• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

pomysł na projekt backendowy, by się rozwinąć i by wpisać do CV

Object Storage Arubacloud
+1 głos
783 wizyt
pytanie zadane 16 marca 2022 w Java przez niezalogowany
Hej. Skąd wziąć pomysł na aplikację backendową (Java, Spring), by nauczyć się jak najwięcej i wpisać do CV? Może ktoś podsunie coś ciekawego?
1
komentarz 16 marca 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
z głowy... z internetu...

Wątpie żebyś się nauczył " jednym projektem backendowym"  tzw "jak najwięcej",  polecam uczyć się mniej- jak najlepiej, a nie więcej beznadziejnie.

Jeśli zadajesz tak głupie pytanie " co realizować" żeby wpisać do CV ... " do własnego CV, własny projekt", żeby "najwięcej się nauczyć" to znaczy, że brakuje Ci na tyle podstawowej wiedzy, że jednak lepszym rozwiązaniem jest najpierw w pełni to opanować potem przemyśleć i samemu wywnioskować, że już wiesz co chcesz realizować, co potrafisz i jaki projekt zrobisz.
2
komentarz 16 marca 2022 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Jeśli zadajesz tak głupie pytanie

+

brakuje Ci na tyle podstawowej wiedzy

Miło by było, gdybyś nie oceniał poziomu pytania ani wiedzy jego autora, jeśli on sam o to nie prosi.

komentarz 16 marca 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
ale to jest prawda :) i to nie jest obrażanie kogoś, tylko jeśli pyta o coś takiego to brakuje mu podstawowej wiedzy. I pytanie jest głupie, imo - może źle się wyraziłem, jest głupio sformułowane :).
1
komentarz 17 marca 2022 przez icytower Bywalec (2,110 p.)
edycja 17 marca 2022 przez icytower
na moje oko, to niezaleznie od tego czy masz racje czy nie napisales to w chamski sposob i zachowales sie jak buc. moge sie zalozyc ze nie pamietasz poczatkow swojej drogi w programowaniu albo nie rozumiesz tego typu ludzi.
komentarz 17 marca 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
dzieki za podzielenie się swoją opinią, moje początki był trochę inne, bo czasy były inne, czego innego się wymagało niż teraz wiem, że się wymaga i też nie chce pisać, że i tak nikt mu do tego REPO nie zaglądnie, tym bardziej nie chce pisać że wpisywanie "projektu takiego niszowego CRUDA" to CV ma aktualnie sens.
Pozdro
Też ja nie wychodzę z założenia bycia miłym dla wszystkim, postawiłem tylko realia jakie widzę ja i mogłem to ująć nieco cieplej, zgoda.
komentarz 17 marca 2022 przez niezalogowany
Zaproponuj coś :d
komentarz 17 marca 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
nie znam twoich umiejętności oczekiwań, tego w jakim celu chcesz coś realizować, co CIę bardziej interesuje w zakresie nauki, czego Ci brakuje etc. Generalnie na pokaz nikt nie zagląda do repo, bo jak sam wywnioskowałeś CRUDów jest miliony, juniorów jak grzybów po deszczu po bootcampie, wszyscy piszą w springu a 20% z nich nie rozumie nawet tego co pisze.
Dla przykładu wszyscy zapisują encje do bazy np. "obiekt".save(); a mało kto rozumie że jeśli encja jest w stanie MENAGED to nawet po modyfikacji w metodzie jesli nic nie zrobisz i nie zapiszesz, to i tak zostaną dane utrwalone. :)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 16 marca 2022 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Proponuję zaimplementować jakąś planszówkę. Dodajesz do tego konta, moduł accountingu i masz spokojnie potencjał do wykorzystania takich konceptów jak:

  • Modularny monolit
  • Cqrs
  • Event sourcing
  • Wykorzystanie jakiejś kolejki

Mało CRUDów, no i mega plac zabaw do różnego rodzaju testów.

1
komentarz 16 marca 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
  • Cqrs
  • Event sourcing

o stary, jeśli to napisze ktoś samemu 'kto zaczyna jako junior' to mam nadzieje, że poświęci na to tak dużo czasu żeby faktycznie to rozumieć, bo przejedzie się po tem jak Zabłocki szczególnie, że Spring beznadziejnie wspiera te mechanizmy. 

+1 głos
odpowiedź 17 marca 2022 przez icytower Bywalec (2,110 p.)
sprobuj na poczatek napisac CRUDa.

np. oklepane stare TODO(dla treningu nie dla Cv)

aplikacje do zarzadzania kinem

skracacz linkow typu bit.ly

to co masz w portfolio nie musi byc mega skomplikowane i nie wiadomo jak zaawansowane. przede wszystkim musi byc dobrze wykonane.

kod musi byc czytelny, dobrze podzielone na pliki, testy, wplec gdzies dockera.

wazna jest tez wiedza dookola programowania, ja mozna zdobyc aluchajac podcastow na przyklad.
komentarz 17 marca 2022 przez niezalogowany
Skracacz linków, prosty CRUD w postaci TODO i aplikację do zarządzania hotelem dla zwierząt (wersja nierestowa) mam już na githubie własnej robty, ale mam wrażenie, że każdy coś takiego ma, bo w statystykach githuba nie widzę nawet, żeby ktoś pobierał repo po wysłaniu CV przeze mnie
komentarz 17 marca 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)

@icytower, crud jest oklepany też, wszyscy piszą crud w oparciu o REST, i generalnie to jest kolejny projekt kopiuj w klej jak grzyb po deszczu do repozytorium. Potem jest wysyp programistów, którzy wszystko tworzą na jedno kopyto, dlatego to co napisał Ehlert jest najlepszym rozwiązaniem, żeby oprzeć np Event Sourcing z wykorzystaniem np Feature i reaktywnego programowania ;] 

komentarz 17 marca 2022 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)

@YourDoom, bo w statystykach githuba nie widzę nawet, żeby ktoś pobierał repo po wysłaniu CV przeze mnie

 I nikt tego nigdy nie zrobi, mało tego nikt nie będzie przeglądał twojego kodu. Generalnie HR- czy ludzie od rekrutacji, to nie ludzie techniczni. Dopiero jakbyś szedł na techniczną rozmowę, może by Cię po proszono o to, czy masz jakiś projekt do pokazania, ewentualnie jak idziesz osobiście, warto zabrać laptop i wtedy pokazać. Nikt nie ma czasu, pieniędzy na to, żeby techniczni przeglądali twoje repo tym bardziej nikt nigdy nic tak z czapy po wysłaniu CV nie pobierze z twojego repo nic, bo nawet nie może fizycznie na komputerze pracowniczym 
Dodatkowo jest opcja szczególnie dla HR, ze takie projekty powinieneś prezentować jako LIVE- wrzucając na server etc. to jedynie może być szansa, że ktoś zobaczymy, dzieki czemu zadzwoni. 
Jesli chcesz cos przedyskutować zapytać, chętnie nawet umówię się na rozmowe teams/discord :) 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 294 wizyt
pytanie zadane 7 października 2020 w Java przez zxcvbnm9 Początkujący (260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 235 wizyt
pytanie zadane 12 stycznia 2021 w Java przez zoladp Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,974 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2019 w Java przez varespol Użytkownik (710 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...