• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z wypełnianiem listy

0 głosów
57 wizyt
pytanie zadane 2 maja w Java przez blofeld Użytkownik (670 p.)

Hej.

Koledzy Programiści.

Miejcie proszę wzgląd na porę późną i słońce, które tak mocno dzisiaj przez okno prażyło moją głowę.

Mam problem. Nie jestem w stanie wypełnić listy atrybutami elelemntów ze strony.

Ustawiam listę z elementami z DOM'u przez @FindBy

Deklaruję później np  List<Strings> footballPlayers = new ArrayList<>();

Potem, poniżej robię np metodę:

public void addPlayer(){

for( String s : listaPiłkarzy){

footballPlayers.add( LOKALIZATOR_ELEMENTU_Z_FIND_BY.getAttribute("value")

}

Wrzucam czasem sout pod metodę dodania i mam printowane wszystko.

Kiedy jednak chcę wyświetlić zawartość listy ta okazuje się całkowicie pusta i bez dodanego nawet jednego elelemntu. Nie mogę więc na niej operować. Smutnym !

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 2 maja przez Wiciorny Ekspert (228,270 p.)

Dziwna opcja iterujesz po "s" nie wiem czym jest ten twoj S... po liście piłkarzy.
Natomiast  dodajesz do innej listy, nie wiadomo gdzie ona jest nawet 
 

LOKALIZATOR_ELEMENTU_Z_FIND_BY.getAttribute("value"

 Deklaruję później np  List<Strings> footballPlayers = new ArrayList<>();

to musisz wczesniej przed wykonaniem.., chyba że to element obiektowy, albo  statyczny,
Wrzuc wiecej kodu, bo nie bardzo rozumiem. 

1
komentarz 2 maja przez blofeld Użytkownik (670 p.)
Duże Piwo !

Mój problem rozwiazało słowo "static".

Co się tyczy stringu, to tu źle podałem w przykładzie.

Chodziło oczywiście o for(Webelement e : list)

Tak czy inaczej już wszystko działa.

Jeszcze raz wyrazy szacunku :-)
komentarz 2 maja przez Wiciorny Ekspert (228,270 p.)
Tu ważne żebyś zrozumiał jak działa static- pamiętaj ( powoduje to, że np, pole elementu w klasie jest wspólne dla wszystkich reprezentantów tej klasy )- jest związane z szablonem [KLASĄ] a nie obiektem, więc :

- jeśli obiekt A klasy Pilkarz -> strzeli gola, a powiedzmy punktacja jest polem statycznym.
-> to jeśli inny obiekt B klasy Pilkarz strzeli gola ( powiedzmy w innym meczu, innego dnia ) -> a punktacja bedzie POLEM statycznym związanym z tymi obiektami, a nie zależnymi od meczu- to po wyświetleniu punktacji zliczy Ci wszystkie gole do tej pory.

Podobne pytania

+2 głosów
1 odpowiedź 72 wizyt
pytanie zadane 15 marca w Java przez blofeld Użytkownik (670 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 136 wizyt
pytanie zadane 3 października 2019 w Java przez blofeld Użytkownik (670 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 69 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2021 w Python przez agipacz Początkujący (460 p.)

88,667 zapytań

137,276 odpowiedzi

306,615 komentarzy

58,867 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...