• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadania codeblock

Object Storage Arubacloud
–2 głosów
481 wizyt
pytanie zadane 13 maja 2022 w C i C++ przez johnyhbravo Nowicjusz (150 p.)

Zad. 8
Bez uŜycia tablic napisz program sprawdzający, czy dana liczba naturalna jest pierwsza.
Program powinien wczytywać liczbę ze standardowego wejścia i wypisywać na standardowe
wyjście.
Zad. 9
Napisz program wypełniający tablicę jednowymiarową 10-elementową liczbami całkowitymi,
Na końcu programu wypisz zawartość tablicy.

 

jest wstanie mnie naprowadzic jak to zrobic ?

 

4
komentarz 13 maja 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,590 p.)
patrząc na podstawy tych zadań, sugeruję zacząć od nauki :D podstaw jężyka c/c++.
Nawet siegajac do starych odcinków P. Mirosława.
1
komentarz 14 maja 2022 przez johnyhbravo Nowicjusz (150 p.)
Słuchaj podejrzewam że jesteś dorosły to wypadało by się tak zachowywać. Jestem w 8 klasie i dopiero zaczynam w jak chcesz zabłysnąć i się popisać swoim rozwinięciem odpowiedzi to pomyliłeś strony
5
komentarz 14 maja 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,590 p.)
a jak się zachowuje dorosły? W sensie daje Ci gotowe rozwiązanie?
Jak dopiero zaczynasz- to rozumiem, że jest to twoje zadanie- więc jeśli jest to twoje zadanie, to znaczy że materiał na to zadanie był na lekcjach i ( twoim zadaniem jest nauczenie się tego i przerobienie materiału), pewnie się nie uważa na lekcji i nic się nie robi :)
Po drugie pomoc na forum polegać ma na pomocy w czymś co masz, a aktualnie nie napisałeś nawet fragmentu.

Zapoznaj się czym jest liczba pierwsza https://pl.wikipedia.org/wiki/Liczba_pierwsza
jakie warunki musi spełniać program aby zaliczyć liczbe jako pierwszą i napisz.

Zadanie 2: Napisz program wypełniający tablicę jednowymiarową 10-elementową liczbami całkowitymi,
Na to zadanie to generalnie 45 minut lekcja wystarczy, albo 15 minut sięgnięcia na youtube to jest podstawowa rzecz wiec widzisz, DOROSLY widzi, ze totalnie nic nie robisz w tym celu, bo to jest program który praktycznie nawet nie wymaga wiedzy do napisania, tylko poznania podstawowej skladni języka co jest twoim zadaniem
https://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Dodatkowe-materialy/Tablice-zmiennych/298
Ergo dorośniesz zrozumiesz :), albo i  nie jeśli dalej będziesz wszystko chciał mieć zrobione zamiast samemu próbować
komentarz 15 maja 2022 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)

@Wiciorny dobra, dobra. Bede tutaj adwokatem diabla. Proponuje pokodzic bez korzystania z SO, zobaczymy czy bedziecie na tyle samodzielni.

 

Tzn. moze i samodzielni bedziecie, ale czas - efekt zmiecie z was rynku. BARDZO MALO jest ludzi, ktorzy autentycznie cos robia, bo to wymaga czasu/srodkow/wiedzy. Zdecydowanie wiecej jest tych co malpuja. I nie ma w tym nic zlego, byle nie malpowali gowna - czyli mieli mniej wiecej pojecie co z czym.

Takie czasy, kupujesz samochod nie wiesz jak dziala, kupujesz komputer nie wiesz jak dziala... ba podstawy podstaw - placzisz podatki i nie wiesz jak to dziala (i jak sie na tobie NEWGATYWNIE odbije).

Czyli w tym sie zgadzamy i czad przejsc do meritum.

Kolo zadajac pytanie robi dobrze - to czy otrzyma na nie odpowiedz, zalezy juz od was. Wasz czas i wasze srodki.

Zelent, czy Comandeer przeciez dziela sie wiedza - na pewnych warunkach (!), ale sie dziela. Zaden z nich sie tu nie wypowiedzial, wiec chyba pytanie nie spelnia tych warunkow. Wiec zamiast paplac 3po3 to napiszmy co i jak.

 

Wpierw szukasz sam - np SO, youtube, lekcje, kursy, NASTEPNIE kombinujesz i testujesz. Jak nie dziala, to przedstawiasz KROKI jakie przedsiewzioles a potem MOZE ktos kto ma chwile Ci pomoze.

