• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Cud w CSS - działa chociaż nie powinno :/

+1 głos
658 wizyt
pytanie zadane 1 września 2015 w HTML i CSS przez StefS Początkujący (260 p.)

Nie jestem doświadczony, ale od kilku miesięcy męczę te strony (na razie HTML i CSS) i naogół jak coś nie działato wydaje się że "powinno działać", ale dzisiaj mnie przerosło, bo działa mimo, że nie powinno działać! Robię rzeczywisty projekt. Przymierzam się do MySQL i PHP. Tym czasem pogubiłem się w identyfikatorach i klasach w pliku css i postanowiłem przełożyć stylizację z zewnętrznego pliku css do plików podstron żeby było mniej kodu ze stylami do każdej podstrony. Jest ich kilka więc wydało mi się to rozsądne. Ku mojemu zdziwieniu okazało się, że moja strona nie jest wrażliwa na stylizację w lokalnym pliku. Ba! Testując od czego to zależy okazało się że wogóle mogę wyłączyć jakąkolwiek stylizację - zewnętrzną i wewnętrzną i... też działa. Zmieniłem nazwę pliku SCC żeby czort nie obszedł mnie, zresetowałem komputer. Sprawdziłem czy napewno edytuję ten plik - ten bo zmiany w treści nanosi. Powiedzcie mi skąd moja strona wie jak się stylizować skoro nie ma odniesienia do żadnego pliku CSS komendą:

<link rel="stylesheet" type="text/css" href="styl.css">

i nie posiada w sobie deklaracji styli w rodzaju:

<style type="text/css">
          selektory styli
    </style>

Fiksuję czy nie wiem czegoś istotnego? Jakieś tajemne kesze-sresze (ale przecież zawsze zwyczajnie odświeżam przeglądarkę) czy powinienem już udać się do specjalisty od słyszanych głosów i nieistniejacych przyjaciół?

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 1 września 2015 przez Comandeer Guru (608,860 p.)
W dev tools w zakładce Network można sobie zaznaczyć opcję "Disable cache" i dopóki dev tools będą otwarte, wszystko będzie ciągnięte z Sieci, a nic z cache
komentarz 1 września 2015 przez StefS Początkujący (260 p.)
Porada czarna magia. O jakich zakładkach piszesz: w przeglądarce, edytorze... ? Nie widzę takich.
komentarz 1 września 2015 przez Comandeer Guru (608,860 p.)
Przeglądarka, dev tools (F12) w Chrome
0 głosów
odpowiedź 1 września 2015 przez damianmisztal Gaduła (4,730 p.)
Odświerz strone przez ctrl + f5 oraz wyczyść cookies i całą resztę może gdzieś Ci jeszcze trzyma tego css'a
Odświeżanie nic nie pomaga. Dawno sprawdziłem. A gdzie siedzą cookies i co to jest "cała reszta"? Porada w stylu "musisz to naprawić", ale dzięki za dobre chęci lub proszę o coś bardziej precyzyjnego.
komentarz 1 września 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)

Echh @damianmisztal napisał wszystko jasno "wyczyść cookies". Polecam tą wtyczkę LINK.

0 głosów
odpowiedź 1 września 2015 przez Benek Szeryf (94,030 p.)
Tak czasem jest, najlepszą radą jest otworzenie strony w przeglądarce z włączonym trybem prywatnym.
Tryb "incognito" w którym się oglada świntuchy na komputerze ojca lub w tajemnicy przed żoną? ;)

Też nie pomaga :\
komentarz 1 września 2015 przez Benek Szeryf (94,030 p.)
Tak, u mnie to zadziałało, nie musiałem czyścić przeglądarki za każdym razem i ponownie ustawiać wtyczek i motywów. Skoro u Ciebie to nie działa, to jedyną radą jest wystawienie źródeł, by kilka osób sprawdziło to u siebie.
0 głosów
odpowiedź 1 września 2015 przez Al Capone Obywatel (1,230 p.)
Żeby uniknąć takiego problemu możesz pisać w wewnętrznym arkuszu stylów a pod koniec przenieść go na zewnętrzny.
Tak, tylko, że ja zrobiłem odwrotnie i odkryłem informatyczne perpetum mobile. Nadal wszystko działa mimo pokasowania wszystkich styli. To jakby hydraulik odkrył prysznic bezprzewodowy a tyle lat męczył się z tymi wężami i rurami. Muszę pogłębić temat to może dostanę Nobla. Cholera nie dają z informatyki chyba :\
komentarz 1 września 2015 przez damianmisztal Gaduła (4,730 p.)
na pewno musi być gdzieś ładowane. inaczej na stronie miałbyś samą treść. Pokaż kod strony
0 głosów
odpowiedź 1 września 2015 przez damianmisztal Gaduła (4,730 p.)
To jak pokażesz ten kod?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 894 wizyt
pytanie zadane 11 marca 2019 w HTML i CSS przez Bisqpski Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 485 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 638 wizyt
pytanie zadane 23 października 2015 w HTML i CSS przez McHalt Użytkownik (580 p.)

93,762 zapytań

142,717 odpowiedzi

323,368 komentarzy

63,359 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...