadane 15 sierpnia 2022 w PHP przez PtaQ Początkujący (280 p.)

Witam wszystkim, jestem zielony i dopiero co zaczynam zabawę z tego typu tematem. Od kilku dni nurtuję mnie już temat na którego nie mogę wychwycić odpowiedzi, mianowicie: Tworząc plik "index.php" i kreując w nim ankietę, co trzeba zrobić/ wprowadzić aby po kliknięciu w przycisk "dalej" wyświetlała się nowa zawartość pytań w tym samym pliku ale pod innym linkiem np. " index.php?id=wybierz " tak aby nie tworzyć kolejnego odrębnego pliku kopiując wszystko wprowadzając tylko nową bazę pytań ? Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi!

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 15 sierpnia 2022 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
Krótko: plik index.php to tylko szablon strony (poczytaj o szablonach PHP) do którego ładujesz nową zawartość z bazy danych.
1
komentarz 16 sierpnia 2022 przez VBService Ekspert (253,340 p.)
edycja 16 sierpnia 2022 przez VBService

index.php to nie tylko szablon (raczej, nie tylko może spełniać rolę szablonu), ale przede wszystkim plik domyślny, który zostaje uruchomiony przez serwer obsługujący język php. Domyślny sposób "uruchamiania" strony na serwerze można np. zmienić za pomocą pliku .htaccess.

tak aby nie tworzyć kolejnego odrębnego pliku kopiując wszystko wprowadzając tylko nową bazę pytań 

wydaje Mi się, że OP w tym kontekście, chodziło o słowo np.: nową pulę pytań. wink

1
komentarz 16 sierpnia 2022 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
Dziękuję za uszczegółowienie odpowiedzi. O tym, że index.php jest plikiem startowym witryny pytający chyba wie, chodziło mi o jego zastosowanie w kontekście pytania.
1
komentarz 16 sierpnia 2022 przez VBService Ekspert (253,340 p.)

I tak, i  nie, ale bardzo prawdopodobne, że nie, ponieważ napisał

 jestem zielony i dopiero co zaczynam

Pozdrawiam smiley

2
komentarz 16 sierpnia 2022 przez PtaQ Początkujący (280 p.)

@SzkolnyAdmin, wprowadzone do programu ! Dzięki wink

1
komentarz 16 sierpnia 2022 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,360 p.)
Pochwal się na forum :) Możesz liczyć na code review.
+1 głos
odpowiedź 16 sierpnia 2022 przez VBService Ekspert (253,340 p.)
edycja 16 sierpnia 2022 przez VBService

Aby uzyskać taką funkcjonalność w języku php poczytaj o tzw. Request-ach.

W przypadku adresu: index.php?id=wybierz, potrzebujesz np.
$_GET  [ 1 ]  [ 2 ]  [ 3 ]

 

P.S. dla testu, np.

index.php

<?php
  var_dump($_GET);

  if (isset($_GET['id'])) {
    $id = $_GET['id'];

    if ($_GET['id'] == 'wybierz1') {
      $option = 'wybrano opcję 1';
    } else if ($_GET['id'] == 'wybierz2') {
      $option = 'wybrano opcję 2';
    }

  } else {
    $id = '';
    $option = '';
  }
?>
<div>
  id: <?php echo $id; ?>
</div>
<div>
  opcja: <?php echo $option; ?>
</div>
<div>
  <a href="index.php?id=wybierz1">Link1</a>
  <a href="index.php?id=wybierz2">Link2</a>
</div>

 

PHP - isset() ]  [ PHP - var_dump() ]  [ PHP - empty()
difference between isset() and empty() ]
What does this $_SERVER['REQUEST_METHOD'] ]

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 657 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 383 wizyt
pytanie zadane 13 września 2020 w PHP przez SyriuszBlack Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,319 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2016 w JavaScript przez Ambroz Obywatel (1,840 p.)

92,568 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,634 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...