 

Takie przedstawienie ma tu na celu zakomunikowanie, ze bardzo chcesz rozwiazac problem, sam poswiecasz czas i srodki a nie tylko szukasz frajera. Jak szukasz na szybko i nie masz pojecia, to o tym piszesz na starcie i czesto wtedy tez oferuje sie bounty.

 

A ludzie sa z reguly bardzo pomocni, a juz tym bardziej jak sami osiagali cos ciezka praca - bo wiedza ile to kosztuje. Nalezy gdzies zmaiescic, taki "wstepniak" przed zadaj pytanie i jak cos nie spelnia jego warunkow to tylko podac do niego odnosniek. A nie po raz xxxx wylewac zale jakie to mlode pokolenie jest glupie (co oczywiscie nie ma miejsca, bo kazde pokolenie ma myslacych/niemyslacych tak jak kazdy narod czy akldzy zawod).

komentarz 16 maja 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,590 p.)

Wpierw szukasz sam - np SO, youtube, lekcje, kursy, NASTEPNIE kombinujesz i testujesz. Jak nie dziala, to przedstawiasz KROKI jakie przedsiewzioles a potem MOZE ktos kto ma chwile Ci pomoze

Jak sie uczysz to może, jak juz zaczniesz pracować to nie. :) Zresztą nabierz doświadczenia w pracy to sie przekonasz, SO to skrót  od systemu operacyjnego, więc generalnie też odpowiednio dobieraj skróty, bo będziesz w IT niezrozumiały 

Proponuje pokodzic bez korzystania z SO

nie raz tak robiłem, niestety jak sie dowiesz nie wszystkie twoje problemy biznesowy beda na SO :) ja juz swoje przepracowalem jak wlicze studia w czas programowania i to co robilem przed nimi to jest to juz 11 lat. W samym biznesowym 5-6. 
I tak, dalej jak każdy popełniam błędy, jak każy się ucze czegoś nowego, bo język dynamicznie się zmienia wraz z rynkiem i technologiami, ale widzisz autor nie zrobił nic- totalnie nic w tym zeby nauczyc sie tego co chce uzyskać, a takie pytanie nic go nie nauczy bo skorzysta z gotowego rozwiązania zapisze i zapomni. 

komentarz 16 maja 2022 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)

@spamator12, niestety bardzo się mylisz. Albo jesteś młody albo w ogóle nie znasz dzisiejszej młodzieży...

o kazde pokolenie ma myslacych/niemyslacych

Może i tak ale diametralnie proporcje się zmieniły przez ostatnie 30 lat. Jak ktoś pracuje z młodzieżą to widzi jak się to zmienia.  Według moich obserwacji dziś mamy 95% nieuków, którzy nie potrafią samodzielnie myśleć. W dodatku sa leniwi i roszczeniowi.

 

 
1
komentarz 16 maja 2022 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Widzę że Arek Waluk chyba sam używa instagrama i poczuł się dotknięty. Szkoda że moderator nie jest obiektywny,. Gdzie wolność słowa? Czy stwierdzenie "pokolenie tiktoków" jest obraźliwe? To tylko stwierdzenie tak jak kiedyś "dzieci neostrady".
komentarz 16 maja 2022 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
edycja 16 maja 2022 przez spamator12

@manjaro syty lew zachowuje sie inaczej niz glodny. Musisz tez brac REALNE mozliwosci mlodziezy. Powiedz ile % oddwali w podatkach twoi dziadkowie a ile mlodziez. Ile bylo kiedys PRAWDZIWYCH praktyk, czego uczyly szkoly, itp. ?

Jezeli uwazasz, ze czlowiek ogarniety jest w stanie przeskoczyc swoich np ograniczonych rodzicow, ktorzy twierdza ze jak zaglosuja ze mlodzi maja placic na ich emerytury i sobie dodrukuja kasy albo wezma kredyt (pod katem rzadu), czy opodatkowanie technologii... to to wlasnie Ty nie spotkales sie z rzeczywistoscia. Juz chociazby dzietnosc przyznaje mi racje. Populacja frajerow, nie moze sie odrodzic :)

Zerknij w PIT i zobacz ilu dzieciakow bys za to sam PORZADNIE wyksztalcil. A tak nawet nie mozesz powiedziec na co te pieniadze ida... diety dla poslow? Nowe waly? Ciocie w urzedach? Elektrownie atomowa? Nieodbyte wybory? Nowe podatki i wiecej rpzepisow? Prawo, ktore niczego nie ogarnia? Sluzbe zdrowi z nazwy?

Nigga plzzz....

