• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Pygame, Python - czy muszę instalować żeby grać (teoretycznie)

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
712 wizyt
pytanie zadane 11 sierpnia 2022 w Python przez Podlasianin Początkujący (400 p.)
zamknięte 1 listopada 2022 przez Podlasianin
Przykładowo - Mam kompa na, którym jest python pygame itd. i zrobiłem grę i chce ją wysłać np. do znajomych. Czy oni też muszą to wszystko pobierać - Jeśli tak to, czy jest jakiś sposób, aby to ominąć z pygamem albo z silnikiem gry, który obsługuje pythona (z tego co wiem to wtedy nie trzeba instalować (c++ czy C#)). Albo przy odpalaniu pierwszy raz zainstalować pythona i pygame poprzez os.
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi - Pozdrawiam
komentarz zamknięcia: ytujtyu

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 12 sierpnia 2022 przez niezalogowany
z mojego doswiadczenia - korzystalem pare lat temu z narzedzia wymienionego przez przedmowce i to narzedzie nie jest wskazane jesli chcesz udostepniac aplikacje pythona na wieksza skale, gdyz:

- po pierwsze: nie dziala to na kazdym systemie, np. windows 8.0 tego nie mogl otworzyc

- po drugie: program po konwersji raz sie otwierał, raz nie

tak wiec pomyslalbym nad stworzeniem instalki np. programem https://www.silentinstall.org/ - i dodaniem do niej pythona i gre, program chyba jest platny, totez mozesz skorzystac z innych narzedzi chociazby takich jak nsis, advanced installer
komentarz 12 sierpnia 2022 przez Podlasianin Początkujący (400 p.)
Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam
+1 głos
odpowiedź 11 sierpnia 2022 przez Jackoza Początkujący (410 p.)

Jednym z rozwiązań może być np. kompilacja programu napisanego w pythonie do pliku wykonywalnego .exe.

Możesz poszukać coś na ten temat. Ja coś takiego znalazłem.

https://policmajstergame.wordpress.com/2020/08/15/kompilacja-skryptu-py-do-exe/

komentarz 12 sierpnia 2022 przez Podlasianin Początkujący (400 p.)
Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam
+1 głos
odpowiedź 24 sierpnia 2022 przez Hajpa Użytkownik (880 p.)
Cześć!

Pewno już znalazłeś odpowiedzi, ale...

1Żeby na innym komputerze uruchomić jakikolwiek skrypt z rozszerzeniem .py musi tam być zainstalowany Python.

2. Dodatkowo muszą tam też być zainstalowane moduły, które wykorzystujesz w skrypcie. W twoim przypadku musi być tam zainstalowany pygame.

Najprostszym rozwiązaniem jest zrobienie ze skryptu .py normalnego pliku wykonywalnego czyli skompilowanie do postaci .exe .

Jest kilka kompilatorów, ja używam pyinstaller, bo jest prosty i wystarczający jak na moje potrzeby.

Instalacja pyinstallera:

1. Otwórz wiersz poleceń CMD (nie okienko Pytthona!).

2. Wpisz: pip install pyinstaller

3. Powinno się pobrać i zainstalować.

4. W okienku CMD przejdź do folderu w którym masz skrypt do skompilowania. Pomocne polecenia w CMD to: cd.. (wyjdź z folderu do folderu nadrzędnego, cd bingo (wejdź do folderu 'bingo').

5. Jak już będziesz w odpowiednim folderze w którym masz swój skrypt wpisz polecenie:

pyinstaller nazwa_skryptu.py (utworzy folder z plikiem .exe)

 

Mam nadzieję, że się przyda.

 

pozdrawiam

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 54 wizyt
pytanie zadane 4 sierpnia 2023 w Python przez Kubas23 Użytkownik (630 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 252 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2023 w Python przez Bondrusiek Maniak (61,370 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 264 wizyt
pytanie zadane 29 stycznia 2023 w Python przez Kubas23 Użytkownik (630 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...