• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Pygame, Python - czy muszę instalować żeby grać (teoretycznie)

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
+1 głos
1,160 wizyt
pytanie zadane 11 sierpnia 2022 w Python przez Podlasianin Początkujący (400 p.)
zamknięte 1 listopada 2022 przez Podlasianin
Przykładowo - Mam kompa na, którym jest python pygame itd. i zrobiłem grę i chce ją wysłać np. do znajomych. Czy oni też muszą to wszystko pobierać - Jeśli tak to, czy jest jakiś sposób, aby to ominąć z pygamem albo z silnikiem gry, który obsługuje pythona (z tego co wiem to wtedy nie trzeba instalować (c++ czy C#)). Albo przy odpalaniu pierwszy raz zainstalować pythona i pygame poprzez os.
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi - Pozdrawiam
komentarz zamknięcia: ytujtyu

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 12 sierpnia 2022 przez niezalogowany
z mojego doswiadczenia - korzystalem pare lat temu z narzedzia wymienionego przez przedmowce i to narzedzie nie jest wskazane jesli chcesz udostepniac aplikacje pythona na wieksza skale, gdyz:

- po pierwsze: nie dziala to na kazdym systemie, np. windows 8.0 tego nie mogl otworzyc

- po drugie: program po konwersji raz sie otwierał, raz nie

tak wiec pomyslalbym nad stworzeniem instalki np. programem https://www.silentinstall.org/ - i dodaniem do niej pythona i gre, program chyba jest platny, totez mozesz skorzystac z innych narzedzi chociazby takich jak nsis, advanced installer
komentarz 12 sierpnia 2022 przez Podlasianin Początkujący (400 p.)
Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam
+1 głos
odpowiedź 11 sierpnia 2022 przez Jackoza Początkujący (410 p.)

Jednym z rozwiązań może być np. kompilacja programu napisanego w pythonie do pliku wykonywalnego .exe.

Możesz poszukać coś na ten temat. Ja coś takiego znalazłem.

https://policmajstergame.wordpress.com/2020/08/15/kompilacja-skryptu-py-do-exe/

komentarz 12 sierpnia 2022 przez Podlasianin Początkujący (400 p.)
Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam
+1 głos
odpowiedź 24 sierpnia 2022 przez Hajpa Użytkownik (910 p.)
Cześć!

Pewno już znalazłeś odpowiedzi, ale...

1Żeby na innym komputerze uruchomić jakikolwiek skrypt z rozszerzeniem .py musi tam być zainstalowany Python.

2. Dodatkowo muszą tam też być zainstalowane moduły, które wykorzystujesz w skrypcie. W twoim przypadku musi być tam zainstalowany pygame.

Najprostszym rozwiązaniem jest zrobienie ze skryptu .py normalnego pliku wykonywalnego czyli skompilowanie do postaci .exe .

Jest kilka kompilatorów, ja używam pyinstaller, bo jest prosty i wystarczający jak na moje potrzeby.

Instalacja pyinstallera:

1. Otwórz wiersz poleceń CMD (nie okienko Pytthona!).

2. Wpisz: pip install pyinstaller

3. Powinno się pobrać i zainstalować.

4. W okienku CMD przejdź do folderu w którym masz skrypt do skompilowania. Pomocne polecenia w CMD to: cd.. (wyjdź z folderu do folderu nadrzędnego, cd bingo (wejdź do folderu 'bingo').

5. Jak już będziesz w odpowiednim folderze w którym masz swój skrypt wpisz polecenie:

pyinstaller nazwa_skryptu.py (utworzy folder z plikiem .exe)

Mam nadzieję, że się przyda.

pozdrawiam

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 141 wizyt
pytanie zadane 4 sierpnia 2023 w Python przez Kubas23 Użytkownik (630 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 536 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2023 w Python przez Bondrusiek Maniak (61,440 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 394 wizyt
pytanie zadane 29 stycznia 2023 w Python przez Kubas23 Użytkownik (630 p.)

93,439 zapytań

142,431 odpowiedzi

322,674 komentarzy

62,802 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...