• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Niestabilne połączenie internetowe przez WIFI

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
338 wizyt
pytanie zadane 21 marca 2022 w Sieci komputerowe, internet przez PRO86 Początkujący (330 p.)
edycja 21 marca 2022 przez PRO86

Witam. Mam internet światłowodowy 150 MB/s i mam strasznie niestabilną prędkość internetu po WIFI na komputerze w paśmie 5Ghz.. 

Prędkość pobierania waha się od 50 MB/s do 200 MB/s. Moje pytanie brzmi czy to tak powinno być czy coś jest nie tak ?

PS. Np. na smartfonie gdy łączę się z siecią przez WIFI 5 Ghz to internet jest stabilniejszy 170, 180 - 200 MB/s.

Dodam jeszcze tylko że telefon w trakcie pomiarów znajduję się w tym samym miejscu co komputer..

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 marca 2022 przez Bors Początkujący (360 p.)
Cześć

Ja bym zaczął od sprawdzenia serwera na którym wykonujesz test przy dużych prędkościach bardziej miarodajne będzie pobieranie jakiegoś pliku, albo wybranie serwera który nie jest "blokowany"  następne: co w twoim otoczeniu się znajduje, do tego był użył wifi analizatora do kompa polecam ssider na podstawową diagnozę, jak kanały nachodzą się na siebie to zmień na inny i obserwuj, pamiętaj również że sieci 5G dzielą się na in door i out door gdzie również są inne propagowania. Oraz rejon jaki jest wybrany w AP, Jeżeli jest ok, wiec komputer: może jest sprzężenie (czyli: za blisko nadajnik odbiornika) na wi fi analizerze najlepszy sygnał to około -30 do -60- kilku następne: firewall jakieś blokady programów ewentualnie jakieś programy mogą ciągnąć cały czas (update) a czasem tego nie widać. W sumie to może być wszystko i nic :)

Daj znać czy coś sie rozjaśniło
0 głosów
odpowiedź 22 marca 2022 przez Wiciorny Ekspert (280,610 p.)
edycja 22 marca 2022 przez Wiciorny

Mam internet światłowodowy 150 MB/s

masz prawdopodobnie "do" więc kwestią tego - dostawca określa zależnie od umowy to będzie między 30-70% tego :) przyczym jeśli zawsze bedzie 30%... to i tak będzie to normalne, przynajmniej tak masz w usługach np. Orange.

Pasma 5g nie są wcale lepsze, często mają większe pingi bo są mniej stabilne. 
Jak po telefonie możesz mieć większą prędkość niż zadeklarowaną? :) 
Napisz coś więcej, miejsce od routera- źródła, może na telefonie jesteś bliżej ? 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 189 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2024 w Sprzęt komputerowy przez BieJaku Początkujący (300 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 104 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,231 wizyt

93,379 zapytań

142,380 odpowiedzi

322,533 komentarzy

62,734 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...