• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Studiowanie informatyki na Uniwersytecie Jagiellońskim czy Politechnice Krakowskiej

Cloud VPS
0 głosów
1,937 wizyt
pytanie zadane 6 czerwca 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Jan_Kazimierczak Nowicjusz (140 p.)
Dzień dobry,

stoję przed wyborem uczelni i zastanawiam się nad studiowaniem informatyki (wydział matematyki i informatyki) na Uniwersytecie Jagiellońskim lub informatyki (wydziale informatyki i telekomunikacji) na Politechnice Krakowskiej. Jakie macie opinie odnośnie studiowania na tych uczelniach, co lepiej wybrać?
4
komentarz 6 czerwca 2022 przez Wiciorny Ekspert (281,390 p.)
opinia jest jak dupa, każdy ma swoją, skorzystaj z lupki bo temat był powielany 100-tki razy, bez znaczenia, to tylko studia, nie oczekuj że na tej uczelni Cię lepiej nauczą na tej gorzej bo wszystko i tak zależy od Ciebie, a jeśli oczekujesz nauki programowania po studiach, to tym bardziej zastanowiłbym się, czy warto iść na takie studia.
3
komentarz 6 czerwca 2022 przez Whiskey_Taster Pasjonat (15,610 p.)
Dokładnie. Co najwyżej łatwiej znajdziesz gdzieś praktyki, a jak się wykażesz, to i Cię zostawią. Lepiej wybrać tak, jak serce podpowiada, bo to własną opinią powinieneś się kierować. Studia są spoko, ale przez natłok przedmiotów i terminów masz tak naprawdę mało czasu na to, w czym chciałbyś się faktycznie rozwijać.
1
komentarz 9 czerwca 2022 przez jankustosz1 Nałogowiec (36,960 p.)
Słyszałem dobre opinie o Uniwersytecie Jagiellońskim jeżeli chodzi o informatykę, gdybym stał przed takim wyborem to bym je wybrał.

Dodatkowo informatyka ma w sobie dużo teorii, której warto się nauczyć na studiach, bo inaczej nigdy się pewnych rzeczy nie dowiesz. Politechnika będzie pewnie bardziej praktyczna i nastawiona na jakieś konkretne aspekty, uniwersytet stawia bardziej na teorię.
1
komentarz 9 czerwca 2022 przez Wiciorny Ekspert (281,390 p.)
chyba żartujesz? :D Od kogo takie cuda słyszałeś: ja studiowałem Informatykę na UJ, potem robiłem drugi kierunek już na AGH.
Znacznie odradzam UJ i informatykę, chyba, że ktoś chce byś donrym matematykiem i znawcą teorii obliczeniowej, tak to fatalne studia, i problematem nie jest przestarzały plan jakby  tylko podejście "UJ" i ich wykładowców, tupetu profesorów, którzy swoje lata mają i  przez to mają bardzo nieludzkie podejście do studentów . albo może nie nieludzkie bo to obraźliwie brzmi ,ale nie jest ani ciepłe, ani takie "życiowe", jest to nacisk 100% na wymaganie i generalnie jako student nie możesz być omylny i robią duże problemy
2
komentarz 9 czerwca 2022 przez jankustosz1 Nałogowiec (36,960 p.)
Jak wybierałem studia zastanawiałem się między UWr, a UJ. Ostatecznie wybrałem UWr i bardzo polecam. Fakt że jest dużo matematyki, ale wszystkie zajęcia bardzo fajnie prowadzone. Dużo ludzi ucieka z Politechniki Wrocławskiej, idzie do nas i podoba im się dużo bardziej. Myślałem, że na UJ może być podobnie, skoro tam studiujesz to wiesz lepiej.
1
komentarz 9 czerwca 2022 przez Wiciorny Ekspert (281,390 p.)
Nie studiuje, ja studia to juz 3 lata za sobą na UJ, i 2 lata po AGH, generalnie robiłem 2 kierunki tu i tu i to też w latach 2011-2016, ale wiem że kadra się nie zmieniła, bo jak znajomy poszedł na UJ 2 lata temu, :D to nawet prowadzacy zajecia nie bardzo sie zmienili

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 9 czerwca 2022 przez MateuszRus Obywatel (1,060 p.)
Moim zdaniem wal w ciemno w dowolna uczelnie. Na końcu i tak jeśli chcesz poświęcać się branży IT, to uczelnia nie gra roli. Na jednej i drugiej uczelni uczyć się będziesz głównie sam, na każdej uczelni są plusy i minusy.

Z własnego doświadczenia (Politechnika Wrocławska, której nie ukończyłem finalnie) mogę powiedzieć, że studia niezbyt wiele do mojej programistycznej kariery wniosły.

W pracy nikt nawet nie pyta co i gdzie studiowałem

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,914 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 3,970 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 604 wizyt

93,454 zapytań

142,449 odpowiedzi

322,718 komentarzy

62,833 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...