• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie c++ tablice

0 głosów
97 wizyt
pytanie zadane 22 maja w C i C++ przez Sn1n0wy Nowicjusz (130 p.)
Mam problem z zadaniem :

 

Dla tablicy k 300 liczb całkowitych napisz do każdego podpunktu funkcję, która :

a. wczyta co drugą liczbę począwszy od -50

b. podwoi wartości elementów tablicy o indeksach nieparzystych

c. obliczy sumę elementów tablicy podzielnych przez 4

d. wypisze od końca na ekranie zawartość tablicy w 10 kolumnach

e. obliczy iloraz dwóch wybranych liczb w tablicy

Funkcje napisane wywołujemy w głównej funkcji main z odpowiednimi opisami.
komentarz 22 maja przez VBService Mędrzec (171,990 p.)

Czego nie potrafisz?

Np.

  1. Zainicjować tablicę
  2. Iteracja tablicy itp.
komentarz 22 maja przez Sn1n0wy Nowicjusz (130 p.)
Nie potrafie zainicjować tablicy ani rozwiązać podanych podpunktów, jestem słaby z c++ i do tego mam braki w szkole przez chrobe :/
komentarz 22 maja przez VBService Mędrzec (171,990 p.)
edycja 22 maja przez VBService

Spróbuj na początek np. tak

[ on-line ]

#include <iostream>

using namespace std;

void a(int arr[])
{
    for (int i=0; i<300; i++)
    {
        arr[i] = -50 + (i*2);
    }
}

void b(int arr[])
{
    for (int i=1; i<300; i+=2)
    {
        arr[i] = arr[i] * 2;
    }    
}

void c(int arr[])
{
    // Spróbuj dalje sam
    // do sprawdzenia czy liczba jest podzielna przez 4
    // możesz użyć np. modulo %
}

int main()
{
    int k[300]; // Dla tablicy k 300 liczb całkowitych

    // wczyta co drugą liczbę począwszy od -50
    a(k);
    // podwoi wartości elementów tablicy o indeksach nieparzystych
    b(k);
    // obliczy sumę elementów tablicy podzielnych przez 4
    c(k);

    return 0;
}

 

możesz dodać funkcję pokazującą zawartość tablicy k po "zmianach" np.

[ on-line ]

void show(int arr[]) {
    // Dla testów pokazuje 20 pierwszych wpisów z tablicy k
    for (int i=0; i<20; i++)
    {
        cout << "Dla k[" << i << "]: " << arr[i] << "\n";
    }
    
    cout << endl;
}

 

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 22 maja przez Apled Mądrala (5,300 p.)

jestem słaby z c++

To nawet nie jest kwestia C++, bo w innych językach te zadania wyglądały by nieznacznie inaczej, a logika wciąż pozostaje taka sama.

Najpierw potrzebujesz tablicy i masz odgórnie ustalony rozmiar, no więc możesz zrobić const int dlugosc = 300; i int tab[dlugosc];, żeby zadeklarować tablicę. Zmienna z rozmiarem przyda Ci się potem, żeby iterować po tablicy.

a) wystraczy pętla for od 0 do dlugosc, żeby sobie pomóc zrób zmienną, np int j = -50; przed pętlą, a przy każdej iteracji pętli dodajesz do tablicy wartość j, po czym zwiększasz j o 2 i to tyle.

b) ten punkt wymaga tylko tyle, żebyś zaczął pętle for od 1, zamiast 0 (od razu rozpoczynasz iterację od pierwszego nieparzystego indeksu) i przestępujesz o 2 - w ten sposób przy każdej iteracji będziesz działał tylko na nieparzystych indeksach. No i wewnątrz pętli mnożysz wartość pod danym indeksem przez 2 i gotowe.

c) znowu iterujesz przez tablicę, ale tutaj potrzebujesz operatora modulo (znak %), żeby sprawdzić czy wartość jest podzielna przez 4. Jeżeli jest to dodajesz jej wartość do zdefiniowanej przed pętlą zmiennej, którą zwracasz na końcu funkcji. Tutaj dochodzi do pętli jeden if.

d) iterujesz od końca i idziesz w dół, więc od int i = dlugosc - 1. To - 1 jest ważne z uwagi na to, że tworząc tablice rozpoczyna się ona od 0, a kończy na 299, jak pominiesz tutaj -1 to będziesz próbował sczytać wartość z indeksu 300, który nie istnieje. Jak zrobić, żeby było 10 kolumn? Znowu operator modulo - wypisujesz wartość i sprawdzasz, czy indeks jest podzielny przez 10, jeżeli jest, to przechodzisz do nowej linii.

e) Nie wiem, czy chcesz, żeby wartości były pobierane z klawiatury, czy tylko przekazywane na sztywno do funkcji, ale tutaj nie ma żadnej filozofii. Przekazujesz do funkcji tablicę, wartość 1  i wartość 2. Wewnątrz funkcji tylko zwracasz ich iloraz i to tyle. Jedynie wypadało by sprawdzić, czy nie próbujesz wybrać liczb z poza zakresu tablicy, tj mniejszych niż indeks 0 i większych niż 299.

komentarz 22 maja przez Sn1n0wy Nowicjusz (130 p.)
Mniej więcej wiem o co chodzi w każdym podpunktcie ale nie mam pojęcia jak to zapisać

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 233 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2019 w C i C++ przez Seweryn_Sawicki Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 20,169 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 556 wizyt
pytanie zadane 23 listopada 2015 w C i C++ przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)

88,325 zapytań

136,919 odpowiedzi

305,556 komentarzy

58,598 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...