• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Flask - pierwsze uruchamianie aplikacji

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
415 wizyt
pytanie zadane 13 czerwca 2022 w Python przez karcia53 Nowicjusz (120 p.)

Hej :) Od jakiegoś czasu uczę się Pythona i zaczynam stawiać pierwsze kroki we Flasku. Uczę się z książki i w ramach zadania wprowadzającego miałam napisać w dowolnym edytorze tekstowym ten kod:

from flask import Flask

app = Flask(__name__)

@app.route('/')
def hello() -> str:
    return 'Witaj, świecie, tu Flask!'

app.run()

Następnie w wierszu poleceń (w folderze zawierającym ten plik) należało wpisać: py -3 hello_flask.py

Niestety, ciągle wyskakuje mi błąd i nie wiem z jakiego powodu. Próbowałam szukać odpowiedzi w internecie, niemniej jednak nie znalazłam informacji, co w moim przypadku jest zrobione nie tak. Poniżej obrazek z pojawiającym się błędem:

Będę wdzięczna za pomoc, bo utknęłam w tym miejscu i nie mogę dalej ruszyć z tematami w książce :/ A książka niestety nie przewiduje, że coś tutaj może pójść nie tak. 

 

komentarz 13 czerwca 2022 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
Uwaga na boku: Twoja książka zdaje się być nieaktualna, bo jak spojrzysz na dokumentację to obecnie (od 6 lat) Flaska się standardowo odpala z `flask run`, a nie umieszczając `app.run()` i ręcznie wykonując plik .py.

https://flask.palletsprojects.com/en/2.1.x/quickstart/

https://blog.miguelgrinberg.com/post/the-flask-mega-tutorial-part-i-hello-world (etc)

Nie zmienia to faktu że coś masz dziwnego z nazwami/lokalizacjami plików więc i tak warto to przy okazji ogarnąć :)

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 13 czerwca 2022 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
1. Jesteś pewna że masz dobrą nazwę pliku? Sprawdź czy w tym folderze rzeczywiście jest dokładnie ten plik i nie masz literówki.

2. Nie znam się na Windowsach ale czy na pewno uruchamia się Pythona poprzez "py -3 hello_flask.py? A nie normalnie "python hello_flask.py" ?
komentarz 13 czerwca 2022 przez karcia53 Nowicjusz (120 p.)
Sprawdzałam już kilka razy, sprawdziłam i teraz, ale żadnej literówki nie widzę. Ani w nazwie, ani w kodzie podanym w książce. A formuła uruchamiania jest raczej poprawna - wcześniej już korzystałam z "py -3", np, przy korzystaniu z narzędzia pip i nie było żadnego problemu :/
komentarz 13 czerwca 2022 przez Apled Dyskutant (9,520 p.)
"No such file or directory". Jak wygląda struktura projektu? Plik masz w folderze głównym czy pod folderze?
komentarz 13 czerwca 2022 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
edycja 13 czerwca 2022 przez manjaro
pokaż wynmik komendy "ls"
komentarz 13 czerwca 2022 przez karcia53 Nowicjusz (120 p.)

@Apled, aktualnie ścieżka wygląda tak: 

C:\Users\dulja\Desktop\mymodules

i w folderze mymodules jest plik tekstowy (.txt). Próbowałam też wywołać komendę, jak plik był bezpośrednio na dysku C, ale efekt był ten sam.

komentarz 13 czerwca 2022 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Jak tekstowy?

MA być plik pythona a nie txt.

hello_flask.py
komentarz 13 czerwca 2022 przez Apled Dyskutant (9,520 p.)
Jeżeli ten plik txt jest plikiem hello_flask to właśnie w tym jest problem. Bo rozszerzenie ma być .py.

Na tym etapie mam obawy czy projekt w ogóle jest dobrze zainicjalizowany.
komentarz 13 czerwca 2022 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

Na tym etapie mam obawy czy projekt w ogóle jest dobrze zainicjalizowany.

Nie pytamy o "inicjalizację projektu", a po prostu o plik.

Pokaż wynik polecenia dir, to będzie widać.

komentarz 13 czerwca 2022 przez karcia53 Nowicjusz (120 p.)

Okej, zrobiłam głupotę - w książce była mowa o 'edytorze tekstowym', więc odruchowo pomyślałam o notatniku (myśląc że w ramach wprowadzenia do Flaska będziemy na razie korzystać z notatnika, a nie jak do tej pory z Visual Studio Code). blushJuż stworzyłam dobry plik z rozszerzeniem .py i podziałało. Tak że dziękuję za uzmysłowienie  błędusmiley

komentarz 13 czerwca 2022 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
edycja 14 czerwca 2022 przez adrian17
Nie ma zupełnie znaczenia czego używasz - notatnik i VSCode to oba edytory tekstu, po prostu... jeden jest o rzędy wielkości lepszy od drugiego :)

W obu możesz edytować pliki .py; jeśli przypadkiem stworzyłaś .txt, wystarczy zmienić rozszerzenie w nazwie na .py - to nie ma związku z wyborem edytora.
komentarz 13 czerwca 2022 przez karcia53 Nowicjusz (120 p.)

Faktycznie, teraz widzę, że w notatniku zapisywałam co prawda z rozszerzeniem .py, ale ostatecznie i tak wychodził .txt, bo domyślnie ten typ przy zapisie był ustawiony. No nic, następnym razem będę bardziej wyczulona na takie niedociągnięcia laugh

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 42 wizyt
pytanie zadane 10 lutego w Python przez piotr_domanski Bywalec (2,040 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 251 wizyt
pytanie zadane 18 sierpnia 2022 w Python przez Podlasianin Początkujący (400 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 107 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2022 w Python przez Karolina932022 Nowicjusz (170 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...