• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

CSS – atrybuty width i height a wartości procentowe

Object Storage Arubacloud
+3 głosów
307 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2022 w HTML i CSS przez Mick_SQ6IYV Obywatel (1,020 p.)
Witajcie! Zastanawiam się jak prawidłowo stosować wartości procentowe w przypadku atrybutów width i height. Tworzę stronę w oparciu o divy i chcę nadać im konkretne wymiary. Podanie wartości tych atrybutów w pikselach sprawia, że strona jest "sztywna" i przy zmianie choćby rozmiarów samej przeglądarki, część zawartości strony znika. Próbowałem stosować wartości procentowe, ale na różnych monitorach div'y rozchodzą się jak mrówki z rozgrzebanego mrowiska. Ten czy inny div odstaje od pozostałych. Względem czego odnoszą się te wartości procentowe? Względem szerokości/wysokości monitora, okna przeglądarki czy może względem nadrzędnego div'a? Jak sprawić, aby div'y nie rozjeżdżały się przy zmianie wymiarów przeglądarki i aby nie były zależne od wymiarów monitora?
1
komentarz 18 czerwca 2022 przez VBService Ekspert (253,100 p.)
edycja 19 czerwca 2022 przez VBService

Sprawdź:  

 

 

P.S. Proste przykłady zastosowania: grid-a [ 1 ] [ 2 ].

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 17 czerwca 2022 przez Marchiew Dyskutant (7,690 p.)
edycja 17 czerwca 2022 przez Marchiew
Zależy też co chcesz osiągnąć. Rozmiaru w pionie bym nie ustawiał w ogóle, chyba że faktycznie potrzebujesz do np. scrolla czy dla efektu wizualnego. Oprócz px oraz % są jeszcze rem, em, vh, vw i zapewne nie tylko. Vh i vw są zależne od rozmiarów okna, a rem i em musisz poczytać, bo nie umiem tego dobrze wytłumaczyć i pewnie bym Cie jeszcze wprowadził w błąd. % tak jak napisałeś - dopasowują się do rodzica/kontenera. Główny rodzic do rozmiarów okna.

EDIT: Co do rozjeżdżania się divów, jeśli nie znasz/nie używałeś, poznaj flexbox oraz grida
0 głosów
odpowiedź 18 czerwca 2022 przez avexperi Początkujący (440 p.)

Czego potrzebujesz to Responsive Web Design.

https://codepen.io/avexperi/pen/oNEOjyq

tutaj pokazałem ci jak liczony jest height i width w procentach, jak wspomniał Marchiew w innym komentarzu od rozmiarów rodzica.

Jeśli chcesz aby wymiar elementu był liczony w procentach od szerokości i wysokości ekranu potrzebujesz tych dwóch jednostek:

vw - to procent liczony od szerokości okna przeglądarki, czyli 50vw to 50 procent szerokości okna przeglądarki niezależnie od rozmiarów innych elementów.

vh - to analogicznie procent liczony od wysokości okna przeglądarki.

Oczywiście jeśli element znajduje się w <body>, nie mając innego rodzica

<body>
   <div class="element">
   </div>
</body>

to nie ma większego znaczenia czy dla tego elementu ustawisz 100% czy 100vw (może być drobna różnica przez pasek do scrollowania, 100vw liczy szerokość całego okna razem z paskiem scrollowania).

Ogólnie podsumowując, żeby wszystko się należycie wyświetlało na wszystkich urządzeniach należy pouczyć się trochę o responsive web design, obrać jeden z dostępnych systemów opracowanych przez kogoś bądź rozwinąc swój system, albo przynajmniej skuteczne metody, na podstawie zdobytej wiedzy.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 325 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 307 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 201 wizyt

92,555 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...