• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

jak wybrać drugiego diva i nadać mu właściwości? potrzebuję przypomnienia

Object Storage Arubacloud
0 głosów
480 wizyt
pytanie zadane 24 kwietnia 2022 w HTML i CSS przez Tilfet Użytkownik (800 p.)

W jaki sposób moge wybrać drugiego diva o nazwie tekst  i zmienić tylko dla niego np font size?  dawno nie pisałem kodu i dużo zapomniałem...


 <div class="main"> 

      <div class="tekst">
          ABCDFGH
      
      </div>
    </div>



       <div class="main"> 

      <div class="tekst">
          ABCDFGH
      
      </div>
    </div>

 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 24 kwietnia 2022 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Przy aktualnej strukturze HTML możesz użyć selektora .main:nth-of-type(2) .tekst. Czytelniej jednak było by dodać konkretnemu elementowi osobną klasę i ją ostylować.

0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2022 przez urwis_marek Początkujący (260 p.)

@ScriptyChris podał chyba najlepsze rozwiązania.  

Czytelniej jednak było by dodać konkretnemu elementowi osobną klasę i ją ostylować.

Jeżeli masz ulubione połączenie np. ciemne tło diva z jasno zielonym kolorem fontu to najlepiej stworzyć dla takiego połączenia osobną klasę i dodawać do elementów które chcesz w ten sposób modyfikować.

Przykład:

.kontrastowy-div {
background: #222;
font-weight: bold;
color: #00ff00;
}

Jeden div może posiadać wyłącznie jedne "id", natomiast może posiadać wiele różnych "class", dzięki czemu różnie wystylizowane divy na stronie mogą posiadać wspólny mianownik. Pomoże Ci to zachować porządek w kodzie.

Powodzenia w powrocie do kodowania :)

komentarz 29 kwietnia 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
jak masz 40 kontenerów każdemu będziezs nadawał klase? A co jeśli chcesz ostylować tylko 1 element, z całej kolekcji elementów tej samej klasy :) bez niepotrzebnej ingerencji w kod HTML.
komentarz 30 kwietnia 2022 przez urwis_marek Początkujący (260 p.)
edycja 30 kwietnia 2022 przez urwis_marek

jak masz 40 kontenerów każdemu będziezs nadawał klase?

To zależy, jeżeli modyfikujemy wszystkie kontenery jednakowo to najlepiej znaleźć jedną wspólną dla wszystkich klasę i ją zmodyfikować w arkuszu stylów. Gdy jednak wśród nich chcesz zmodyfikować odrobinę tylko kilka ale w ten sam sposób to myślę, że najlepiej stworzyć nową klasę i dodać ją do wybranych kontenerów.

A co jeśli chcesz ostylować tylko 1 element, z całej kolekcji elementów tej samej klasy :)

Wtedy dodam do niego jeszcze jedną klasę którą opiszę jak mi się podoba lub użyję atrybutu "style", jeżeli to tylko drobna modyfikacja jednego diva na stronie np.

<div class="klasa1 klasa2 klasa3" style="background: #222;">Wnętrze diva</div>

Przy projektach często korzystam z Bootstrap i nawet do takich drobnostek jak color używam gotowych klas np. class="bg-dark text-light" - i już masz ciemny div z białym tekstem. Uważam, że to dużo bardziej czytelne rozwiązanie.

W praktyce oznacza to znacznie mniej kodu w twoim arkuszu stylów przy niewielkiej ilości dodatkowego kodu w dokumencie HTML. Uważam, że to dobra praktyka, natomiast rozumiem że każdy ma swój styl pracy.

bez niepotrzebnej ingerencji w kod HTML.

Czasem lepiej odrobinę zmodyfikować dokument HTML niż robić bałagan w dokumencie CSS. Wyjątkiem może być modyfikacja w systemach do zarządzania treścią jak np. WordPress, wtedy rzeczywiście dużo łatwiej i szybciej zmodyfikować taki element w dodatkowym CSS dostępnym w panelu admina niż specjalnie logować się do konta FTP i grzebać w plikach, szczególnie jeżeli nie znamy przynajmniej odrobinę PHP.

P.S.

Naprawdę fajne forum i super pomocna społeczność, cieszę się, że tu trafiłem. 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 123 wizyt
pytanie zadane 16 kwietnia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 341 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2016 w HTML i CSS przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 456 wizyt
pytanie zadane 1 kwietnia 2017 w JavaScript przez Vorex444 Dyskutant (9,610 p.)

92,552 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,534 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...