• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Laptop dla pracy dla grafika + gry

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
849 wizyt
pytanie zadane 4 sierpnia 2022 w Sprzęt komputerowy przez matizuu Obywatel (1,100 p.)
Potrzebuje laptopa do pracy dla grafika. (To ma być prezent na 18-stkę)

Programy które wiem, że używa:

- Adobe Illustrator, Photoshop, Indesign

- MediBang

- Clip Studio Paint

Modelowania i 3D dopiero się uczy i w tej działce używa głównie blendera.

Laptop musi ogarniać też z grami. głównie gra w "Genshin Impact"

Kwota jaką chciałem na to przeznaczyć to 5500 zł.

Podstawowe pytanie, to czy za tę kwotę dostanę dobry sprzęt, na którym będzie mogła pracować i się uczyć przez najbliższe lata?

Wszystkie propozycje mile widziane.
komentarz 4 sierpnia 2022 przez Wiciorny Ekspert (280,450 p.)
komentarz 4 sierpnia 2022 przez matizuu Obywatel (1,100 p.)
Akurat w przypadku sprzętu nie masz co wysyłać poprzednich wątków, bo w tym temacie jest on nic nie wart, zbyt szybko sprzęt i wymagania się zmieniają. (Dlatego lupka w tym temacie jest mało użyteczna)

A wklejanie w komentarzu linków do niezwiązanych wątków, nie wiem po co.
1
komentarz 6 sierpnia 2022 przez jankustosz1 Nałogowiec (36,800 p.)

@matizuu, Jak dla grafika to możesz się zainteresować laptopami z matrycą OLED. Asus wypuścił sporo laptopów tego rodzaju. Sam takiego mam od 3 misięcy i mogę polecić. Minus taki, że matryca OLED zazwyczaj jest błyszcząca, więc jeżeli ma zamiar pracować na słońcu to odpada.

komentarz 6 sierpnia 2022 przez matizuu Obywatel (1,100 p.)
@jankustosz1 a mogę dopytać, jaki model Ty posiadasz?
1
Ja mam ASUS Vivobook Pro 15. Są w różnych konfiguracjach, zazwyczaj mają kartę NVIDIA GeForce RTX 3050, więc z grami sobie poradzą. Zaaskakujaco długo też trzyma bateria, jest bardzo pojemna - u mnie to 63Wh.

Jeżeli chodzi o minusy to linuxy sobie nie za bardzo jeszcze radzą z nowym sprzętem i musiałem się bardzo natrudzić żeby mi dźwięk działał na linuksie. Dodatkowo w moim odczuciu się grzeje, może nie bardzo, ale jest to wyczuwalne i trochę mnie irytuje jak leżę w łóżku i mam go na kolanach, poprzedni miałem zawsze chłodny.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 5 sierpnia 2022 przez neo1020 Dyskutant (8,950 p.)
Bardzo nie polecam msi, nie wiem czy coś się zmieniło, ale około 7 lat temu za 4k kupiłem to po 2 latach zawiasy się złamały. Był to bardzo popularny problem z tego co czytałem.

Nie wiem czy coś się od tego czasu zmieniło, ale konstrukcja na oko wygląda identycznie.
+1 głos
odpowiedź 8 sierpnia 2022 przez Stever Nałogowiec (26,140 p.)

Zdecydowanie w tej cenie Lenovo Legion 5-15 i5-11400H/16GB/512/Win11 RTX3060 165Hz

Ewentualnie z słabszą kartą graficzną dość dużo słabszą choć wydajniejszym procesorem

Lenovo Legion 5-15 i7-11800H/16GB/512 RTX3050 165Hz

Ranking laptopów -> https://techlords.pl/polecane-laptopy/

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 520 wizyt
pytanie zadane 9 sierpnia 2017 w Sprzęt komputerowy przez PoetaKodu Stary wyjadacz (10,990 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 961 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2021 w Sprzęt komputerowy przez icytower Bywalec (2,170 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 299 wizyt
pytanie zadane 20 października 2020 w Sprzęt komputerowy przez Michał Podolski 1 Nowicjusz (120 p.)

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,396 komentarzy

62,656 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...