• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysqli_result()

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
1,334 wizyt
pytanie zadane 4 lipca 2022 w PHP przez KonKom Nowicjusz (120 p.)

Witam. Posiadam problem z bazą danych którą staram się rozwiązać. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? Nie widzę nigdzie zakazu podawania linków więc tutaj jest link do filmu z którego się uczyłem aby było łatwiej zrozumieć mój problem. Minuta 16 Link (kliknij) do YouTube (poradnik). Kod przepisałem prawie identycznie co on ale nie chce działać czy ktoś mi pomoże z problemem?

Błąd:

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysqli_result() in C:\xampp\htdocs\unity\odczytDanych.php:13 Stack trace: #0 {main} thrown in C:\xampp\htdocs\unity\odczytDanych.php on line 13

Kod:

<?PHP
$tabela = $_POST['tabela'];
$gracz = $_POST['gracz'];
$zmiennaIN = $_POST['zmienna'];

$con = mysqli_connect("localhost","root","") or ("Blad polaczenia: "  . mysqli_error());
if (!$con)
	die('Nie mozna polaczayc: ' . mysqli_error());

mysqli_select_db($con, "konta") or die ("Nie mozna wczytac bazy danych" . mysqli_error());

$zmiennaOUT = mysqli_result(mysqli_query("SELECT '".$zmiennaIN."' FROM '".$tabela."' WHERE login='".$gracz."'"),0);

die ($zmiennaOUT);

?>

komentarz 4 lipca 2022 przez overcq Pasjonat (22,440 p.)

Na filmie masz użyte przestarzałe mysql_result, a tutaj używasz mysqli_result. Zobacz w dokumentacjimysqli::query już podaje jako wynik klasę mysqli_result albo false lub true.

1
komentarz 4 lipca 2022 przez adrian17 Mentor (352,580 p.)
Plus fakt że zalinkowany filmik ma 4000 wyświetleń i jest z 2015 i... nawet 7 lat temu to co pisał było przerażające i powszechnie odradzane - sklejanie stringów w celu stworzenia zapytania od zawsze jest be, bo prowadzi do SQL injection.

Najlepiej wyrzuć ten filmik z pamięci... i z historii przeglądarki :)
komentarz 4 lipca 2022 przez KonKom Nowicjusz (120 p.)

@overcq, Zmieniłem na 

$zmiennaOUT = mysqli_result(mysqli_query("SELECT '".$zmiennaIN."' FROM '".$tabela."' WHERE login='".$gracz."'"),false);

ale dalej nic 

komentarz 4 lipca 2022 przez adrian17 Mentor (352,580 p.)

Ta zmiana nie ma żadnego związku z tym co overcq Ci napisał.

Zobacz w dokumentacjimysqli::query już podaje jako wynik klasę mysqli_result albo false lub true.

komentarz 8 lipca 2022 przez VBService Ekspert (256,600 p.)
edycja 8 lipca 2022 przez VBService

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 822 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 5,962 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,668 wizyt

93,324 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,390 komentarzy

62,653 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...