Nie jestem doświadczony, ale od kilku miesięcy męczę te strony (na razie HTML i CSS) i naogół jak coś nie działato wydaje się że "powinno działać", ale dzisiaj mnie przerosło, bo działa mimo, że nie powinno działać! Robię rzeczywisty projekt. Przymierzam się do MySQL i PHP. Tym czasem pogubiłem się w identyfikatorach i klasach w pliku css i postanowiłem przełożyć stylizację z zewnętrznego pliku css do plików podstron żeby było mniej kodu ze stylami do każdej podstrony. Jest ich kilka więc wydało mi się to rozsądne. Ku mojemu zdziwieniu okazało się, że moja strona nie jest wrażliwa na stylizację w lokalnym pliku. Ba! Testując od czego to zależy okazało się że wogóle mogę wyłączyć jakąkolwiek stylizację - zewnętrzną i wewnętrzną i... też działa. Zmieniłem nazwę pliku SCC żeby czort nie obszedł mnie, zresetowałem komputer. Sprawdziłem czy napewno edytuję ten plik - ten bo zmiany w treści nanosi. Powiedzcie mi skąd moja strona wie jak się stylizować skoro nie ma odniesienia do żadnego pliku CSS komendą:
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="styl.css">
i nie posiada w sobie deklaracji styli w rodzaju:
<style type="text/css">
selektory styli
</style>
Fiksuję czy nie wiem czegoś istotnego? Jakieś tajemne kesze-sresze (ale przecież zawsze zwyczajnie odświeżam przeglądarkę) czy powinienem już udać się do specjalisty od słyszanych głosów i nieistniejacych przyjaciół?