• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Konwersja string na liste

Object Storage Arubacloud
0 głosów
236 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2022 w C i C++ przez MichaelM Bywalec (2,520 p.)

Witam, mam stringa tekst = "123"- chciałbym z niego zrobić listę char a["1", "2", "3"]. Jak to zrobić? Gdy używam metody toCharArray() wyskakuje błąd [Error] 'std::string' {aka 'class std::__cxx11::basic_string<char>'} has no member named 'toCharArray'. Proszę o pomoc.

komentarz 20 czerwca 2022 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

Ciężko zrozumieć co w zasadzie chcesz zrobić...

listę char a["1", "2", "3"]

Chyba mieszasz pojęcia tablicy vs listy oraz stringa vs chara. Ale zakładam że masz na mysli tablicę charów...

Nie ma czegoś takiego jak 'toCharArray()', tak samo jak nie ma 'zamienNaTabliceCharow()'; nie wiem skąd to wziąłeś.

Ba, string to już w zasadzie jest tablica charów. Nie trzeba robić żadnej "konwersji".

Więc co takiego chcesz zrobić że potrzebujesz "zamienić string na tablicę charów"?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 20 czerwca 2022 przez Apled Dyskutant (9,520 p.)

Możesz to zrobić na kilka sposobów.

Możesz przeiterować przez string i wrzucać znaki do tablicy.

Możesz użyć strcpy(a, tekst.c_str()) - podajesz gdzie zapisać i co.

Możesz zrobić tak:

    std::string str = "123";

    int len = str.length();
    char* tab;
    tab = &str[0];

    for (int i = 0; i < len; i++) {
        std::cout << tab[i] << '\n';
    }

Będzie jeszcze co najmniej kilka sposobów, jeżeli będziesz korzystał z bibliotek do stringów.

komentarz 20 czerwca 2022 przez VBService Ekspert (252,660 p.)
edycja 20 czerwca 2022 przez VBService

@adrian17, napisał

Ba, string to już w zasadzie jest tablica charów. Nie trzeba robić żadnej "konwersji".

 

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    string str = "123";

    for (int i = 0; i < str.length(); i++)
        cout << str[i] << ' ';

    return 0;
}

 

no i

mam stringa tekst = "123"- chciałbym z niego zrobić listę char a["1", "2", "3"]. 

 

ten zapis 

char a["1", "2", "3"];

zwróci błąd.

chyba chodziło Tobie o coś takiego np.

    string str = "123";
    char chstr[3] = { '1', '2', '3' };

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 841 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,291 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2016 w C i C++ przez Barus Stary wyjadacz (14,120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 251 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2022 w C i C++ przez piotr_domanski Bywalec (2,080 p.)

92,536 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,452 komentarzy

61,920 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...