• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Smartfon Xiaomi Mi 9T - zbyt długi czas ładowania baterii

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
0 głosów
228 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2022 w Urządzenia mobilne przez Krzysiek_34 Mądrala (5,970 p.)
zamknięte 10 maja 2022 przez Krzysiek_34

Witam.

Od dwóch tygodni ładowarka ładuje mi baterie (akumulator) ok 3h w smartfonie - Xiaomi Mi 9T.

System operacyjny: Android (wersja 11 RKQ1.200826.002), MIUI Global (wersja 12.1.4 Stabilna)

Pojemność baterii (akumulatora): 4000 mAh

Od początku zakupu tego smartfona (prawie 2 lata temu) używam do ładowania baterii (akumulatora):

1. ładowarki GC (GreenCell) USB QC 3.0 18W

2. kabla GC (GreenCell) RAY LED 2m USB - Type USB-C

Ta ładowarka ma funkcję szybkiego ładowania Qualcomm Quick Charge 3.0. Baterię (akumulator) ładowałem średnio w przedziale 15%-90% (podobno nie można rozładowywać do końca i ładować do końca). Prawie od dwóch lat te ładowanie trwało około godziny (max 65 minut). Dzisiaj ładowanie trwało dokładnie 2h i 55 minut (15%-90%). Podczas tego długiego ładowania widniał na wyświetlaczu komunikat: Powolne ładowanie. Wcześniej widniał na wyświetlaczu komunikat: Szybkie ładowanie.

Od dłuższego czasu nie aktualizowałem w nim systemu (Androida) i nakładki MIUI, bo nie mam żadnego komunikatu o aktualizacji. Ładowanie odbywało się od początku pod standardowym napięciem elektrycznym (sieciowym) wynoszącym 230V.

Czy w tej sytuacji odpowiada za to nieodpowiednia wersja Androida i nieodpowiednia wersja MIUI czy raczej ta ładowarka ma jakąś usterkę (daje nieodpowiedni prąd) ?

komentarz zamknięcia: Problem został rozwiązany

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 10 maja 2022 przez Krzysiek_34 Mądrala (5,970 p.)

W poprzednim tygodniu podczas ładowania baterii widniał na wyświetlaczu komunikat: Szybkie ładowanie.

Teraz bateria jest ładowana ponownie i na szczęście także jest szybkie ładowanie.

Wychodzi na to, że ta ładowarka i złącze (do podłączenia ładowarki) w smartfonie - są sprawne. Podejrzewam, że to wina Androida, który bywa kapryśny. Nigdy nie zmieniałem niczego w ustawieniach dotyczących ładowania baterii itp, więc system (Android) nie zawsze działa stabilnie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 38 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 164 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 188 wizyt
pytanie zadane 23 września 2020 w Urządzenia mobilne przez Krzysiek_34 Mądrala (5,970 p.)

90,842 zapytań

139,516 odpowiedzi

313,652 komentarzy

60,330 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...