W toku nauczania wracam z kolejnym pytaniem:
Otóż wykonuje zadanie o treści:
Napisz krótki program, który poprosi o podanie wzrostu w centymetrach, a następnie przekonwertuj ten wzrost na stopy i cale (1 cal to 30,48 cm). Niech program za pomocą podkreślenia odróżnia rodzaj odpowiedzi. Użyj stałej symbolicznej const, aby zapisać współczynnik konwersji.
Pomijamy fakt, że podana jednostka jest błędna 1 stopa to 30,48 a cal to 1/12 stopy.
O to konkretne zadanie ktoś już pytał w 2017r. odpowiedź co prawda została udzielona, ale porównałem sobie całość z moim kodem, który jest znacznie krótszy i zacząłem się zastanawiać czy może coś zrobiłem nie tak.
https://forum.pasja-informatyki.pl/239578/ocena-kodu-c
Wprowadziłem kod podany pod linkiem do kompilatora i wyrzuca on identyczne dane jak moje ale ilość tekstu jest znacznie mniejsza.
#include<iostream>
using namespace std;
main()
{
cout << "Podaj swoj wzrost w centymetrach:";
int centymetry;
cin >> centymetry;
const double stopa = 30.48; // 1 stopa =12 cali
const double cal = 30.48 / 12 ;
cout << "Sprawdzam ile wynosi on w stopach i calach." << endl;
cout << "Masz: " << centymetry / stopa << " stop, lub " << centymetry / cal << " cali." << endl;
}
Rozumiem, że zadanie ma mnie oswoić z używaniem stałej symbolicznej const. Brakuje mi w książce trochę tego, że autor nie podaje przykładowego rozwiązania, dzięki czemu miałbym pewność, że zadanie zostało wykonane zgodnie ze "sztuką"
Dzięki za wszelkie uwagi.