 

Niczym nei poczulem sie dotkniety, ani nie zglaszalem niczego do operatora - moim zdaniem dyskusja toczy sie normalnie.

komentarz 16 maja 2022 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)

@Wiciorny ta jeszcze sie doczep do literek albo wieku. SO to system overdrive, seciurity optymalization, salary offer i setki innych. Wiec jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia to zamilcz bo kazdy kij ma dwa konce.

 

Wlasnie siedze w pracy i ciagne ze stacka. Oczywiscie, ze nie wszystko da sie sciagnac, oczywiscie ze trzeba wiedziec duzo ALE stack bardzo ulatwia robote. Robisz maly zamysl jak to powinno wygladac i patrzysz na przyklady ze stacka (bo da sie to zrobic szybciej niz wyszukiwac zanaczenia z ksiazek). CZESTO to pomaga bo na stole znajduje sie wiecej opcji, z ktorych wybierasz ta wedlug ciebie wlasciwa. Dla poczatkujacego moze byc problem z wybranie wlasciwej, dla zaawansowanego z wylozeniem wszystkiego na stol. Praktycznie za kazdym razem SO sie sprawdza. Bardzo czesto wypowiadaja sie tam tacy kolesie, ze co najwyzej buty moge im czyscic. Ba malo tego nawet w biznesowych sytuacjach taki JSfriend, Bergi, Trincot, Slabethman, Quentin (z pamieci jade wiec moglem cos pokrecic) i masa innych okazali sie mega pomocni i dobrze sie bawilismy. Zreszta ja nie jestem zadnym guru, tutaj taki comandeer zjada mnie na sniadanie (ktorego czesto mecze pierdolami, bo ma dobra wizje ogolna pod projekty aby sie to kupy trzymalo).

 

Studia w czas programowania nigdy nie wlicze, bo to kompletnie co innego - no chyba ze przez CALE studia robiles inne projekty. Ja studiowalem chemie na PP i nie wyobrazam sobie tego, bo nie starczalo czasu na ogarnianie zajec/laborek a co dopiero na samo rozwoj. Dopiero po studiach i podyplomowce sie przebraznzowilem i nie zaluje, a dzieki unikalnym zdolnoscia moge na IT patrzyc szerszym spojrzeniem (ISO + DA), za co cenia mnie wspolpracownicy. A firme mam wlasna, wiec raczej test na pracownika musialem zdac.

 

NIe bardzo wiem czemu sie przyczepiasz jak mamy takie same wnioski "ale widzisz autor nie zrobił nic- totalnie nic w tym zeby nauczyc sie tego co chce uzyskać, a takie pytanie nic go nie nauczy bo skorzysta z gotowego rozwiązania zapisze i zapomni. " i dokladnie o tym samym mowie i nawet podaje rozwiazanie jak to powinno wygladac z jego strony.

 

Zreszta jak sie nie spotkamy i nie wymienimy opinii, linkami przy piwie to raczej z takich rozmow nic nie wynika. Rownie dobrze mozna by mierzyc dlugosc i szerokosc albo zarobki.

SO to kopalnia wiedzy i umiejetne z niego korzystanie daje dla MNIE duza przewage. I nie pije tutaj do punkatcji (bo ta jest zwalona, pierwszenstwo procentuje) tylko ogolnie do tematow/przywolan/argumentacji/doswiadczenia uzytkownikow.

1 odpowiedź

–1 głos
odpowiedź 14 maja 2022 przez thesolitaryofchoice Początkujący (490 p.)
#include <iostream>
#include<cmath>
 using namespace std;
 
 int main()
 {
     int czy_pierwsza = 0;
     cout << "Wprowadź liczbę do sprawdzenia, czy jest pierwsza.";
     cin >> czy_pierwsza;
     int pierwiastek = int(sqrt(czy_pierwsza));
     bool jest_pierwsza_czy_nie_jest = true;
     for (int i = 2; i <= pierwiastek; i++){
        if (czy_pierwsza % i == 0){
            jest_pierwsza_czy_nie_jest = false;
        }
    }
    if (jest_pierwsza_czy_nie_jest == true){
        cout << "Liczba jest pierwsza.";
    }else{
        cout << "Liczba nie jest pierwsza.";
    }
     
}

http://www.algorytm.edu.pl/algorytmy-maturalne/badanie-czy-liczba-pierwsza.html

Na drugi raz wpisz w Google "algorytm sprawdzania czy liczba jest pierwsza cpp".

Powyżej moje rozwiązanie. 

