• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Demo alternatywa dla backendu

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+2 głosów
458 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2022 w JavaScript przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)
Cześć.

Piszę sobie aplikacje z wykorzystaniem Laravela na backendzie i Next.js na frontendzie, więc aby odpalić w pełni działającą aplikację muszę włączyć serwer Laravela, potem serwer Next.js oraz serwer MySQL (bo z tej bazy korzysta mój backend).

Chciałbym stworzyć jakąś alternatywę dla frontend developerów, aby ci chcąc pobrać cały projekt z githuba i go zainstalować lokalnie nie musieli instalować mysql oraz laravela, a jedynie nextjs, który zamiast strzelać requesty do api laravela strzelałby właśnie do tej alternatywy.

Wyobrażam sobie to tak, że developer pobiera frontend tej aplikacji z githuba, zmienia wartość jakiegoś pola w zmiennych środowiskowych, która odpowiada za źródło api i od teraz nextjs strzelając request do api.pl:8000 dostaje te zamockowane dane.

Nie mam pojęcia czy do tego służy jakiś framework czy biblioteka, ani czy w ogóle takie coś jest wykonalne. Chciałbym również, aby ta alternatywa nie obejmowała tylko fetchowania danych a umożliwiała wykonywanie wszystkich CRUDowych akcji.
1
komentarz 9 kwietnia 2022 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Myślę, że tu nadał by się Docker (Compose).

komentarz 9 kwietnia 2022 przez Wiciorny Ekspert (280,470 p.)
dokładnie o ty samym myślałem, żeby wystawić HUBA docerowego, bo jedynie  to mi przychodzi na myśl, chociaż nie wiem jak to z tym hubem jest teraz, czy to nie jest przypadkiem płatne jeśli mowa o takich live - free dostepie dla każdego po pobraniu, na pewno na jakis czas pewnie jest free subscribtion, ale z tego co wiem to teraz większość firm idzie w $$ i zmienia podejścia

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 9 kwietnia 2022 przez rafal.budzis Szeryf (85,520 p.)
U mnie w pracy po prostu mamy wiele środowisk (DEV, RC, PROD) postawionych pod rożnymi domenami. I każdy FE może pracować na konkretnym środowisku. Dzięki temu komputer też chodzi żwawiej bo nie musze jako FE mieć uruchomionych 2 środowisk BE i FE. Jednak wiadomo za utrzymanie serwerów trzeba coś tam płacić i może się to nie opłacać.

W poprzedniej firmie jeden BE kupił sobie raspberry pi i postawił nam swój BE w lokalnej sieci firmy to też było spoko rozwiązanie.

W dwóch przypadkach i tak przydadzą się obrazy dockerowe do uruchamiania BE na dowolnej maszynie. Więc mozna również zacząć od uruchamiania BE jako obraz dockerowy u każdego FE na kompie ;) Jednak później można się zastanowić czy nie iść krok dalej.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 884 wizyt
pytanie zadane 27 czerwca 2021 w Hostingi, domeny, usługi przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 323 wizyt
pytanie zadane 27 sierpnia 2019 w Ogłoszenia, zlecenia przez MartynaL. Nowicjusz (240 p.)
+27 głosów
3 odpowiedzi 1,952 wizyt

93,337 zapytań

142,332 odpowiedzi

322,424 komentarzy

62,677 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...