• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Uniwersytet Śląski progi puntowe

Cloud VPS
+2 głosów
1,636 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez noone1212 Nowicjusz (180 p.)
Witam. Czy jest tu ktoś kto dostał się na UŚ na informatykę lub informatykę stosowaną i mógłby mi powiedzieć czy mam realne szanse dostać się na te kierunki z matematyką rozszerzoną napisaną na 52% i podstawą na 98? Ciężko znaleźć coś w intrenecie.  Wiem, że co roku wygląda to inaczej, ale chcę mieć chociaż jakiś punkt odniesienia.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 25 kwietnia 2022 przez Wiciorny Ekspert (281,530 p.)

Punkt odniesienia możesz znaleźć w stosunku do tego co było lata wstecz, często uczelnie wrzucał progi punktowe danego roku przy rekrutacji i opis tego jak jest to wyliczone, do tego ilość kandydatów, przyjętych etc.
Nikt Ci nie będzie wstanie powiedzieć, to wszystko jest bardzo zależne i zmienne od :

1. - aktualnych ilości aplikacji na studia

2. - ogólnych wyników matur i ustalenia na tej podstawie progów, średniej

3. - ogólnych wyników i średniej wśród ludzi, którzy aplikowali na dany kierunek/studia

4. - od tego jakie przedmioty biora pod uwage, jak je obliczają na tej podstawie czy np rozszerzona fizyka równo-liczy się z matematyka, czy uwzględniają rozszerzenie angielskiego etc

Zbyt wiele zmiennych, moim zdaniem 52% jeśli brane sa rozszerzenia jako 2.0 punktacja, to w I turze w przy aktualnej popularności kierunków informatycznych raczej szanse sa małe, ale w II turze nie wykluczam, tez możesz sie odwoływać potem liczyć na przyjęcie, a dodatkowo a nusz ktoś zrezygnuje z kierunku - bo go tylko rezerwował 

Ostatecznie, dać sobie rok czasu na poprawe wyników i spróbować za rok. 

0 głosów
odpowiedź 26 kwietnia 2022 przez xTMx3 Obywatel (1,560 p.)
Co prawda nie jestem w stanie udzielić ci dokładnej odpowiedzi w procentach, bo tak jak napisał to ktoś wcześniej, jest to zależne od kilku czynników, ale według mnie, twoje szanse są raczej spore (co jest opinią przeciwną do osoby, która wypowiedziała się wcześniej).

A na uzasadnienie swojego zdania zdradzę ci swoje, dosyć słabe wyniki z matury (stanowczo słabsze niż twoje), które mimo wszystko były wystarczające, żeby dostać się na informatykę na UŚ za pierwszym podejściem (a jestem już na 2 semestrze):

matematyka podstawowa : 58%

informatyka rozszerzona : 32%

Rozszerzenia z matmy nie pisałem w ogóle, a informatyka wypadła tak jak widać.

Dużo uratował angielski, który również chyba brany jest pod uwagę przy rekrutacji (podstawa 98%, rozszerzenie 82%).

Może to, że się dostałem to zwyczajnie szczęście, może było mniej kandydatów, a może jeszcze zupełnie inne czynniki na to wpływały, nie mam tak do końca pojęcia. Jednak jeśli potrzebujesz tego "punktu odniesienia" to już jeden masz.

Co wiem za to na pewno, to to, że nie wolno z góry założyć porażki i nie próbować, bo jak widać na moim przykładzie, próbowanie się opłaca.

Podobne pytania

93,487 zapytań

142,423 odpowiedzi

322,773 komentarzy

62,908 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...