Na początku importujesz biblioteki do wejścia i wyjścia, by móc coś wkleić do zmiennych i tą matematyczną, żeby nie musieć pisać pierwiastka kwadratowego od początku tylko skorzystać z tego, co ktoś napisał. Potem metodą bardzo siłową, bo nie jest to wydajny algorytm sprawdzasz, czy jakakolwiek z licz mieszczących się w przedziale od 2 do pierwiastka ze sprawdzanej liczby danej podzielona przez tą liczbę resztę zero. Jeśli tak to znaczy, że tą liczbę można rozłożyć na mniejsze czynniki i wiemy, że nie jest ona wtedy pierwsza. Można by jeszcze przy zmianie wartości logicznej na false wyjść breakiem z pętli, ale mi się nie chciało sorki. A więc podsumowując siłowo sprawdzasz, czy liczba się przez coś dzieli, czy nie, a może się dzielić tylko przez liczbę mniejszą od siebie, dodatkowo ktoś mądrzejszy ode mnie ustalił, że wystarczy to sprawdzać do pierwiastka z tej liczby. Jak nie no to jest pierwsza. 

Pozdrawiam

Mateusz

komentarz 14 maja 2022 przez thesolitaryofchoice Początkujący (490 p.)
Aha i w linuksie kompilujesz g++ nazwa_pliku.cpp a w Windowsie, to se sprawdź :)
komentarz 14 maja 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,590 p.)
przeczytaj regulamin forum
1
komentarz 14 maja 2022 przez thesolitaryofchoice Początkujący (490 p.)
  1. zabronione jest proszenie o gotowe rozwiązanie danego zadania/problemu,

Przepraszam może ja jestem jakiś dziwny, ale proszenie  to nie to samo, co udzielanie odpowiedzi. Post nie został z jakiś powodów usunięty. Wiem, że na Facebooku, w Internecie i na forach, aż roi się od wszelkiej maści Chrystusów informatyki, którzy chcą umoralniać, pouczać i dawać świetlisty przykład. Zanim jednak następne osoby owczym pędem dadzą minusa przy moim, czy kolegi komentarzu, przypomnę, że największa platforma streamingowa nie bez powodu usunęła tą opcję. Przypomnę również, że czasami trudno pewne rzeczy do końca zdefiniować, że są one raczej nie uchwytne. Jeżeli doświadczony koder z notą na tym forum zapyta o konkretną rzecz, to wybaczcie mi ale nawet w tym wypadku można mu zarzucić, że prosi się o gotowe rozwiązanie, jeśli np. znajdzie się je po zadaniu pytaniu na stackoverflow, bo w końcu co to właściwie znaczy gotowe rozwiązanie. Nie znamy osoby, która siedzi za ekranem może jest zagubiona , wyżywa się na niej przemądrzały nauczyciel informatyki, a ona wcale nie wiąże swojej przyszłości z tą dziedziną wiedzy, tu zaś przyszła bo nie miała wyjścia. Jak gra i trombi zespół kombi, każde pokolenie ma swoje problemy. 

komentarz 14 maja 2022 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Lepiej umoralniać niż demoralizować gotowymi rozwiązaniami...
komentarz 14 maja 2022 przez thesolitaryofchoice Początkujący (490 p.)
Lepiej nie robić, ani jednego, ani drugiego. Ja nie twierdzę, że zrobiłem dobrze. Po prostu sorki, ale rusza mnie jak ktoś atakuje młodego chłopaka i to jeszcze w sposób naprawdę niewybredny. Tego, aż nie wypada tu cytować.
komentarz 15 maja 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,590 p.)
To dlaczego nauczyciele w szkole dając zadanie, nie dają od razu rozwiązania? Przecież Ty tak zrobiłeś?
Wskazówką jest odesłanie np. co napisałem do zapoznania się z tablicami w C++ dzięki czemu po  1 lekcji spokojnie napisze, jeśli tylko poświęci swój czas na zapoznanie się z materiałem, dodatkowo jeśli zapozna się z LICZBAMI pierwszymi, to dostanie warunki jakie program musi spełnić aby go napisać.
Zresztą wypowiadasz się jak osoba która ma doświadczenie a to jest bzdura i sam przeklejasz rozwiązanie z internetu :
https://forum.pasja-informatyki.pl/566328/python-nie-rozumiem-kodu
pytając o sam o proste rzeczy, też jesteś początkujący dlatego nie widzisz tego problemu, lub nie potrafisz go zrozumieć idąc w dal.

