• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

CSS się nie aktualizuje

VPS Starter Arubacloud
+2 głosów
772 wizyt
pytanie zadane 17 lipca 2022 w HTML i CSS przez Doge Gaduła (3,320 p.)

Witam, mam kod w pliku PHP:

<?php
    session_start();
    if(!isset($_SESSION['logged_in']))
    {
        header('Location: index.php');
        exit();
    }
?>
<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="UTF-8" />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge, chrome=1" />
    <link rel="stylesheet" href="style.css">
    <script src="script.js"></script>
    <title>Gra</title>
</head>
<body>
<?php
echo <<< EOL
    <div class="container">
        <div class="info">
            Witaj {$_SESSION['user']}, masz {$_SESSION['resources']} zasobów | <a href="logout.php">Wyloguj się</a>
        </div>
    </div>
EOL;
?>
</body>
</html>

i CSS:

*
{
    margin: 0;
    padding: 0;
    box-sizing: border-box;
}
body{
    width: 100vw;
    height: 100vh;
}
.container{
    width: 100%;
    height: 100%;
    background: #f4b41a;
    display: flex;
}
.info{
    background-color: #143d59;
    width: 100%;
    height: 6rem;
    color: white;
    font-size: 2rem;
    padding: 0.2rem;
}

problem w tym, że po dokonaniu zmian w CSS, nic się nie zmienia. Usunąłem nawet plik CSS z folderu i nadal nic, CSS nadal działa tak, jak zostawiłem kilka dni temu. Kiedy podpiąłem inną nazwę css i mój plik css też zmieniłem na taką nazwę, to wtedy normalnie działa, ale kiedy ustawię "style.css", to bierze jakby plik, który nie istnieje.

1
komentarz 17 lipca 2022 przez VBService Ekspert (251,210 p.)

Szukaj i sprawdź pod np. hasłem: Force browser to refresh CSS, JavaScript

5 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 17 lipca 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
wybrane 18 lipca 2022 przez Doge
 
Najlepsza
z jakiego korzystasz edytora?... cache wyczyść bo możliwe, że trzyma CI twoje środowisko uprzednio załadowany projekt.
Przebudowałeś również projekt? (uruchomienie serwera ponownie)

Twoje elementy css- są elementami ładowanymi ze skryptu, więc dynamicznie zmiana nie będzie zachodzić tak jak czegoś oczekujesz, chyba że odpowiednio ustawisz life-server.
Przebuduj może projekt, uruchom ponownie. wtedy pliiki php załadują się ponownie.

Biorąc twój projekt na zwykły jsfiddle, wszystko działa, przy przeładowaniu, więc u Ciebie problemem jest albo cache jak mówie, albo serwer wymaga przeładowania
1
komentarz 18 lipca 2022 przez Doge Gaduła (3,320 p.)
Dziękuję, ctrl + F5 pomogło.
+2 głosów
odpowiedź 17 lipca 2022 przez SzkolnyAdmin Szeryf (86,280 p.)
Lub też Ctrl+R.
+1 głos
odpowiedź 17 lipca 2022 przez Piotrek2713 Mądrala (5,320 p.)
Mnie też się tak zdarza z PHP. Jak kolega wyżej napisał spróbuj najpierw wyczyścić pamięć podręczną przeglądarki
+1 głos
odpowiedź 17 lipca 2022 przez neo1020 Dyskutant (8,430 p.)
ctrl + F5
0 głosów
odpowiedź 31 grudnia 2022 przez Voytas Nowicjusz (140 p.)

Wiem że rozwiązałeś problem wyczyszczeniem cache przeglądarki, ale niektórym może to nie pomóc ponieważ:

Serwer, na którym stoi strona (lub inne serwery w sieci) trzyma swój cache strony. Więc nawet jeżeli masz zaktualizowane pliki na serwerze, nadasz nowe wersje linkach do stylów i wyczyścisz cache przeglądarki, nadal wszystkim użytkownikom może wyświetlać się stara wersja.
 

Tak jest np. na serwerze NAZWA.PL.

Aby wyczyścić cache serwera należy wejść w panel klienta, z panelu po lewej Moje usługi -> Hosting, na liście serwerów pod nazwą kliknij Szczegóły, u góry zakładka CDN Nazwa.pl i kliknij przycisk WYCZYŚĆ CACHE.

Usługa CDN chyba jest domyślnie aktywna.

 

Może pomóc wstawienie na serwer pliku .htaccess z ustawieniami:

Header set Cache-Control "no-cache, no-store, must-revalidate"

To spowoduje że serwer nie będzie tworzyć cache.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 474 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 4,458 wizyt
pytanie zadane 15 sierpnia 2016 w HTML i CSS przez adamnie4 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 387 wizyt
pytanie zadane 27 lutego 2021 w HTML i CSS przez rain.deer Początkujący (430 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...