• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[ESP32] Karta SD "Select Failed"

Object Storage Arubacloud
0 głosów
298 wizyt
pytanie zadane 26 kwietnia 2022 w Mikrokontrolery przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)

Witam smiley

Robię mały system do zarządzania podlewaniem wody w ogródku i mam problem z karta SD a chodzi o te linijki które się wyświetlają na serial porcie

[E][sd_diskio.cpp:124] sdSelectCard(): Select Failed
[E][sd_diskio.cpp:124] sdSelectCard(): Select Failed
[E][sd_diskio.cpp:124] sdSelectCard(): Select Failed
[E][sd_diskio.cpp:124] sdSelectCard(): Select Failed
[E][sd_diskio.cpp:124] sdSelectCard(): Select Failed
[E][sd_diskio.cpp:124] sdSelectCard(): Select Failed
[E][sd_diskio.cpp:124] sdSelectCard(): Select Failed
[E][sd_diskio.cpp:124] sdSelectCard(): Select Failed
[E][sd_diskio.cpp:124] sdSelectCard(): Select Failed
[E][sd_diskio.cpp:124] sdSelectCard(): Select Failed
[E][sd_diskio.cpp:124] sdSelectCard(): Select Failed
[E][sd_diskio.cpp:124] sdSelectCard(): Select Failed
[E][sd_diskio.cpp:124] sdSelectCard(): Select Failed
[E][sd_diskio.cpp:124] sdSelectCard(): Select Failed
[E][sd_diskio.cpp:124] sdSelectCard(): Select Failed

i to za każdym razem się wyświetla sprawdzałem różne sposoby z forów które znalazłem na Internecie ale żaden sposób nie działa i nie wiem o co z tym chodzi i jak to naprawić piny mam niby podpięte prawidłowo, w taki sposób:

CS -> 5
MOSI -> 23
CLK -> 18
MISO -> 19

Inicjacja SD jest w pliku nagłówkowym i wygląda tak:

void initSD(){
    try{
        int cRel = 10;
        while(cRel > 0){
            if (SD.begin(5)) break;
            cRel--;
            if(cRel == 0){
                SD_CARD_AVILABLE = false;
                Serial.println("SD_CARD Mount Failed");
            }
        }
    }catch(...){
        SD_CARD_AVILABLE = false;
        Serial.println("SD_CARD Mount Failed");
    }
}

A w osobnym pliku nagłówkowym mam zrobione wpisywanie danych (logów z systemu) na kartę microSD ale za każdym wywalaniem  funkcji która wpisuje logi na kartę wyskakują te komunikaty o "Select Failed". Plik z wpisywaniem na kartę:

 

bool writeAppend_SD(String path, String msg){
     if(!SD_CARD_AVILABLE) return false;
     File file = SD.open(path, FILE_APPEND);
     if(!file) return false;
     file.println(msg);
     file.close();
     return true;
}

 

Jak coś to ta funkcja jest wykonywana parę razy na sekundę ponieważ jest to funkcja która jest wywoływana w funkcji która zbiera logi przetwarza na odpowiednią wiadomość a później przekazuje ścieżkę do pliku i wiadomość. 

Miał ktoś już taki błąd?? Walczył ktoś z tym i wie jak to naprawić?? Bym był wdzięczny jak by ktoś kto wie jak to naprawić albo ma pomysł napisał.smiley

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 363 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 444 wizyt
pytanie zadane 11 sierpnia 2017 w Mikrokontrolery przez szerwi Użytkownik (620 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,044 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2017 w Mikrokontrolery przez szerwi Użytkownik (620 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...