• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rekrutacja UŚ

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
555 wizyt
pytanie zadane 23 maja 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez tobiaszkonieczny Nowicjusz (120 p.)
Witam

Zastanawiam się obecnie nad wyborem studiów i chciałbym chyba iść na informatykę na Uniwersytet Śląski. Problem jest taki że nie pisałem matury z informatyki, pisałem rozszerzoną matmę z której spodziewam się wyniku oscylującego w okolicach 70 - 75%. Z angielskiego rozszerzonego myślę że ponad 90% będzie. I tutaj właśnie mam pytanie: Czy jestem w stanie dostać się na te studia bez informatyki, z samej matmy? Uczelnia nie podaje progów dlatego jeśli ktoś się orientuję to proszę o wypowiedź.

Ewentualnie, jeśli nie ma szans na UŚ, to czy Politechnika Śląska będzie dobrym wyborem? Słyszałem że jest tam dużo niepotrzebnej elektrotechniki i matmy, ale nie mam informacji z 1 ręki więc nie mam pojęcia czy tak jest.

Z góry dzięki :))

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 23 maja 2022 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
Zadne studia tylko kodzenie, apki, szukanie, testowanie, poprawa bledow i tak w kolko.

Chcesz sie szczycic papierkiem czy umiejetnosciami? Studia to w tym momencie strata czasu. No chyba, ze nie wiem bedzie tam jakis kolega z google'a i bedzie cie dzien w dzien uczyl i pomagal. A tak naprawde jest profesor, ktoremu placa za gadanie i nikt tam z niczego nei rozlicza, wiec bierzesz sprawy we wlasne rece.
0 głosów
odpowiedź 23 maja 2022 przez pvalue Dyskutant (8,720 p.)

Tak chodzę po różnych studenckich forach, i wielkość maturzystów ma poważny dylemat INFORMATYKA, idziemy na najlepsze studia, po kliku semestrach wielkość dochodzi do wniosku ze  jeszcze inne studia techniczne.

I tu chciałbym polecić studia i katedrę na której sam byłem mianowicie RMT4 na Polsl Wydział Mechaniczny Technologiczny.

gdzie znajdują się Kierunek Studiów Zaawansowanych dla typowych Einsztajnów ( wciaż ich w Polsce szukamy)

U podstaw informatyki stoi mechanika, jak by nie patrzeć zaczęło się od niej. To samo można rzecz o matematyce tez pewna jej "brocha" zahacza o mechanikę. Zapytasz jaki kierunek ano Mechatronika lub Automatyka i robotyka.

Polecam!

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 894 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 10,752 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 1,231 wizyt

93,326 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,391 komentarzy

62,655 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...