• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[PDO] Sprawdzenie czy taki email jest już w tabeli SQL

Object Storage Arubacloud
0 głosów
433 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2022 w PHP przez molik Użytkownik (950 p.)
require_once './connect.db.php';
      $sql = 'SELECT COUNT(email) FROM Users WHERE email = :email';
      $s = $pdo->prepare($sql);
      $s->bindValue(':email', $_POST['email'], PDO::PARAM_STR);
      $s->execute();

Chodzi mi o to jak sprawdzić, czy dany email jest w bazie danych czy nie. Tutaj chciałem aby zwrówiło mi liczbę, ż np 

$result != 0;

i wtedy wiem, że taki adres już istnieje. ale nie wiem jak to zapisać... mógłby ktoś pomóc?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2022 przez AnimaVillis Stary wyjadacz (11,350 p.)
Zrób sobie tak:
1. Połączenie z bazą.
2. Nie liczenie a coś na zasadzie: 'SELECT email FROM Users WHERE email = :email'
3. Teraz if na zasadzie if($s == true) { wtedy coś tam } else { wtedy coś tam }

Sklej sobie to odpowiednio i będzie git :)
0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)

A może po prostu lepiej zmodyfikować zapytanie z SQL any?

https://www.w3schools.com/sql/sql_any_all.asp

ewentualnie napisać query a nastepnie 

$existingEmail = mysql_query($existingEmail ) or die(mysql_error());

if (mysql_num_rows($existingEmail ) == 0)  // gdy brak rekordow zwroconych

Tu masz dokumentacje z przykładami jak poszukać jakiś elementów w bazie, po prostu na różne sposoby
https://www.sqlshack.com/different-ways-to-search-for-objects-in-sql-databases/

2
komentarz 22 kwietnia 2022 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)

Masz dziś dzień wklejania staroci :D Tym razem funkcja mysql_query jest od wersji 5.5 (rok 2013 ) oznaczona jako przestarzała, a w wersji 7.0 (rok 2015) jest usunięta. Nowa funkcja ma literkę i ;) 

https://www.php.net/manual/en/function.mysql-query.php

https://www.php.net/manual/en/mysqli.query.php

Radzę przestać używać strony w3schools bo nie jest aktualizowana, a jakość treści na niej pozostawia wiele do życzenia. Też kiedyś jej używałem i ktoś na forum również mi zwrócił wtedy uwagę że to staroć. 

komentarz 22 kwietnia 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
ale akurat SQL jest niezmienny jeśli chodzi o podstawowe operacje :) i chodziło mi tylko o podzapytanie z operatorem ANY
 Słuszna uwaga, pytanie na ile osoby korzystają z wyższych wersji  > 5.5
Dla przykładu w Jave mamy w wersji 17, a projekty w 75% zatrzymały się na JAVIE 8-11 :) ...  a mamy mnogą ilość rzeczy w nowych wersjach rekordy, zmiany w samej funkcjonalności alogrytmów,, silne enkapsylacje, pattern matching, klasy ukryte i zabezpieczone kupa.
Wiele rzeczy tez jest depricated, ale niestety projekty dalej w starej wersji.
Fakt faktem popełniełem błąd bo faktycznie myślałem o mysqli

Ale nie znam się jak to jest z zmianą wersji w PHP i tego jak aktualnie wyglądają projekty

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 414 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 732 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2018 w SQL, bazy danych przez bwl Obywatel (1,530 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 391 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2017 w PHP przez Laxus Początkujący (280 p.)

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...