Studiowałem matematykę na MIMUW, ale w kierunku informatyka też się trochę orientuję. Na wstępie wspomnę, że w przypadku Politechniki nie wspomniałeś czy myślisz o informatyce na Wydziale EITI czy na MINI, a to duża różnica. Słyszałem mnóstwo opinii o EITI, ani jednej dobrej, ani jednej nawet średniej, i to nie tylko na temat informatyki ale na temat różnych kierunków na tym wydziale. Podobno jest to typowa komunistyczna "buda" gdzie studentów się tyra cały czas i gdzie są typowe stereotypowe panie z dziekanatu. Ile w tym prawdy - nie wiem, ale wątpię żeby tak wiele osób, które tak dobrze poznałem i które na drugich studiach na MIMie naprawdę się uczyły a nie tylko przyszły dla papierka, zmyślało. Więc jeśli informatyka na Politechnice to koniecznie wydział MINI. W 2021 roku zatwierdzono nowy program studiów licencjackich z informatyki na MIMUW. Usunięto z obowiązkowych nielubiane (i często niepotrzebne) przedmioty typu Metody numeryczne, dodano coś sensownego typu obowiązkowy przedmiot z Machine Learning, ogółem uczyniono studia jeszcze bardziej elastycznymi. Powiem tak: jeśli nie boisz się zapierdalać, to MIMUW będzie bardzo dobrym miejscem dla Ciebie :). MINI PW będzie lepsze jeśli ktoś chce iść w zaawansowaną grafikę komputerową, albo informatykę w przemyśle, ale mało prawdopodobne, że w wieku 19 lat ktoś już to wie. W razie czego możesz zrobić licencjat na MIMUW a magisterkę na MINIPW. Jeśli chodzi o różnicę uniwersytet ~ politechnika, to generalnie uniwersytety bardziej uczą sposobu myślenia o ogólnych problemach, a politechniki bardziej uczą rozwiązywania konkretnych problemów, nauczenia się konkretnych narzędzi do pracy. Moja opinia jest taka, że w przypadku dziedzin fundamentalnych, głównych, tj. matematyka, fizyka, informatyka, chemia, biologia, w pierwszej kolejności wybiera się uniwersytet, mimo że to dziedziny ścisłe. Na Politechnikę idzie się na kierunki o nazwach "inżynieria czegoś tam", automatyka i robotyka, mechanika, elektrotechnika, energetyka, i tak dalej, i takie przykłady. Dla dziedzin fundamentalnych, domyślnym wyborem jest uniwersytet. Tak więc moja opinia: MIMUW > MINIPW > EITIPW. Jak masz dalsze pytania to pisz śmiało.