• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

2 wiersze w jednej linii

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
247 wizyt
pytanie zadane 13 czerwca 2022 w C i C++ przez Rybcia Nowicjusz (120 p.)
Cześć. Zacząłem uczyć się C++ parę dni temu z książki. Doszło do zadań praktycznych i żeby nie lecieć szablonowo jak każą, chciałem dodać coś swojego do jednego z pierwszych programów i od razu ściana.

cout << "Podaj nazwę 1 użytkownika:" ;

getline( cin, nazwa_1, '\n');

cout << "Podaj wiek 1 użytkownika:" ;

cin >> wiek_1;

Ten kod ( dotyczący pierwszego użytkownika) działa tak jak chce, tzn po kolei po naciśnięciu enter przechodzi dalej. Problem zaczyna się przy 2 użytkowniku. Kod jest taki sam, z różnica zmiennych, jednak nie dziala już tak jak powinien. Pytanie o imię i wiek wyświetla się w jednej linii. Bez konieczności potwierdzenia imienia. Nie mam pojęcia gdzie leży błąd, ponieważ zmienne i kod napisane są w taki sam sposób.

Przepraszam za taki banał i z góry dzięki za pomoc.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 13 czerwca 2022 przez Apled Dyskutant (9,520 p.)

Wszystko co musisz wiedzieć jest tutaj:

https://cpp0x.pl/kursy/FAQ/std-getline-mi-nie-dziala!/594

Delimiter w formie nowej linii - '\n' - jest zbędny, jako że, getline przyjmuje ten delimiter jako defaultowy.

Pytanie jest jeszcze o nazwę użytkownika, tzn. jaką formę ma ona przyjmować? Np. "jan kowalsky", czy może w formie zwykłego loginu, czyli bez znaków białych? Bo jeżeli tą drugą to getline jest zbędny.

+1 głos
odpowiedź 13 czerwca 2022 przez Oscar Nałogowiec (29,290 p.)
Jeśli nazwa ma być jednym "wyrazem" użyj cin >> nazwa_1.

Mieszanie w jednym kodzie różnych poziomów operacji na cin (np operatora << i czytania liniami) powoduje pewnie kłopoty - by ich uniknąć należy dokładnie wiedzieć co tam się dzieje. Operatory mogą zostawić strumień w środku linii i potem getline wczyta pozostałość.

Na wstępnym etapie nauki po prostu staraj się unikać takiego mieszania. Albo czytaj << albo po linii.
1
komentarz 13 czerwca 2022 przez Rybcia Nowicjusz (120 p.)
Może faktycznie polecialem trochę za szybko przed szereg z materiałem. Jak wrócę z pracy to zastosuję się do rady. Wielkie dzięki

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 139 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 112 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2017 w HTML i CSS przez maciek77 Użytkownik (830 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 58 wizyt

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...