Hej.
Taka sytuacja:
Laptop HP od x-kom, [15-eh1504nw (4H349EA)]
Po 4 miesiącach używania od nowości zaczął wyłączać mu się ekran, tak po prostu. Komputer jakby chodził (świecący się przycisk zasilania) ale nic się nie dało zrobić, więc ponownie uruchamiałem komputer powerem.
Oddałem do reklamacji bo nie da się na tym pracować a tym bardziej prowadzić konferencji Zoom, które hostowałem i jak pisałem wyżej, można sobie wyobrazić co się działo i jakie były z tym problemy, nie mówiąc o nagłych wyłączeniach podczas pracy.
Na gwarancji wymienili dysk.
Komputer wrócił i po kolejnych czterech miesiącach znowu to samo.
Tym razem złożyłem reklamację na podstawie rękojmi.
Odpowiedź to brak znalezionej awarii z ich strony i po stronie serwisu producenta również.
Oczywiście jak to się powtórzy za cztery miesiące to nagram bo jak już się zacznie to kilka razy na tydzień się to dzieje.
Od chłopaka z x-kom dowiedziałem się o, że to „normalne” bo teraz styki robią nie z cyny a czegoś innego i jak się komputer nagrzewa to go rozłącza i nikt mi z tym nic nie zrobi, a serwis co najwyżej za każdym razem powie że inna część zepsuta żeby nie musieć stosować rękojmi, jako awarii dwa razy na tym samym. Taka gadka, ile w tym prawdy może ktoś wie, nic mi to nie da w tej sytuacji i tak teraz.
Zastanawiam się tylko nad tym czy od strony software lub hardware takie pojawiające się sytuacje można po czymś rozpoznać, czy błędy się gdzieś logują itd.
Może tutaj posiada ktoś mądrość, która mogłaby pomóc i o to chciałem zapytać.