 

TO wymaga JEGO pracy, bo to jego zadanie. Jak idzie siku, to nie robisz tego za niego tylko pokazujesz mu gdzie to ma zrobić, jeśli potrzebuje pomocy. Dlatego takimi krokami mamy teraz wysyp  grzybów po deszczu jak to mówią w IT i na 9 kandydatów 7 traci czas rekruterów i technicznych
3
komentarz 15 maja 2022 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Przede wszystkim na spokojnie, bo zrobiła się tu niepotrzebnie nieprzyjemna atmosfera pod pytaniem i odpowiedzią. Osobiście wątpię, że zawinił tu akurat Tiktok i Instagram, a już i to się pojawiło. Nie sądzę, że generalizowanie jakoby pokolenie, które ma dostęp do tych serwisów, automatycznie miało być skreślone. Domyślam się oczywiście jaki był sens tej wypowiedzi, tylko że nie wniosła ona kompletnie nic merytorycznego. Nie pomogła pytającemu ani w zadanym problemie, ani też nie uzmysłowiła go, że może zrobił coś źle, że może powinien spróbować sam itd.

Niewątpliwie jednak warto, aby pytający najpierw sam się przyłożył do próby nauki i znalezienia rozwiązania, bo wklejenie zadania z pytaniem czy "jest ktoś w stanie naprowadzić" sugeruje raczej zupełny brak pomysłu jak się za to zabrać. Jednak też się kiedyś uczyłem, też kiedyś zaczynałem i zdaję sobie sprawę, że początki nie są łatwe. Wszyscy powinniśmy sobie zdawać, dlatego atakowanie od razu pytających, nawet jeśli pytają o rzeczy bardzo proste, jest niefajne. Ja wiem, że jeśli się tu siedzi dłużej i widzi kolejny podobny przypadek, to już czasem nie ma się ochoty tłumaczyć tego samego, ale w takiej sytuacji lepiej już nie pisać nic zamiast na kogoś naskoczyć. Bo wylot z "fekaliami i kiblem" też na pewno nie pomoże mu niczego zrobić ani niczego zrozumieć, co najwyżej zniechęci pytającego, a chyba nie o to nam chodzi.

A co do odpowiedzi z gotowcem - post nie został usunięty, bo skoro już ktoś się napracował, aby go napisać, to nie ma sensu tego kasować. Wygląda na merytoryczny, pomocny, jest nawet wytłumaczenie, fajnie. Jednakże faktycznie nie popieramy wprost dawania gotowców, bo to jest z doświadczenia antyskuteczne w większości przypadków. W większości, to nie znaczy od razu, że w każdym, zapewne jakiś mały procent osób pomimo tego przeanalizuje kod, nauczy się czegoś, wyciągnie wnioski, dopyta o coś itd. Niestety dla wielu to po prostu odrobione zadanie domowe, które skopiuje, wyśle i dostanie dobrą ocenę. Problem w tym, że za kilka dni, gdy dostaną kolejne zadanie, nadal nie będą wiedzieli zupełnie nic i wrócą np. do nas, aby ktoś znów odwalił robotę. To nie ma sensu, bo na tym wszyscy tracą.

W sytuacji, gdy ktoś prosi o naprowadzenie, lepiej dać mu naprowadzenie albo dopytać z czym konkretnie ma problem i pomóc. Dać tę przysłowiową wędkę, a nie od razu rybę, bo jak raz mu się wytłumaczy co i jak, to za drugim razem będzie już wiedział, a w przypadku gotowca nadal nie. Rozumiem różne pobudki do wrzucenia gotowca - bo tak czasem szybciej, bo szkoda pytającego, bo nie zaliczy czegoś tam i dostanie złą ocenę itp., tylko że nadal - w dalszej perspektywie i w większości przypadków to tylko szkodzi, a nie pomaga. Ale sytuacje są różne i ciężko jednoznacznie to określić.

Jeśli chodzi o regulamin to tak, proszenie o gotowce jest zabronione, właśnie aby w miarę możliwości eliminować takie sytuacje i nie zrobić z forum portalu do odrabiania zadań domowych. Odpowiadanie gotowcami zabronione nie jest, ale mamy zapis "3. C. postarać się udzielić jak najlepszej pomocy, starając się przy tym nie podać gotowego rozwiązania". Ciężko tutaj wprowadzić całkowity zakaz, bo gotowiec może mieć różną formę i czasem jest po prostu nieunikniony i zupełnie inny niż w kontekście o którym teraz mówimy - np. gdy ktoś zapyta o błąd w 3 linijkach kodu, a inny ktoś mu go wprost wskaże.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 489 wizyt
pytanie zadane 11 marca 2021 w C i C++ przez Mikołaj Jaszowski Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 348 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2020 w Systemy operacyjne, programy przez kondzix_ez Obywatel (1,910 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 160 wizyt
pytanie zadane 8 września 2020 w C i C++ przez kacperc317 Początkujący (320 p.)

92,537 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,456 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...