• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Mini zagadka dla "fanów" css-a

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
236 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2022 w Offtop przez VBService Ekspert (251,210 p.)
zamknięte 24 lipca 2022 przez VBService

Jak za pomocą jednej linii css opisać element <a>, żeby uzyskać efekt jak na zamieszczonym obrazku poniżej wink

czyli coś w stylu

a { }

<style>
  a { }
</style>

<a href="#">Lorem ipsum</a>

 


Prawidłowej odpowiedzi udzielił:  @rafal.budzis chodziło o zapis

<style>
  a:not(:hover) { text-decoration: none; }
</style>

<a href="#">Lorem ipsum</a>

 

 

P.S. lecz ma on pewną "wadę", zadziała tylko wtedy "prawidłowo" gdy: Browsers' default CSS stylesheets

komentarz zamknięcia: Została udzielona  odpowiedź

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 24 lipca 2022 przez neo1020 Dyskutant (8,430 p.)
<style>

a {text-decoration:none;} a:hover {text-decoration:underline;}

</style>



<a href="#">Lorem ipsum</a>

Dobrze ? :D

3
komentarz 24 lipca 2022 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)

Nie zrobiłeś żółtego kółka :P 

Swoją drogą pytanie jest niedoprecyzowane może chodziło o jeden selektor? Wtedy zrobił bym tak ;)
 

a:not(:hover) {
    text-decoration: none;
}

 

1
komentarz 24 lipca 2022 przez VBService Ekspert (251,210 p.)
edycja 24 lipca 2022 przez VBService

Nie podałem @neo1020

a { } a { }  tylko a { }

 

Tak @rafal.budzis, to jest prawidłowa odpowiedź.

 

 

Tak, zamiast rzeczywiście napisać (użyłem mowy potocznej, które wywołało nieporozumienie w stylu:  Kabaret Dudek - Sęk)

za pomocą jednej linii css

mogłem (powinienem) użyć sformułowania

może chodziło o jeden selektor?

 

P.S. Żółte kółko laugh, napisałem

opisać element <a>

a ono pojawia się, jeszcze przed najechaniem na element a wink( więc nie o nie chodziło)

komentarz 24 lipca 2022 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)
Gdyby dodać odpowiedni duży padding to hover by sięgnął aby dodać kółko ;P Cieszę się że trafiłem ;) Następnym razem napisz np żeby ograniczyć się do jednego selektora ;) Bo w jednej lini CSS można całą stronę ostylować ;)
komentarz 24 lipca 2022 przez VBService Ekspert (251,210 p.)
edycja 24 lipca 2022 przez VBService

Na swoją obronne mam za niedoprecyzowanie, że użyłem za przykład zapis

a { }

który w pewnym sensie sugeruje, że chodziło Mi o jeden selektor. laugh

komentarz 24 lipca 2022 przez VBService Ekspert (251,210 p.)
edycja 24 lipca 2022 przez VBService

Gdyby dodać odpowiedni duży padding to hover by sięgnął aby dodać kółko

Na animacji poglądowej widać, że żółte kółko jest jeszcze przed :hover-em na elemencie a

to by mogło wyglądać np. tak

* { cursor: url('link_do_obrazka_png'), auto; }
a:not(:hover) { text-decoration: none; }

a moje pytanie choć niedoprecyzowane nie sugeruje że chodzi o kursor z kółkiem, mój błąd, że nie wyłączyłem tego "ficzera" w programie do nagrywania obrazu z pulpitu.

komentarz 24 lipca 2022 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)
To nie Twój błąd po prostu chciałem się pośmiać (nie złośliwie) z tego kółka i podnieść trudność wyzwania ;) Nie lubię Internetu bo często moje poczucie humoru jest trudne do wychwycenia w postaci tekstu :/
komentarz 24 lipca 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
albo odbierane jako atak :) szczególnie satyra jest tak odbierana.
1
komentarz 24 lipca 2022 przez VBService Ekspert (251,210 p.)

Ja bym to nazwał po prostu: sarkazmem.  laugh (dlatego używam często tak nie lubianych emotów jak np. ten wink, żeby było wiadomo, że chodzi Mi o żart bez podtekstów lub ewentualnie czasem sarkazm, celowo napisałem czasem bo sarkazm może być uznany za złośliwy żart)

komentarz 24 lipca 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
ja twierdze, że sarkazm sam w sobie będzie złośliwym żartem jak po prostu jest niezrozumiany, moim zdaniem wiem, że to śmiesznie zabrzmi, ale sarkazm to bardziej żart dla inteligentniejszych ^^
komentarz 24 lipca 2022 przez VBService Ekspert (251,210 p.)
edycja 24 lipca 2022 przez VBService

Zgadzam się z Tobą sarkazmu używają przeważnie ludzie inteligentni.

Ciekawa definicja sarkazmusmiley

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,424 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 168 wizyt
pytanie zadane 29 lipca 2022 w Matematyka, fizyka, logika przez YNK3 Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 325 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...