• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Zamiana int na char/string

VPS Starter Arubacloud
+4 głosów
8,033 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2015 w C i C++ przez Jakub Norek Użytkownik (560 p.)
zamknięte 9 kwietnia 2015 przez Jakub Norek

Witam, mam taki proplem, używam funkcji która wykorzystuje string do sprawdzenia czy tekst jest palindromem.

bool sprawdzczypalindrom(string s)
{
	int dl=s.size;
	for(int i=0; i<dl/2; i++)
	if (s[i]!=s[dl-1-i]) return false;
	return true;
}

A w programie jest int a, cin>>a, I mam sprawdzić czy ta liczba jest palindromem.

A więc jak zamienić tą liczbę na string? (zmiana funkcji nie wchodzi w grę ponieważ później muszę wykonywać działania na osobnych cyfrach(np. s[x]+s[y])

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
wybrane 9 kwietnia 2015 przez Jakub Norek
 
Najlepsza
Tu masz taki sam temat:

https://forum.pasja-informatyki.pl/3399/jak-skonwertowac-int-do-string?show=3399#q3399

Na przyszłość, użyj funkcji szukaj zanim zadasz pytanko.
komentarz 9 kwietnia 2015 przez Grabarz Bywalec (2,880 p.)
Czy to pierwsze zdublowane pytanie? :>
komentarz 9 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Było już kilka takich.
+1 głos
odpowiedź 9 kwietnia 2015 przez szmq Pasjonat (22,770 p.)
Standard c++11: 

int value = 23;
std::string str = std::to_string(value);

a tu reszta:

http://4programmers.net/C/Konwersje_int_na_string_i_string_na_int

komentarz 9 kwietnia 2015 przez Jakub Norek Użytkownik (560 p.)
Hej, możesz wytłumaczyć o co chodzi z tym standard c++11? Jestem początkującym i nie ogarniam. Chyba przez to kompilator wywala mi błąd:  'to_string' is not a member of 'std'
komentarz 9 kwietnia 2015 przez szmq Pasjonat (22,770 p.)
C++11 (znany również jako C++0x) to starndard czyli wprowadza kilka dodatków do rdzenia języka oraz znacznie rozszerza bibliotekę standardową C++, m.in. o biblioteki zawarte w Raporcie Technicznym 1 z wyjątkiem biblioteki matematycznych funkcji specjalnych. C++11 został opublikowany we wrześniu 2011 jako dostępny za opłatą dokument "ISO/IEC 14882:2011". Najnowsza wersja robocza (N3337) pochodzi z 16 stycznia 2012. Ogólnie mówiąc C++ cały czas się rozwija, dochodzą uaktualnienia, inne rozwiązania często lepsze i wiele przydatnych narzędzi, których wcześniej brakowało.

tutaj masz narzędzia, które pojawiły się wraz z ukazaniem się standardu C++11. Oficjalnym dokumentem opisującym standard C++11 jest ISO/IEC 14882:2011. Na dole znajdziesz to_string np.

http://cpp0x.pl/dokumentacja/standard-C++11/732

CodeBlock nie obsługuje standardu?
1. Go to Toolbar -> Settings -> Compiler
2. In the "Selected compiler" drop-down menu, make sure "GNU GCC Compiler" is selected
3. Below that, select the "compiler settings" tab and then the "compiler flags" tab underneath
4. In the list below, make sure the box for "Have g++ follow the C++11 ISO C++ language standard [-std=c++11]" is checked
5. Click OK to save

filmik pokazujący rozwiązanie:
https://www.youtube.com/watch?v=SNLZEhWZ1og

Podobne pytania

+6 głosów
3 odpowiedzi 39,160 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2015 w C i C++ przez KRX Początkujący (330 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 200 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 351 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2016 w C i C++ przez igor1988bb Użytkownik (800 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...