• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Która szkoła ponadpodstawowa lepsza w Krakowie, V LO czy Technikum Łączności?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
722 wizyt
pytanie zadane 8 czerwca 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez GallAnonim17 Nowicjusz (200 p.)
edycja 29 października 2022 przez GallAnonim17
Jak w temacie, którą szkołę bardziej polecacie? W V LO interesuje mnie mat-fiz-inf klasa D i E (algorytmiczna), a w Technikum Łączności technik programista.

Znam C#, podstawy html, css i C++.

W przyszłości chciałbym studiować na AGH.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 9 czerwca 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
Twoim celem jest napisanie matury i ogólna wiedza : V LO.
Jeśli twoim celem jest mniejszy nacisk na mature, więc wtedy w technikum chcąc pisać mature musisz więcej robić w swoim zakresie, ale za to stawiasz na wykształcenie techniczne- twoim celem jest egzamin zawodowy wtedy Technikum łączności jest jak najbardziej okej.
Kwestia tego na czym Ci zależy, tak od strony merytorycznej nie jest to do końca porównywalne, bo jedno jest ogólnokształcące, drugie bardziej kierunkowe.
komentarz 9 czerwca 2022 przez GallAnonim17 Nowicjusz (200 p.)
A jeżeli nastawiam się na napisanie jakiejś olimpiady tak zeby nie musiec przechodzic tej calej rekrutacji na AGH itd. to lepsze bedzie technikum?
komentarz 9 czerwca 2022 przez pasjonat_algorytmiki Pasjonat (19,540 p.)
V LO (klasa algo) to głównie przygotowanie do OI, OM. Z tego co mi koledzy tam chodzący mowili
0 głosów
odpowiedź 9 czerwca 2022 przez MateuszRus Obywatel (1,060 p.)
Ja osobiście nie znam szkół w Krakowie, ale mogę Ci dać radę ogólną.

Idź tam, gdzie będziesz się lepiej czuć :) szkoła nie nauczy Cię programowania. Więcej pracować i uczyć się będziesz po godzinach.

Na AGH masz szanse dostać się zarowno po LO jak i technikum, oczywiście w technikum rok dłużej musisz siedzieć.

 

Ja sam kończyłem jedna z top 5 szkół średnich w PL, później spokojnie poszedłem na dzienne na PWr, a koniec końców i tak studia rzuciłem i dziś 10 lat pracuje z C# i Python, studia dokończyłem zaocznie.
 

LO wydaje się lepszym wyborem, bo rok krócej, ale nie licz, że magicznie Cię nauczyć lepiej programować ktoś tam :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,701 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez niezalogowany
+1 głos
1 odpowiedź 344 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 748 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Młody Nowicjusz (120 p.)

92,452 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,074 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...