• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak wyszukać ciągi znaków między cudzysłowami w MS Word

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
296 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2022 w Systemy operacyjne, programy przez niezalogowany
Mam kilkadziesiąt dokumentów w których muszę znaleźć wszystkie ciągi znaków znajdujące się między cudzysłowami, przeglądanie dokumentów zajmie za dużo czasu, szukam jakiegoś szybszego sposobu.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 1 maja 2022 przez Velta Maniak (51,890 p.)
edycja 1 maja 2022 przez Velta

Można by zaprzęgnąć skrypt Pythona z biblioteką python-docx:

pip install python-docx
from docx import Document

import os
import re
import sys
import glob
import ntpath

args = sys.argv[1:]

if len(args) == 0:
	files_directory = input("Wprowadź ścieżkę katalogu z plikami DOCX: ")
else:
	files_directory = args[0]
	
if not os.path.isdir(files_directory):
    print("Katalog o wskazanej ścieżce nie istnieje.")
    exit(1)
    
regex = re.compile("[\"„](.*?)[\"”]")

docx_files = glob.glob(f"{files_directory}/*.docx")
if len(docx_files) == 0:
    print("Nie znaleziono plików DOCX w katalogu o podanej ścieżce.")
    exit(0)

for file in docx_files:
    doc = Document(file)
    for paragraph in doc.paragraphs:
        regex_result = regex.findall(paragraph.text)
        if regex_result:
            for group_value in regex_result:
                print(f"{ntpath.basename(file)} => {group_value}")

Pewnie można szybciej/lepiej, nie pisuję zbyt wiele w Pythonie.

0 głosów
odpowiedź 1 maja 2022 przez VBService Ekspert (251,210 p.)
edycja 1 maja 2022 przez VBService

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 287 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 952 wizyt
pytanie zadane 9 października 2018 w Systemy operacyjne, programy przez seba Dyskutant (8,900 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 293 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,077 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...