• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Skrypt animacji elementu

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
342 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2022 w JavaScript przez Piotrek2713 Mądrala (5,340 p.)
Mam gotową stronę w HTML i CSS, i chcę zrobić animację wejścia niektórych elementów, nie wiem jak się za to zabrać. Chodzi o to, aby divy przy załadowaniu strony wyświetliły się z efektem przejścia jak np. fadeIn

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 marca 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
wybrane 27 marca 2022 przez Piotrek2713
 
Najlepsza

A szukałeś w artykułach samego CSSA? 
https://css-tricks.com/transitions-only-after-page-load/
 

@keyframes slideInFromLeft {
  0% {
    transform: translateX(-100%);
  }
  100% {
    transform: translateX(0);
  }
}

header {  
  /* This section calls the slideInFromLeft animation we defined above */
  animation: 1s ease-out 0s 1 slideInFromLeft;
  
  background: #333;
  padding: 30px;
}

/* Added for aesthetics */ body {margin: 0;font-family: "Segoe UI", Arial, Helvetica, Sans Serif;} a {text-decoration: none; display: inline-block; margin-right: 10px; color:#fff;}
<header>
  <a href="#">Home</a>
  <a href="#">About</a>
  <a href="#">Products</a>
  <a href="#">Contact</a>
</header>

Przykład jest trywialny na nawigacji ale to mozna zastosować do właśnie elementów blokowych jeśli oto Ci chodziło :) 

Co do podobnych efektów jak fade-in podczas ładowania strony : 
https://stackoverflow.com/questions/11679567/using-css-for-a-fade-in-effect-on-page-load

2
komentarz 27 marca 2022 przez Piotrek2713 Mądrala (5,340 p.)
Szczerze powiem, że tego w CSS nie znałem. Sprawdzę u siebie, jak się uda to dam naj
+1 głos
odpowiedź 27 marca 2022 przez VBService Ekspert (253,140 p.)
edycja 27 marca 2022 przez VBService

Można też (do tego o czym już napisał @Wiciorny) "wspomnieć" o np. tzw. one by one  smiley wykorzystując:  animation-delay

 

przykład

<p class="fade">Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc ut volutpat arcu. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus nec consequat justo. Nulla turpis risus, convallis vel tempor non, cursus at velit. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Nunc ultricies purus quis urna accumsan, ac tempus lacus luctus. Nam vel magna a sem consequat commodo. Donec vitae nunc tempor, euismod massa a, suscipit sem. Sed a porta ante, nec congue massa. Cras lorem lacus, semper sit amet quam sit amet, sagittis venenatis ex. Curabitur auctor ac neque et ullamcorper. Pellentesque magna risus, consectetur vel massa quis, porta efficitur massa. Ut porta orci pharetra, ultrices mi vitae, hendrerit purus. Nulla accumsan mauris et tincidunt ullamcorper.</p>

<p class="fade">Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc ut volutpat arcu. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus nec consequat justo. Nulla turpis risus, convallis vel tempor non, cursus at velit. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Nunc ultricies purus quis urna accumsan, ac tempus lacus luctus. Nam vel magna a sem consequat commodo. Donec vitae nunc tempor, euismod massa a, suscipit sem. Sed a porta ante, nec congue massa. Cras lorem lacus, semper sit amet quam sit amet, sagittis venenatis ex. Curabitur auctor ac neque et ullamcorper. Pellentesque magna risus, consectetur vel massa quis, porta efficitur massa. Ut porta orci pharetra, ultrices mi vitae, hendrerit purus. Nulla accumsan mauris et tincidunt ullamcorper.</p>

<p class="fade">Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc ut volutpat arcu. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus nec consequat justo. Nulla turpis risus, convallis vel tempor non, cursus at velit. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Nunc ultricies purus quis urna accumsan, ac tempus lacus luctus. Nam vel magna a sem consequat commodo. Donec vitae nunc tempor, euismod massa a, suscipit sem. Sed a porta ante, nec congue massa. Cras lorem lacus, semper sit amet quam sit amet, sagittis venenatis ex. Curabitur auctor ac neque et ullamcorper. Pellentesque magna risus, consectetur vel massa quis, porta efficitur massa. Ut porta orci pharetra, ultrices mi vitae, hendrerit purus. Nulla accumsan mauris et tincidunt ullamcorper.</p>

<p class="fade">Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc ut volutpat arcu. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus nec consequat justo. Nulla turpis risus, convallis vel tempor non, cursus at velit. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Nunc ultricies purus quis urna accumsan, ac tempus lacus luctus. Nam vel magna a sem consequat commodo. Donec vitae nunc tempor, euismod massa a, suscipit sem. Sed a porta ante, nec congue massa. Cras lorem lacus, semper sit amet quam sit amet, sagittis venenatis ex. Curabitur auctor ac neque et ullamcorper. Pellentesque magna risus, consectetur vel massa quis, porta efficitur massa. Ut porta orci pharetra, ultrices mi vitae, hendrerit purus. Nulla accumsan mauris et tincidunt ullamcorper.</p>


<p class="fade">
  <img src="https://source.unsplash.com/220x321">
  <img src="https://source.unsplash.com/220x322">
  <img src="https://source.unsplash.com/220x323">
</p>
@keyframes fade_in_effect {
  0% {
    transform: scale(0.8);
    opacity: 0;
  }
  100% {
    transform: scale(1);
    opacity: 1;
  }
}
.fade {
  opacity: 0;
  animation-name: fade_in_effect;
  animation-duration: 2s;
  animation-iteration-count: 1;
  animation-fill-mode: forwards;
}
p:nth-child(2) {
  animation-delay: 2s;
}
p:nth-child(3) {
  animation-delay: 4s;
}
p:nth-child(4) {
  animation-delay: 6s;
}

p:nth-child(5) {
  animation-delay: 8s;
}
p img {
  margin: 0.3em;
  border-radius: 0.3em;
  box-shadow: 2px 2px 5px 0 rgba(0,0,0,0.89);
}

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 189 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 103 wizyt
pytanie zadane 7 lutego 2019 w JavaScript przez Andrzej Czarny Użytkownik (720 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 712 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2019 w JavaScript przez kralcz88 Obywatel (1,810 p.)

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,562 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...