• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dziedziczenie+Polimorfizm (odc. 5+6 kursu programowania) niezrozumiały błąd w kodzie zadania ćwiczeniowego.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
315 wizyt
pytanie zadane 2 września 2015 w C i C++ przez TheOkland Nowicjusz (150 p.)
Witam. po oglądnięciu 5 oraz 6 odcinka kursu obbject C++ przygotowanego przez Pana Mirosława, chciałem poćwiczyć obie te rzeczy i połączyć w jednym programie by sprawdzić, czy dobrze zrozumiałem tematyke.

z klasy elf chciałem zaporzyczyc wszystkie elementy skladowe do dziedziczącej klasy rycerz, cos jednak nie gra. Z góry dziekuje za pomoc !

 

 

#include <iostream>

using namespace std;

class postac
{
    public:
    virtual void atakuj()=0;
    virtual void bron()=0;
};

class elf :public postac
{
    protected:
    int obrona;
    int atak;

    public:
    virtual void atakuj()
    {
        cout<<"Elf bije z sila rowna: "<<atak;
    }
    virtual void bron()
    {
        cout<<"Elf broni sie z sila rowna: "<<obrona;
    }

    elf(int ata=12,int ob=5)
{
    atak=ata;
    obrona=ob;
}
};

class rycerz :public elf,postac
{
public:
rycerz(int ata=4,int ob=10)
{
    atak=ata;
    obrona=ob;
}
};

void pokaz_atak(postac *wsk)
{
    wsk->atakuj();
}
void pokaz_obrone(postac *wsk)
{
    wsk->bron();
}

int main()
{

elf e;
rycerz r;

postac *wskaznik;
wskaznik=&e;

pokaz_obrone(wskaznik);cout<<endl;
pokaz_atak(wskaznik);

wskaznik=&r;

pokaz_obrone(wskaznik);cout<<endl;
pokaz_atak(wskaznik);

}

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 września 2015 przez Radfler VIP (101,030 p.)
wybrane 2 września 2015 przez TheOkland
 
Najlepsza
class rycerz : public elf, postac

Dziedzicz tylko z klasy elf ;)

class rycerz : public elf
0 głosów
odpowiedź 2 września 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
http://wklej.org/hash/54e3b829033/

"postac" już zostało odziedziczone przez "elf"

Przez co nie ma sensu dziedziczyć klasy "postac"

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 6,043 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2016 w C i C++ przez Mateo500 Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 501 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 242 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2016 w C i C++ przez Munvik Dyskutant (9,350 p.)

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...