• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

SEO, dodanie mapy witryny błąd http

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
197 wizyt
pytanie zadane 29 lipca 2022 w Sieci komputerowe, internet przez pietia213 Dyskutant (8,110 p.)

Dzień dobry mistrzowie nasi mentorzy Arkadiusz Waluk, oczywiście też niezastąpiony Tomasz Comandeer. 
Z radością przyjmę waszą pomoc, zarówno orłów jak i pisklaków w branży, bo może ktoś w dziedzinie SEO spotkał się z tym błędem, który rubasznie przedstawiam w zrzucie z ekranu. Martwi mnie to, bo mapę witryny robiłem na około 10 generatorach i wszędzie ten błąd. Witryna w Google wpisując site:www.str.pl, jej nie ma. Bo zakładam, że występuje ten błąd -->
ps. będę wdzięczny za każdą odpowiedź. Google też przeszukiwałem natomiast rozwiązania jakie są na oficjalnej i innych stronach, nie rozwiązują problemu. 
Wyrazy szacunku Piotr!

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 30 lipca 2022 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
O mnie to już się zapomina ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Próbowałeś np.: walidować stronę przez walidator w3? Jest to możliwe? Może Twój serwer blokuje wszystko co zewnętrzne i stara się sprawdzić stronę.

Problem na pierwszy rzut oka wydaje się zdecydowanie bardziej serwerowy. Czy masz dostęp do panelu administracyjnego?
komentarz 30 lipca 2022 przez pietia213 Dyskutant (8,110 p.)
W życiu, nie śmiał bym zapomnieć, wymieniłem oficjeli, szarej eminencji od tak nie mogłem.

Mam dostęp do wszystkiego oparte o cyberfolks. Może też używasz? Jak nie to czego mam szukać? Obawiam się, bo gdzieś czytałem, że to może być jakiś problem z JavaScript.

Wielkie podziękowanie za sugestię i przypomnienie się!
1
komentarz 30 lipca 2022 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
Po pierwsze: sprawdź czy jesteś w stanie pobrać stronę przez curl/wget lub walidator od W3C. Jeżeli tak, to strona jest otwarta na świat. Jeżeli nie - trzeba poszukać w FAQ cyberfolks czy przypadkiem nie mają zabezpieczeń które takie rzeczy robią.
komentarz 30 lipca 2022 przez pietia213 Dyskutant (8,110 p.)
Mam jeszcze prośbę, wyjaśnij mi co to jest curl/wget? Jeśli chodzi o walidator W3C, to po czym poznać, że strony nie ma w sieci?

Nieoceniona pomoc, bo i nowa wiedza wpada!
1
komentarz 30 lipca 2022 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
Curl i wget to komendy, które pozwalają na pobranie zawartości strony przez terminal. Jeżeli będzie to możliwe, to serwer raczej nie blokuje dostepu do sitemapy. Analogicznie z walidatorem - jeżeli zadziała, to problem musi leżeć gdzieś indziej. Link do walidatora:https://validator.w3.org/
1
komentarz 1 sierpnia 2022 przez pietia213 Dyskutant (8,110 p.)

@radek024, Dziękuję Ci za pomoc, proszę abyś przyjął, potężne wyrazy szacunku. Natomiast problem tkwił w tym, że miałem w pliku .htaccess, dziś zerknąłem na forum, na górze jest przypięty post, o CR, wylosowałem kurs HTML odcinek 3. Szkoda, że nie jak w totolotka bo bym wygrał, mam fartowny początek miesiąca. Ad rem, Mirosław Zelent wspomniał i opisał plik .htaccess w tym odcinku: https://www.youtube.com/watch?v=5y3Qc9Qs6TY . Postanowiłem iść za ciosem i zerknąć na mój na serwerze. Okazało się, że ja chyba eksperymentowałem z nim aż tak, że zepsułem go. Dużo treści zlepek starych danych. Podałem odpowiednie parametry tj. przekierowanie bez www i na https, zapisałem wysłałem na serwer, wbiłem jak do siebie na Google Search Console, dodaję mapę i jak poniżej na zdjęciu. 
Radku zostaniesz zapisany w historii tego forum i nie tylko jako niezwykle pomocny człowiek. Zamknę w klamry słowami Dziękuję Ci!

1
komentarz 2 sierpnia 2022 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
Trzymam kciuki za podbijanie pierwszych pozycji w wyszukiwarce :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 326 wizyt
pytanie zadane 13 stycznia 2016 w HTML i CSS przez Sprytnykrzys Gaduła (3,900 p.)
+1 głos
6 odpowiedzi 728 wizyt
pytanie zadane 6 sierpnia 2015 w Nasze projekty przez Wartownik Obywatel (1,990 p.)
+2 głosów
3 odpowiedzi 465 wizyt

93,331 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,667 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...