• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Funkcja remove() nie usuwa elementów

Object Storage Arubacloud
0 głosów
233 wizyt
pytanie zadane 20 kwietnia 2022 w Python przez kacper1445 Gaduła (4,880 p.)

Hej, ostatnio wyhaczyłem taką zależność podczas używania funkcji remove():

list = [2.0, 2.0, 1.0, 1.45, 2.0]

for el in list:
    if el == 2.0:
        list.remove(el)

print(list)

Output:
[1.0, 1.45, 2.0]

Natomiast przy wejściu gdzie nie ma podciągu elementów usuwanych, usuwa wszystkie:

list = [2.0, 1.0, 1.45, 2.0]

for el in list:
    if el == 2.0:
        list.remove(el)

print(list)

Output:
[1.0, 1.45]

Ktoś wie dlaczego tak się dzieje? Dosyć zastanawiające zjawisko mi się wydaje. Na Internecie nie mogłem znaleźć podobnego pytania.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 20 kwietnia 2022 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
wybrane 20 kwietnia 2022 przez kacper1445
 
Najlepsza

Chodzi o to, że mutujesz listę podczas jej iterowania, co zawsze prowadzi do nieintuicyjnego zachowania - dlatego powinno się tego unikać.

Konkretniej: remove() usuwa pierwsze wystąpienie argumentu w liście. Jak dodasz print()a na początku...

for el in list:
    print(el)
    if el == 2.0:
        print("usuwam!")
        list.remove(el)

To zobaczysz coś takiego:

# dla [2.0, 2.0, 1.0, 1.45, 2.0]
2.0
usuwam!
1.0
1.45
2.0
usuwam!
# dla [2.0, 1.0, 1.45, 2.0]
2.0
usuwam!
1.45
2.0
usuwam!

Zauważ, że po usunięciu, następna iteracja przeskakuje jeden element - jest tak, bo przez usunięcie indeksy przesunęło się w lewo. Dlatego w pierwszym przypadku przeskakujesz jedno 2.0, więc remove() wywołuje się 2 razy mimo że są 3 elementy.

Natomiast ogólnie to co napisałeś jest... dziwne ;) Bo iterujesz się po liście i sprawdzasz czy ma elementy, ale remove() też się iteruje po liście żeby znaleźć pierwszy element do usunięcia. Więc wychodzi z tego takie przekombinowane masło maślane o kwadratowej złożoności obliczeniowej.

Zamiast tego, można prościej zapisać (zmienilem nazwe zmiennej na `tab` bo `list` to wbudowana funkcja):

while 2.0 in tab:
    tab.remove(2.0)

Ale jeszcze lepiej (unika podwójnej iteracji po liście) jest użyć składni list comprehension lub ew filter():

tab = [e for e in tab if e != 2.0]

# lub:
tab = list(filter(lambda e: e != 2.0, tab))

 

komentarz 20 kwietnia 2022 przez kacper1445 Gaduła (4,880 p.)
Teraz jest wszystko zrozumiałe ;) Dzięki wielkie
0 głosów
odpowiedź 20 kwietnia 2022 przez Whistleroosh Maniak (56,980 p.)

Tu jest wszystko wyjaśnione:

https://sopython.com/canon/95/removing-items-from-a-list-while-iterating-over-the-list/

https://stackoverflow.com/questions/6500888/removing-from-a-list-while-iterating-over-it

Możesz nawet podejrzeć jak dokładnie wygląda lista przy każdej iteracji i który element jest obecnie sprawdzany:

l = [2.0, 2.0, 1.0, 1.45, 2.0]
 
for el in l:
    print(el, l)
    if el == 2.0:
        l.remove(el)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 111 wizyt
pytanie zadane 27 czerwca 2018 w JavaScript przez Tomasz Ozi Orzech Początkujący (300 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 148 wizyt
pytanie zadane 8 czerwca 2021 w Python przez KerivePL Początkujący (310 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 159 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2021 w C# przez Szyszka Gaduła (3,490 p.)

92,550 zapytań

141,392 odpowiedzi

319,519 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...